4 recepty na lahodné italské polévky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Od podpatku až k hornímu okraji apeninské "boty" se Itálie pyšní polévkami plnými slunce, zeleniny a bylinek. Dejte si malou ochutnávku.

Zuppa di pesce

Rybí polévka

4 porce - příprava: 40 minut

* 500 g mořských ryb
* 100 g sépií
* 100 g krevet
* 150 g mušlí
* 3 stroužky česneku
* 1 svazek petrželky
* 1 chilli paprička
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g loupaných rajčat
* 200 ml bílého suchého vína
* 500 ml rybího vývaru
* sůl a pepř
* bílý chléb

Ryby nakrájejte na kousky, sépie na kroužky, krevety oloupejte a vyloupané mušle pečlivě opláchněte. Česnek, petrželku a chilli nasekejte a smíchejte. Vhoďte na lžíci rozpáleného oleje, přidejte rajčata, víno a vývar. Vařte 15 minut odkryté. Poté vmíchejte mořské plody, stáhněte teplotu a nechte asi 8 minut dojít. Osolte a opepřete. Mezitím na oleji opečte chléb a na talíři ho zalijte polévkou.


Minestrone di verdure

Minestrone

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 menší cuketa
* 2 větší mrkve
* 100 g hlávkové kapusty
* 100 g čerstvého špenátu (nebo zeleného hrášku)
* 4 masitá rajčata
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* olivový olej
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 g polévkových těstovin
* 360 g bílých fazolí v konzervě
* sůl a pepř
* bazalka
* oregano
* parmazán nebo pecorino na dochucení

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, kapustu a špenát na proužky. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, vmíchejte nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přilijte zeleninový vývar, přisypte zeleninu a vařte asi 15 minut. Potom vhoďte do polévky těstoviny a slité fazole a vařte 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Nalijte na talíře, zasypte nastrouhaným sýrem a zakapejte olejem.


Zuppa di lenticchie

Čočková polévka

4 porce - příprava: 60 minut

* 3 stroužky česneku
* 6 sardelek naložených v oleji
* 1 svazek čerstvé šalvěje
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 4 lžíce olivového oleje
* 200 g hnědé čočky
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g loupaných rajčat
* sůl a pepř
* bílý chléb
* parmazán na dochucení

Česnek se sardelkami utřete, šalvěj nakrájejte na proužky, celerovou nať na plátky. Vše osmažte na lžíci oleje a vmíchejte čočku. Zalijte vývarem, přidejte rajčata a vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Potom dochuťte solí a pepřem. Přelijte do talířů, ozdobte sýrem, celerovou natí a zakapejte olejem. Podávejte s chlebem opečeným na oleji.


Pappa al pomodoro

Rajčatová polévka

4 porce - příprava: 60 minut

* olivový olej
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* 1 svazek bazalky
* 500 g loupaných rajčat
* 1 rajčatový protlak
* sůl a pepř
* bílé pečivo
* 500 ml zeleninového vývaru

V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Potom přidejte na plátky nakrájené pečivo, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí asi 20 minut. Odstavte a nechte 15 minut odležet. Na talíři zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…