11 vychytávek do kuchyně | Zdroj: archiv firem

Zdroj: archiv firem

11 vychytávek do kuchyně

Kuchyně je velmi frekventovaná místnost každého příbytku a podle toho byste ji také měli zařizovat. Co vám pomůže, abyste se v ní lépe orientovali, usnadnili si vaření, údržbu a ještě se tady cítili dobře?

1. CHYTRÁ ZÁSUVKA

Zásuvku, která se jmenuje ohřevná, stoprocentně oceníte. Postará se vám o předehřátí nádobí, talířů, šálků a podobně nebo umožní udržování teploty jídla na ideální úrovni. Také je možné připravovat jídla pomocí pomalého pečení. Kromě již zmíněného je zásuvka schopna zajistit kynutí těsta a rozmrazování jídel. Zásuvku jednoduše otevřete a zavřete díky funkci push/pull. Zásuvka je vhodná do vestavby v kombinaci s troubou a je možné si ji pořídit dodatečně k již instalované troubě. Na našem trhu ji najdete v cenách od pěti tisíc korun.

2. KDY SE NEZRANÍTE O ÚCHYTKY

Důvodů, proč lidé nechtějí kuchyňskou linku s úchytkami, je více. Pro někoho je podstatná hladká plocha, z níž nic zbytečně nevystupuje, pro jiného otázka bezpečnosti – kde nejsou výrazně vystupující úchytky, nelze se o ně poranit. K dostání jsou například úchytky v podobě tenkých lišt, které se zafrézují do hrany výsuvů či dvířek. Elegantně působí rovněž ploché úchytky. Pohledově nic nevyčnívá, a když potřebujete otevřít třeba výsuv, stisknete její část a šuplík vytáhnete. Starost s úchytkami můžete obrazně řečeno hodit za hlavu, když je nebudete mít vůbec; kuchyňský nábytek lze otevírat dotykově díky speciálnímu mechanickému nebo elektronickému kování. Na čílko nebo dvířka jen poklepete, případně se jich dotknete kolenem, bokem nebo loktem, a samy se otevřou. Co je praktické? Tyto systémy se dají kombinovat s takzvaným tichým dovíráním, kdy se dvířka (čílko) pomalu a neslyšně uzavřou. Navíc tiché dovírání se do nich dá instalovat také dodatečně.

3. MOBILNĚ A MULTIFUNKČNĚ

Šikovné mobilní stolečky nabízejí „mnoho v jednom“. Díky zásuvkám či jinak řešenému úložnému prostoru poskytují místo na uschování či převoz věcí. A když jsou vyšší, dají se „napojit“ na pracovní desku a tak jednoduše zvětší její plochu.

4. SKŘÍŇKY, KTERÉ SVÍTÍ

Každá kuchyně potřebuje řadu světelných zdrojů, díky nimž bude pohyb v ní nejen plynulý, ale také bezpečný. Jako častý nešvar se uvádí špatně nasvícená pracovní plocha, a to centrálním svítidlem, které máte za zády. Přitom vy potřebujete přímé světlo. Jednu z možností nabízí skleněné světelné dno vrchních skříněk, z něhož se bude linout záře jak na pracovní plochu, tak i směrem dovnitř skříňky. Nebo se do dna horních skříněk při výrobě zafrézuje světelná lišta, dá se však použít i dodatečně. Stejně tak lze v některých případech dodatečně osadit dno skříňky svítidlem, případně ho (je) instalovat z boků. A v místě, kde nejsou skříňky, se nabízí využít skleněné světelné police. Mezi praktické vychytávky patří i to, že LED osvětlení můžete ovládat dálkovým ovladačem a volit na nich teplotu i barvu světla.

5. NA MAGNETU

Praktickým pomocníkem v kuchyni může být i magnet, a to nejen ten na ledničku. Na magnetickou lištu umístěnou nad linkou snadno a bezpečně uklidíte klidně celou sbírku nožů. Zajímavou vychytávkou je pak tabule s kořenkami s magnetickým dnem. Vypadá jako umělecké dílo, koření přes průhledné víčko krásně vidíte a kořenky máte hned po ruce k použití.

Klepněte pro větší obrázek

6. LEDNIČKA NA TELEFONU

Zcela nová chladnička Family Hub udrží kuchyni stále vybavenou důležitými potravinami. Kontroluje, co je potřeba nakoupit, co je v ní uchováno a čemu končí lhůta spotřeby. Revolučním vybavením jsou 3 videokamery ve vnitřním prostoru, které pořídí snímek vnitřku po každém zavření dveří. Tyto fotografie si můžete kdykoli prohlédnout na svém chytrém zařízení a zjistit, co máte v ledničce uloženo. Pokud jste na nákupu potravin a zapomenete se doma podívat, co vám případně chybí pro vaši plánovanou večeři, jednoduše zapnete Smart Home app a podíváte se přímo do své chladničky. Kromě toho můžete chladničku pověřit i on-line nákupem s pomocí spárované kreditní karty. Vytvoří také recept anebo sepíše nákupní seznam. Pořídit ji můžete od června ve Velké Británii, ostatní země Evropy budou následovat.

