4 přílohy k nedělnímu obědu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Už vás nebaví "obyčejné" přílohy jako vařené brambory nebo bramborová kaše? Dejte bramborám novou tvář! Poradíme vám, jak na to.

Brambory s petrželkovým máslem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 1/2 svazku petrželky
* 20 g másla
* hrst ředkvičkových klíčků
* sůl a pepř

Brambory uvařte doměkka, nechte zchladnout a oloupejte.

V kastrůlku rozpusťte máslo a vmíchejte najemno nasekanou petrželku. Ochucené máslo vlijte na brambory.

Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Přidejte ředkvičkové klíčky a podávejte.

Brambory s opečeným květákem a vajíčkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 200 g květáku
* 1 lžíce oleje
* 4 stroužky česneku
* 2 vejce
* 150 g zakysané smetany
* stonek tymiánu
* sůl

Brambory uvařte doměkka ve slupce. Vychladlé oloupejte. Květák rozeberte na malé růžičky.

V pánvi zahřejte olej a květák na něm pomalu restujte dozlatova. Ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte ho také lehce zezlátnout.

Vejce uvařte naměkko, zchlaďte a oloupejte.

Oloupané brambory překrájejte na poloviny. Smíchejte s opečeným květákem a česnekem.

Osolte a promíchejte se zakysanou smetanou. Ozdobte vejci a lístky tymiánu.

Brambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 150 g ředkviček
* 1/2 červené cibule
* 1 hrst klíčků
* 2 lžíce petrželky

Zálivka:
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* lžička medu
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžičky soli
* 1 lžíce oleje

Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Omyté ředkvičky nakrájejte na plátky a smíchejte s bramborami. Do salátu přidejte měsíčky cibule spolu s klíčky a nasekanou petrželkou.

Na dresink vyšlehejte hořčici s medem, olejem a solí. Až se sůl rozpustí, vešlehejte ocet. Promíchejte s připraveným salátem.

Náš tip: Salát z nových brambor výtečně chutná také promíchaný s plátky předem upečené červené řepy.

Brambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 100 g karotky
* 100 g lusků cukrového hrášku
* 100 g malých okurčiček v pikantním nálevu
* hladkolistá petrželka na ozdobení

Dresink:
* 100 g jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* sůl a pepř

Brambory uvařené ve slupce nechte zchladnout a překrojte na poloviny.

Oloupanou karotku vařte asi pět minut společně s cukrovým hráškem ve vroucí osolené vodě. Slejte a zprudka zchlaďte ve studené vodě.

Karotku nakrájejte na kolečka a cukrový hrášek na kousky. Smíchejte s okurčičkami a bramborami. Přidejte jogurt promíchaný s majonézou.

Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Podávejte ozdobené lístky petrželky.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Dnes | Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v…

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Včera | Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba…

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

18. 11. | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…