4 přílohy k nedělnímu obědu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Už vás nebaví "obyčejné" přílohy jako vařené brambory nebo bramborová kaše? Dejte bramborám novou tvář! Poradíme vám, jak na to.

Brambory s petrželkovým máslem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 1/2 svazku petrželky
* 20 g másla
* hrst ředkvičkových klíčků
* sůl a pepř

Brambory uvařte doměkka, nechte zchladnout a oloupejte.

V kastrůlku rozpusťte máslo a vmíchejte najemno nasekanou petrželku. Ochucené máslo vlijte na brambory.

Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Přidejte ředkvičkové klíčky a podávejte.

Brambory s opečeným květákem a vajíčkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 200 g květáku
* 1 lžíce oleje
* 4 stroužky česneku
* 2 vejce
* 150 g zakysané smetany
* stonek tymiánu
* sůl

Brambory uvařte doměkka ve slupce. Vychladlé oloupejte. Květák rozeberte na malé růžičky.

V pánvi zahřejte olej a květák na něm pomalu restujte dozlatova. Ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte ho také lehce zezlátnout.

Vejce uvařte naměkko, zchlaďte a oloupejte.

Oloupané brambory překrájejte na poloviny. Smíchejte s opečeným květákem a česnekem.

Osolte a promíchejte se zakysanou smetanou. Ozdobte vejci a lístky tymiánu.

Brambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 150 g ředkviček
* 1/2 červené cibule
* 1 hrst klíčků
* 2 lžíce petrželky

Zálivka:
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* lžička medu
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžičky soli
* 1 lžíce oleje

Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Omyté ředkvičky nakrájejte na plátky a smíchejte s bramborami. Do salátu přidejte měsíčky cibule spolu s klíčky a nasekanou petrželkou.

Na dresink vyšlehejte hořčici s medem, olejem a solí. Až se sůl rozpustí, vešlehejte ocet. Promíchejte s připraveným salátem.

Náš tip: Salát z nových brambor výtečně chutná také promíchaný s plátky předem upečené červené řepy.

Brambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 100 g karotky
* 100 g lusků cukrového hrášku
* 100 g malých okurčiček v pikantním nálevu
* hladkolistá petrželka na ozdobení

Dresink:
* 100 g jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* sůl a pepř

Brambory uvařené ve slupce nechte zchladnout a překrojte na poloviny.

Oloupanou karotku vařte asi pět minut společně s cukrovým hráškem ve vroucí osolené vodě. Slejte a zprudka zchlaďte ve studené vodě.

Karotku nakrájejte na kolečka a cukrový hrášek na kousky. Smíchejte s okurčičkami a bramborami. Přidejte jogurt promíchaný s majonézou.

Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Podávejte ozdobené lístky petrželky.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…