3 recepty na netradiční cukroví

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nevěříme, že by se vám do vánočního repertoáru nevešlo ještě pár křehkých, voňavých a ne úplně všedních receptů na vánoční cukroví! Nejsou snad sladké?

Baklava s ořechy



Na asi 30 kousků,

Příprava: 1 hodina

300 g listového těsta, 150 g lískových oříšků, 150 g vlašských ořechů, 100 g piniových jadérek, 100 g rozehřátého másla, 4 lžíce medu, 4 velká vejce špetka soli, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 50 g třtinového cukru, 1/2 pomeranče, ideálně v biokvalitě, 2 lžíce rumu

Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto velmi tence vyválejte. Formu s vyššími okraji vyložte pečicím papírem. Na dno položte třetinu rozváleného těsta, přitiskněte, potřete trochou zbylého másla a navrstvěte polovinu ořechové směsi. Na ni položte druhou část těsta, opět potřete máslem a navrstvěte zbylou směs s ořechy. Pokryjte posledním plátem těsta, přitiskněte, nožem naznačte v pravidelných rozestupech čtverečky 3 x 3 cm, potřete zbytkem másla a baklavu pečte asi 25 minut. Cukr svařte v kastrůlku v 50 ml vody a pak na mírném ohni asi 10 minut povařte. Z pomeranče ostrouhejte kůru a šťávu vymačkejte. Spolu s rumem přidejte k sirupu a přelijte vším upečenou baklavu. Nechte vychladnout a pak krájejte podle naznačených řezů na menší kostky.


Know-how

Baklava je dezert původem z turecké kuchyně a svým složením plně odpovídá tamní zálibě v těžkých, cukrem a medem přesycených dezertech. Doklady o podobných sladkostech najdeme už v byzantských dobách a jejich obliba se dnes rozšířila daleko za hranice Asie a Balkánu. K přípravě se původně používalo těsto filo, které je ještě tenčí než listové. Seženete ho například v obchodech s řeckými specialitami.


Fíkové keksy

Na asi 60 kousků,

Příprava: 1 hodina 30 minut

50 g lískových ořechů, 50 g makadamských ořechů, 100 g sušených fíků, 200 g másla, 150 g přírodního krupicového cukru, 1 středně velké vejce, 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g mletých lískových oříšků, špetka soli

Troubu předehřejte na 180 °C. Oříšky nahrubo nasekejte, fíky nakrájejte na malé kostičky. V míse utřete máslo s cukrem do pěny, vmíchejte vejce, a až bude dobře zapracované, vpracujte mouku promíchanou s práškem, mletými oříšky a solí. Nakonec zapracujte nasekané ořechy a fíky. Z těsta vykrajujte lžičkou kousky a klaďte je v 5cm rozestupech na plech vyložený papírem na pečení. Pečte asi 12 minut, nechte vychladnout.


Křehké sušenky s nugátovým krémem

Na asi 35 kousků,

Příprava: 1 hodina 15 minut

100 g tmavé 70% čokolády, 20 g másla, 150 ml smetany ke šlehání, 2 vejce střední velikosti, 100 g přírodního krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 100 g škrobové moučky, 200 g vlašských ořechů, 1 lžíce pomerančového likéru, 2 lžíce kakaa

Čokoládu nasekejte na kousky a v kastrůlku s máslem a smetanou rozehřejte. Vlijte do misky a nechte asi dvě hodiny stranou v chladu. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce dejte do nejlépe kovové misky, přilijte 2 lžíce horké vody a elektrickými metlami vyšlehejte při nejvyšší rychlosti asi 1 minutu nad párou do pěny (misku postavte na hrnec s trochou vroucí vody). Vešlehejte cukr, šlehejte asi 2 minuty a zatřete mouku promíchanou se škrobem. Z těsta odkrajujte lžící kousky velikosti ořechu a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Na polovinu sušenek položte ořech, pečte asi 12 minut. Nechte vychladnout. Čokoládovou směs našlehejte nejlépe elektrickou metlou a vetřete do ní zbylé nasekané ořechy a likér. Sušenky spojujte krémem a posypte kakaem.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…