Bez cukroví by nebyly Vánoce Foto: iStock/Profimedia

Bez cukroví by nebyly Vánoce Foto: iStock/Profimedia

Linecké je evergreen Foto: iStock/Profimedia
Včelí úly stačí udělat pár dnů před Vánocemi Foto: iStock/Profimedia
Pracny jsou klasika Foto: iStock/Profimedia
Perníčky to chce péct s předstihem Foto: iStock/Profimedia
10
Fotogalerie

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Ať už se letos pustíte do jednoho či dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou rozvětvenou rodinu, může se vám hodit několik osvědčených rad a tipů. Přejeme vám sladké pečení! A ať se vám Vánoce 2022 vydaří!

1. Nepodceňujte přípravu

Než začnete péct, přesvědčte se, že máte všechny potřebné suroviny a pomůcky doma. Mezi pečením nebude čas běhat do obchodu pro zapomenutý moučkový cukr na obalování nebo na hledání vykrajovátek na půdě.

Jak na nejlepší linecké? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 12

2. Vyrobte si praktickou tabulku

Naše babičky měly praktický trik, který minimalizuje výpadky v zásobování. Na papír si vyrobte tabulku, kde do svislého sloupce vypíšete plánovaná těsta a nahoře je seznam surovin (mouka, máslo, vejce, ořechy…). Pak z receptů přepište do tabulky množství a dole vše sečtěte, takže hned vidíte, kolik čeho nakoupit.

Pokračování 3 / 12

3. Jedno těsto nestačí

Můžete si najednou připravit několik těst, zabalit je do fólie, nechat v ledničce i několik dní a postupně péct podle svých časových možností. Těsto na cukroví se nezkazí.

Pokračování 4 / 12

4. Rozžhavte troubu

Cukroví pečte vždy v dobře předehřáté troubě. Pokud máte horkovzdušnou, můžete i v několika úrovních najednou. Před pečením si půjčte plechy třeba od sousedů, práce vám půjde rychleji od ruky. Od pečení neodcházejte a pro samé vykrajování nezapomínejte, co se děje v troubě.

Pokračování 5 / 12

5. Aby se cukroví nelámalo

Křehčí druhy cukroví se ještě horké po vytažení z trouby mohou lámat. Předejdete tomu tím, že je budete péct na pečicím papíře, na kterém je z plechu opatrně stáhnete a necháte vychladnout. Můžete cukroví také nechat lehce vychladnout na plechu a teprve pak ho z něj sejmout.

Pokračování 6 / 12

6. Dokonalé pracny

Cukroví pečené ve formičkách (jako pracny, košíčky nebo ořechy) jde někdy po upečení špatně vyklopit. Formičky ale nemusíte vymazávat, těsto je dost mastné. Vyklápějte je ještě horké. Když to nejde, zkuste s formičkou jemně klepnout o stůl nebo o plech.

Pokračování 7 / 12

7. Letos to nejlepší linecké

Tajemství povedeného lineckého těsta tkví v rychlosti jeho zpracování. Máslo použijte chladné, nakrájejte je nožem a pak co nejrychleji zpracujte s ostatními surovinami do těsta. To nechte před vykrajováním v ledničce stejně jako zbylou část těsta, kterou zrovna nepotřebujete.

Pokračování 8 / 12

8. Ze zbylých bílků upečte pusinky

Bílky na šlehání dotuha musejí být pečlivě oddělené od žloutků, měly by být vychlazené a šlehání pomůže i přidání špetky soli. Plech na pečení pusinek potřete včelím voskem, krásně provoní kuchyň a cukroví se nepřilepí.

Pokračování 9 / 12

9. Aby byly perníčky měkké

Těsto na perníčky se někdy ne a ne spojit, je potřeba vyvinout hodně síly k hnětení a dříve nebo později přijde chvíle, kdy vás napadne ho něčím zředit, aby to šlo lépe. Nedělejte to! Maximálně přidejte do těsta trochu medu. Voda nebo mléko by vám sice na chvíli zjednodušily práci, ale těsto by bylo po upečení tvrdé.

Pokračování 10 / 12

10. Ideální poleva na perníčky

Moučkový cukr, ze kterého budete připravovat polevu na zdobení perníčků, několikrát pečlivě prosejte, aby byl dokonale jemný. I velmi malá hrudka zařídí, že se budete se zdobením „prát“. Použijte ideálně cukrářský sáček.

Pokračování 11 / 12

11. Krášlení sušenek

Cukroví zdobte až úplně vychladlé, nebude se lámat. Výjimkou je obalování pracen nebo podvodnic v moučkovém cukru, tady je naopak potřeba spěchat. Na horké cukroví se cukr lépe nalepí. Pomáhat si můžete lžící, ale opatrně, ať je nepolámete.

Pokračování 12 / 12

12. Zásady skladování

Hotové cukroví skladujte v plechových krabicích na chladném místě (ve sklepě, na balkoně apod.). Linecké, perníčky a slepované sušenky i déle než týden – krásně změknou. Zato nepečené cukroví připravujte až těsně před svátky a mějte ho v ledničce.

Další recepty na vánoční cukroví najdete zde.

Doporučujeme

Články odjinud