4 recepty na lahodné italské polévky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Od podpatku až k hornímu okraji apeninské "boty" se Itálie pyšní polévkami plnými slunce, zeleniny a bylinek. Dejte si malou ochutnávku.

Zuppa di pesce

Rybí polévka

4 porce - příprava: 40 minut

* 500 g mořských ryb
* 100 g sépií
* 100 g krevet
* 150 g mušlí
* 3 stroužky česneku
* 1 svazek petrželky
* 1 chilli paprička
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g loupaných rajčat
* 200 ml bílého suchého vína
* 500 ml rybího vývaru
* sůl a pepř
* bílý chléb

Ryby nakrájejte na kousky, sépie na kroužky, krevety oloupejte a vyloupané mušle pečlivě opláchněte. Česnek, petrželku a chilli nasekejte a smíchejte. Vhoďte na lžíci rozpáleného oleje, přidejte rajčata, víno a vývar. Vařte 15 minut odkryté. Poté vmíchejte mořské plody, stáhněte teplotu a nechte asi 8 minut dojít. Osolte a opepřete. Mezitím na oleji opečte chléb a na talíři ho zalijte polévkou.


Minestrone di verdure

Minestrone

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 menší cuketa
* 2 větší mrkve
* 100 g hlávkové kapusty
* 100 g čerstvého špenátu (nebo zeleného hrášku)
* 4 masitá rajčata
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* olivový olej
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 g polévkových těstovin
* 360 g bílých fazolí v konzervě
* sůl a pepř
* bazalka
* oregano
* parmazán nebo pecorino na dochucení

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, kapustu a špenát na proužky. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, vmíchejte nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přilijte zeleninový vývar, přisypte zeleninu a vařte asi 15 minut. Potom vhoďte do polévky těstoviny a slité fazole a vařte 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Nalijte na talíře, zasypte nastrouhaným sýrem a zakapejte olejem.


Zuppa di lenticchie

Čočková polévka

4 porce - příprava: 60 minut

* 3 stroužky česneku
* 6 sardelek naložených v oleji
* 1 svazek čerstvé šalvěje
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 4 lžíce olivového oleje
* 200 g hnědé čočky
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g loupaných rajčat
* sůl a pepř
* bílý chléb
* parmazán na dochucení

Česnek se sardelkami utřete, šalvěj nakrájejte na proužky, celerovou nať na plátky. Vše osmažte na lžíci oleje a vmíchejte čočku. Zalijte vývarem, přidejte rajčata a vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Potom dochuťte solí a pepřem. Přelijte do talířů, ozdobte sýrem, celerovou natí a zakapejte olejem. Podávejte s chlebem opečeným na oleji.


Pappa al pomodoro

Rajčatová polévka

4 porce - příprava: 60 minut

* olivový olej
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* 1 svazek bazalky
* 500 g loupaných rajčat
* 1 rajčatový protlak
* sůl a pepř
* bílé pečivo
* 500 ml zeleninového vývaru

V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Potom přidejte na plátky nakrájené pečivo, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí asi 20 minut. Odstavte a nechte 15 minut odležet. Na talíři zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Včera | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

25. 7. | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…