Nevěříme, že by se vám do vánočního repertoáru nevešlo ještě pár křehkých, voňavých a ne úplně všedních receptů na vánoční cukroví! Nejsou snad sladké?
Baklava s ořechy
Na asi 30 kousků,
Příprava: 1 hodina
300 g listového těsta, 150 g lískových oříšků, 150 g vlašských ořechů, 100 g piniových jadérek, 100 g rozehřátého másla, 4 lžíce medu, 4 velká vejce špetka soli, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 50 g třtinového cukru, 1/2 pomeranče, ideálně v biokvalitě, 2 lžíce rumu
Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto velmi tence vyválejte. Formu s vyššími okraji vyložte pečicím papírem. Na dno položte třetinu rozváleného těsta, přitiskněte, potřete trochou zbylého másla a navrstvěte polovinu ořechové směsi. Na ni položte druhou část těsta, opět potřete máslem a navrstvěte zbylou směs s ořechy. Pokryjte posledním plátem těsta, přitiskněte, nožem naznačte v pravidelných rozestupech čtverečky 3 x 3 cm, potřete zbytkem másla a baklavu pečte asi 25 minut. Cukr svařte v kastrůlku v 50 ml vody a pak na mírném ohni asi 10 minut povařte. Z pomeranče ostrouhejte kůru a šťávu vymačkejte. Spolu s rumem přidejte k sirupu a přelijte vším upečenou baklavu. Nechte vychladnout a pak krájejte podle naznačených řezů na menší kostky.
Know-how
Baklava je dezert původem z turecké kuchyně a svým složením plně odpovídá tamní zálibě v těžkých, cukrem a medem přesycených dezertech. Doklady o podobných sladkostech najdeme už v byzantských dobách a jejich obliba se dnes rozšířila daleko za hranice Asie a Balkánu. K přípravě se původně používalo těsto filo, které je ještě tenčí než listové. Seženete ho například v obchodech s řeckými specialitami.
Fíkové keksy
Na asi 60 kousků,
Příprava: 1 hodina 30 minut
50 g lískových ořechů, 50 g makadamských ořechů, 100 g sušených fíků, 200 g másla, 150 g přírodního krupicového cukru, 1 středně velké vejce, 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g mletých lískových oříšků, špetka soli
Troubu předehřejte na 180 °C. Oříšky nahrubo nasekejte, fíky nakrájejte na malé kostičky. V míse utřete máslo s cukrem do pěny, vmíchejte vejce, a až bude dobře zapracované, vpracujte mouku promíchanou s práškem, mletými oříšky a solí. Nakonec zapracujte nasekané ořechy a fíky. Z těsta vykrajujte lžičkou kousky a klaďte je v 5cm rozestupech na plech vyložený papírem na pečení. Pečte asi 12 minut, nechte vychladnout.
Křehké sušenky s nugátovým krémem
Na asi 35 kousků,
Příprava: 1 hodina 15 minut
100 g tmavé 70% čokolády, 20 g másla, 150 ml smetany ke šlehání, 2 vejce střední velikosti, 100 g přírodního krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 100 g škrobové moučky, 200 g vlašských ořechů, 1 lžíce pomerančového likéru, 2 lžíce kakaa
Čokoládu nasekejte na kousky a v kastrůlku s máslem a smetanou rozehřejte. Vlijte do misky a nechte asi dvě hodiny stranou v chladu. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce dejte do nejlépe kovové misky, přilijte 2 lžíce horké vody a elektrickými metlami vyšlehejte při nejvyšší rychlosti asi 1 minutu nad párou do pěny (misku postavte na hrnec s trochou vroucí vody). Vešlehejte cukr, šlehejte asi 2 minuty a zatřete mouku promíchanou se škrobem. Z těsta odkrajujte lžící kousky velikosti ořechu a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Na polovinu sušenek položte ořech, pečte asi 12 minut. Nechte vychladnout. Čokoládovou směs našlehejte nejlépe elektrickou metlou a vetřete do ní zbylé nasekané ořechy a likér. Sušenky spojujte krémem a posypte kakaem.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz