Stalo se vám někdy, že uprostřed velkého vaření jste zjistila, že vám chybí nějaká zásadní věc, jako je třeba váleček nebo olej na pečení? Nejspíš ano. Možná jste potom vymýšlela, čím ji nahradit… Máme pár nápadů!
Žehlička
Noc, hlad, hotelový pokoj, v ledničce nic kromě toustového chleba a plátkového sýru? Je to tak... Mnoho lidí použilo žehličku místo toasteru! Grilovaný sýrový toust, proč ne?
Zubní nit
Krémový lehce uleželý sýr typu Hermelín ukrojíte nožem jen těžko a většinou ho tím celý zapatláte. Chybí nůž nebo se vám prostě nechce mýt nože s vrstvou sýra? Zkuste trik s dentální nití, věřte, že krájení např. mozzarelly půjde skvěle!
Krabičky od bonbonů
Pořád vám chybí další a další kořenky? Například průhledné obaly od velkého balení Tic Tac jsou k uchovávání koření jako stvořené. Nejdříve je ale nezapomeňte pořádně vymýt, ať nechytí vaše majoránka nádech "ovocného dobrodružství"!
Zubní pasta
Ani se neopovažujte pozvat na slavnostní večeři tchyni, aniž byste předtím pořádně nevycídila sadu stříbrných příborů, kterou jste od ní dostali jako svatební dar. Zubní pasta vám pomůže perfektně vyleštit stříbro do dokonalého třpytivého lesku!
Cukr
Cukr udrží řezané květiny déle čerstvé. Do vázy nalejte asi jeden litr vlažné vody, přidejte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, zamíchejte a vložte květiny. Cukr živí stonky, zatímco ocet zastaví tvorbu bakterií.
Citron
Kyselina v citronové šťávě si snadno poradí se špínou i rezem, navíc má antibakteriální, dezinfekční účinky a dokáže provonět celý byt. Citronová šťáva je zvláště účinná, když se namíchá se solí. Vzniklá pasta poslouží všude tam, kde je potřeba něco pořádně vydrhnout.
Tabulová barva
Nebojte se využít tabulovou barvu! V kuchyni perfektně zafunguje třeba na části zdi nebo nábytku, ať už k psaní receptů, věcí, které chybí v kuchyni a jsou třeba dokoupit, nebo zabaví vaše děti, zatímco budete vařit nějakou dobrotu!
Váza
Čím rozválet těsto, když nemáte k dispozici váleček? Lahev nebo váza skvěle poslouží!
Kladivo
Potřebujete naklepat řízky a palička je v nedohlednu? Stejně vám poslouží i obyčejné kladivo. Maso klepejte z hygienických důvodů ideálně přes igelitový pytlík.
Plastová lahev
Prázdná plastová lahev skvěle poslouží k oddělení vaječného žloutku od bílku! No uznejte samy, není to dokonalost? Určitě vyzkoušejte! Tady se můžete podívat, jak přesně na to:
!
Šroubovák
Čistý šroubovák vám skvěle pomůže oddělit od sebe např. zmraženou zeleninu nebo uzeniny (párky, klobásky).
Alobal
Pokud vám chybí drátěnka, připálený hrnec se dá výborně vydrhnout pomačkaným alobalem.