7. U STOLU JAKO NA POHOVCE

U kuchyňského stolu se vám určitě vyplatí komfortnější židle, nebo dokonce křeslo. Na trhu najdete i čalouněné židle či křesla s taštičkovými pružinami, kdy je každá pružina uložená v samostatném textilním pouzdru (podobně jako to znáte u pružinových matrací), nad pružiny se dává pěna. Větší komfort sezení slibují područky, u nich si jen vyzkoušejte, zda se židle (křeslo) vejdou pod jídelní stůl. A ke klidu v domácnosti přispívají zase takzvané kluzáky, které se připevňují na nohy židle buď při výrobě, nebo jimi lze židle opatřit dodatečně. Vtip je v tom, že kluzáky chrání podlahovou krytinu a současně eliminují hluk vzniklý posouváním židle. Už dávno nejsou jen filcové, vybírají se podle materiálu podlahy.

8. „POVÍDAVÉ“ VARNÉ DESKY A DIGESTOŘE

Takzvané komunikující spotřebiče „nepronesou ani slovo“, a přesto se dokážou navzájem domluvit. Bavíme se o některých varných deskách a digestořích, jejichž provoz je propojený. Jak to funguje? Chytrý odsavač pozná, že vaříte, a sám se zapne. A nejen to, samozřejmě si zvolí takovou intenzitu odsávání, aby zajistil optimální klima v místnosti, rovněž se sám rozsvítí. Stejně jako se nestaráte o zapnutí spotřebiče či úpravy jeho výkonu, neřešíte ani jeho vypnutí či zhasnutí světla. Každopádně do jeho provozu můžete manuálně zasáhnout.

9. DRTIČ KUCHYŇSKÉHO ODPADU

Pokud máte místo pod dřezem, zvažte pořízení drtiče kuchyňského odpadu. Pro jeho instalaci obecně potřebujete větší průměr odtoku dřezu, asi 9 centimetrů, výška odpadu musí být minimálně 18 cm ode dna dřezu na střed odpadního potrubí o průměru 5 cm a elektrickou zásuvku (konkrétní podmínky se liší s ohledem na typ drtiče). Drtič se snadno instaluje místo výpusti dřezu, za ním se vytvoří protizápachová uzávěra a napojí se na odpadní potrubí. Vtip drtiče je v tom, že během několika vteřin či desítek vteřin rozmělní spolu se spuštěnou vodou většinu „mokrého“ kuchyňského odpadu na miniaturní částečky o velikosti asi poloviny zrnka rýže, a ten se odvádí odpadním potrubím do kanalizace. Výrazně tím omezíte zápach, který by se jinak linul z odpadkového koše, protože potravinové zbytky zpracujete ihned. Do drtiče nepatří jen velké a tvrdé kosti, tvrdé skořápky ořechů a kokosů či pecky, vláknité odpady jako slupky z kukuřice.

10. VŮNĚ ČISTOTY

Není samozřejmé, aby každý z nás myslel ekologicky. Pokud se chcete teprve pustit do třídění odpadu, poslouží sada košů či boxů nebo větší nádoba s členicími přihrádkami. Ale i přes největší ekologickou snahu se nelze vyhnout aroma, které se line z odpadkových košů. Při práci v kuchyni vzniká různý odpad a ten je zkrátka cítit. Nemusíte však okamžitě vybíhat k popelnici nebo kontejneru, ostatně pak byste při běžném rodinném provozu pomalu nedělali nic jiného. Do koše, ať už na jeho víko, nebo z vnitřní boční části, se nabízí přilepit plastový držáček a do něj vložit speciální vonnou kapsli. Nelibé aroma se zmírní, vonná kapsle bude působit po dobu několika týdnů. Potom ji snadno vyjmete a nahradíte novou.

11. VYCHYTANÉ BATERIE

I v kuchyni lze mít praktickou termostatickou baterii, u níž nehrozí opaření, třeba kvůli změně tlaku vody v potrubí. Užitečné jsou rovněž baterie s výsuvnou sprškou, abyste dobře omyli třeba prostornější hrnec nebo zeleninu a přitom nenastříkali všude kolem. Mezi další zajímavosti patří sklopné baterie – ty užijí lidé, kteří mají dřez s baterií instalovaný těsně u okna, jež se otevírá dovnitř místnosti. Nejen do koupelny se hodí i kombinovaná bezdotyková baterie. Pro rychlé omytí rukou či třeba hrnku sama spustí proud vody na základě pohybu, a až budete potřebovat více vody, otočíte pákou, jak jste zvyklí. Ovšem pokud byste chtěli, aby vaše baterie dokázala vyrobit sodovku nebo se z ní dala pustit vařící voda, i to je dnes možné. S mnoha bateriemi rovněž dokážete uspořit poměrně hodně vody, například s termostatickými asi o jednu třetinu, s perlátorem zhruba o polovinu a podobně.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud