3 slavnostní recepty na Boží hod

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Máloco je na slavnostním stole tak oblíbené jako drůbež. Od prostého kuřete po slavnostnější krůtu, kachnu či husu je jejich jemné a šťavnaté maso přesně tím, co dodá večeřím vánočních svátků punc hostiny!



Jemné maso drůbeže se dokonale kombinuje s výrazným kořením a některými druhy ovoce, ať už v čerstvém, nebo sušeném stavu.
Pro staročeskou kuchyni jsou typické sušené švestky, středomořské kombinace využívají například pomeranče nebo granátová jablka. Nebojte se nevšedních spojení, pro slavnostní stůl jsou přesně to pravé! Kapoun s granátovými jablky a polentou

Krůta s rakytníkovou šťávou a červeným zelím

Na 6 porcí , Příprava: 2 1/2 hodiny + odležení

1 krůta o váze asi 3 kg, 1 svazek polévkové zeleniny, 1 lžička semínek fenyklu, 3 tobolky kardamomu, 500 ml bílého vína, 500 ml drůbežího vývaru, 6 lžic rakytníkové šťávy, 250 ml smetany (12%), sůl a pepř na dochucení na salát s červeným zelím 1,2 kg červeného zelí, šťáva ze 2 citronů, 1 hrozen červeného vína bez semínek na zálivku 4 lžíce suchého sherry, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička přírodního krupicového cukru, strouhaná kůra z 1 pomeranče, 2 lžíce pikantního kečupu, šťáva z 1 pomeranče, 5 lžic olivového oleje, sůl a pepř na dochucení

Zelí omyjte, odstraňte zavadlé listy a vykrojte košťál. Velmi jemně nakrájejte, promíchejte s citronovou šťávou, trochou soli a cukru a nechte přes noc v chladu marinovat.

Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Opláchnutou, osušenou, osolenou a opepřenou krůtu položte na bok do pekáče, okolo rozložte pokrájenou polévkovou zeleninu a drůbky. Přidejte fenykl a kardamom, zalijte vínem, vývarem a šťávou. Pečte 45 minut, krůtu pak obraťte na druhý bok, pečte dalších 45 minut, nakonec ji položte prsíčky nahoru a pečte ještě hodinu, případně podlévejte trochou vody. Zatímco se krůta peče, promíchejte odleželé zelí s překrojenými zrnky vína a zalijte zálivkou prošlehanou z uvedených přísad. Nechte asi 2 hodiny rozležet.

Krůtu vyjměte z pekáče, dejte do podávací nádoby a udržujte teplou v troubě při 100 °C.

Výpek z pekáče slijte do hrnce, rozmixujte, propasírujte přes síto a vmíchejte smetanu. Krůtu podávejte s omáčkou a salátem, který nechte trochu prohřát.

Plněná husa s perníkovou omáčkou

Na 6 porcí , Příprava: 4 1/2 hodiny

1 husa o váze asi 5,5 kg + drůbky zvlášť, 130 g másla, 1/2 svazku majoránky, 1 3/4 kg malých cibulek, 500 g kuchyňsky upravených jedlých kaštanů (viz též str. 82), 1 l červeného vína, 700 ml šťávy z černého rybízu, 1 svitek skořice, 10 hvězdiček badyánu, 300 g perníku s čokoládovou polevou, 3 lžíce rostlinného oleje, 200 ml šťávy z červené řepy, 1 lžíce přírodního krupicového cukru, 3 lžíce balzamikového octa, 1 snítka rozmarýnu, 1 kg brambor, 1 kg dužniny z dýně, 250 ml smetany (12%), strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř na dochucení

Omytou, osušenou a vně i uvnitř osolenou a opepřenou husu položte do pekáče. Na náplň osmažte na lžíci másla drobně pokrájené drůbky, osolte, opepřete a dochuťte nasekanou majoránkou. Vyjměte a v pánvi osmažte asi 250 g cibule, nakrájené na osminky.

Vmíchejte kaštany, osolte, opepřete, spojte s drůbkovou směsí a naplňte husu. Otvor uzavřete párátky nebo sešijte. Husu můžete naplnit i den předem a ponechat v chladu.

Troubu předehřejte na 180 °C. Husu položte do pekáče prsíčky dolů, vlijte půl litru vína, sklenku šťávy z rybízu, přidejte svitek skořice a 4 badyány a pečte asi hodinu. Vypečené sádlo slijte, husu obraťte prsíčky nahoru, trochu osolte a pečte ještě hodinu. Husu pak vyjměte, slijte tuk a šťávu vlijte do hrnce. Vraťte husu do pekáče a pečte ještě 40 minut při 200 °C.

Šťávu v hrnci zbavte pokud možno všeho tuku, případně přilijte trochu vína, rozdrobte do ní perník a svařte asi 15 minut. Nakonec propasírujte.
Před podáváním nechte ještě husu při 250 °C dobře vypéct, aby byla křupavá, zhruba 10 minut.

Zbylou cibuli spařte vroucí vodou, zchlaďte studenou a oloupejte.
Za stálého míchání smažte v širokém kastrolu na rozehřátém oleji, asi 2 minuty. Přilijte zbylé víno, šťávu z rybízu i řepy, cukr a balzamikový ocet, přidejte rozmarýn a zbylý badyán. Osolte a na velmi mírném plameni povařte přibližně hodinu, až bude cibule velice vláčná.

V hrnci povařte v osolené vodě oloupané pokrájené brambory a dužninu z dýně doměkka. Vodu slijte a brambory s dýní rozmačkejte se smetanou, zbylým máslem a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pyré podávejte k huse a cibulovému rozvaru.

Kachna na pomerančích a švestkách

Na 6 porcí , Příprava: 3 hodiny

1 kachna o váze asi 2 kg, 1 l pomerančové šťávy, 3 chilli papričky, 3 cibule, 250 g sušených švestek, 4 sladké brambory (batáty), každá o váze asi 250 g, 50 g másla + na potření, 1 malá hlávka bílého zelí (asi 600 g), 1 lusk vanilky, sůl a trocha cukru na dochucení Troubu předehřejte na 200 °C.

Kachnu omyjte, osušte a vně i uvnitř osolte a opepřete. Do pekáče vlijte pomerančovou šťávu, přidejte najemno nakrájené chilli papričky, oloupané a nahrubo nakrájené cibule a sušené švestky. Vložte kachnu prsíčky dolů a pečte asi hodinu, pak obraťte prsíčky nahoru a pečte další hodinu.

Kachnu vyjměte, výpek slijte do hrnce, kachnu vraťte do pekáče a vypečte ještě dokřupava.

Šťávu zbavte přebytečného tuku, svařte a rozmixujte. Dochuťte.

Batáty oloupejte, čtyři listy alobalu potřete máslem a do každého vložte po bramboře, osolte a zabalte. Pečte na plechu 1 hodinu při 200 °C.

Zatímco se pečou brambory, zelí opláchněte, odstraňte zavadlé listy a vyřízněte košťál. Nakrájejte na nudličky a v kastrolu osmažte na másle za častého promíchávání na středním plameni.

Vanilku rozřízněte, dřeň vyškrábněte a přidejte i s luskem k zelí. Dochuťte solí a cukrem a poduste, až bude zelí vláčné, 15 až 20 minut.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz








ČTĚTE TAKÉ:
Pět stravovacích neřestí





Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…