3 recepty na bramborový salát

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pokud vás omrzela vaše každoroční klasika a chcete sváteční tabuli osvěžit něčím novým, zkuste jeden z našich bramborových salátů!



Moravský bramborový salát

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Přidejte 1 až 2 lžíce plnotučné hořčice a opatrně promíchejte. V kastrůlku přiveďte k varu 200 ml vody. Přidejte sůl, cukr a ocet a čerstvě mletý pepř tak, aby vznikl výraznější lák (dobře ochutí brambory). Vypněte oheň. Jednu větší, najemno pokrájenou cibuli dejte do sítka a ponořte ji na chvíli do horkého láku. Pak ji spolu s lákem a 50 ml kvalitního slunečnicového oleje přidejte do bramborového základu. Znovu opatrně promíchejte, a pokud je potřeba, ještě dochuťte. Nakonec do něj vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku. Můžete podávat i teplý nebo vlahý. Je velmi vhodný ke smaženému masu či rybám.

Sváteční salát s kaštany

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Připravte si lák stejný jako u moravského salátu (200 ml vody, sůl, cukr, ale tentokrát použijte bílý pepř). Mrkev oloupejte, uvařte doměkka a pokrájejte na kostičky. Kaštany pokrájejte asi na čtvrtky (pár jich nechte stranou na ozdobu). Do brambor opatrně vmíchejte 1 až 2 lžíce medové hořčice (nebo plnotučné smíchané s medem), 150 g vařené mrkve, pokrájené na kostičky, kaštany, lák, 50 ml olivového oleje a asi lžíci kvalitní majonézy.

Bramborový salát

Kilogram salátových brambor, vařených v celku ve slupce, ještě vlahých oloupejte, překrojte na polovinu a vlnkovým nožem na máslo pokrájejte na asi 2 mm silné plátky. Kořenovou zeleninu (150 g mrkve, 150 g petržele a celeru) oloupejte a doměkka uvařte v neosolené vodě. Pak ji spolu s nakládanými okurkami pokrájejte na malé kostičky. 200 ml láku z nakládaných okurek osolte, opepřete, lehce oslaďte a přiveďte k varu (tentokrát by lák měl být spíše trochu sladší). Najemno pokrájenou cibuli vložte do sítka a na pár vteřin ponořte do vroucího láku. Vypněte. Brambory lehce osolte, přidejte k nim 1 až 2 lžíce hořčice, pokrájenou kořenovou zeleninu, povolený zmražený hrášek, cibulku, lák a asi 2 lžíce kvalitní majonézy. Vše opatrně promíchejte. Dochuťte a podávejte ke smaženému kaprovi.





ČTĚTE TAKÉ:
Vánoční papírové dekorace







ČTĚTE TAKÉ:
Divoký anděl Natalia Oreiro (34) porodí v lednu 2012!

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…