4 recepty na výborné přílohy k pečínkám

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Chystáte se o víkendu péct maso? Zkuste místo obligátního kysaného zelí nebo špenátu podávat k masovým pečínkám něco méně obvyklého. Třeba přílohy, které chuťově obohatí a barevně rozsvítí váš stůl.

Pečená červená řepa s křenem

4 porce - příprava: 60 minut

* 1 velká bulva červené řepy
* olivový olej
* 3 cm nastrouhaného křenu
* citronová šťáva a krupicový cukr podle chuti
* sůl a mletý pepř

Řepu oloupejte, na několika místech propíchejte, potřete olejem a zabalte do alobalu. Vložte ji do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 40 až 50 minut. Upečenou řepu nechte mírně vychladnout, nastrouhejte ji najemno a smíchejte s křenem, citronovou šťávou, troškou cukru a oleje. Dochuťte solí a pepřem a podávejte k pečenému hovězímu masu s kouskem citronu k dochucení.


Restovaná máslová mrkev

4 porce - příprava: 20 minut

* 4–6 mrkví (podle velikosti)
* 2 menší cibule
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce medu
* 1–2 lžíce citronové šťávy
* sůl a mletý bílý pepř
* bazalka na ozdobu

Očištěné mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupané cibule nakrájejte na jemná půlkolečka. Mrkev a cibuli smíchejte a orestujte na mírném plameni na másle tak, aby mrkev zůstala křupavá (asi 5 minut). Přidejte med a nechte jej zkaramelizovat. Odstavte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobte lístky čerstvé bazalky a podávejte jako přílohu k drůbežímu masu.


Blanšírovaný hrášek s koprem

4 porce - příprava: 20 minut

* 800 g mraženého hrášku
* 2 lžíce másla
* 2–3 lžíce strouhanky
* 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry
* citronová šťáva podle chuti
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Hrášek vařte 3 až 4 minuty v osolené vodě, sceďte ho a pak jej rychle zchlaďte v ledové vodě. V hlubší pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a pomerančovou kůru a orestujte. Přisypte hrášek, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a nakonec vmíchejte kopr. Podávejte k pečenému jehněčímu masu.


Dušené zelí s ořechy

4 porce - příprava: 55 minut

* 1/2 hlávky červeného zelí
* 4 snítky tymiánu (může být i sušený)
* 2 bobkové listy
* 1 smotek skořice
* 5 kuliček nového koření
* 1 cibule
* 2 lžíce oleje
* 150 ml jablečného moštu
* ocet podle chuti
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

Zelí nakrouhejte. Všechno koření dejte, pokud ho máte k dispozici, do plátěného pytlíčku (abyste ho později nemuseli jednotlivě lovit). Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji ve velkém kastrolu na oleji dosklovata. Zalijte moštem, přihoďte všechno koření a postupně přidávejte zelí (jak se bude dusit, bude zmenšovat svůj objem). Kastrol zakryjte a pozvolna duste, dokud nebude zelí měkké. Pokud bude třeba, podlijte je vodou. Dochuťte octem, solí a pepřem a vmíchejte vlašské ořechy. Podávejte k vepřové pečeni.

Zdravé hlávky

Zelí, ať už červené, či bílé, patří mezi superzdravou brukvovitou zeleninu stejně jako brokolice, kapusta nebo květák. K nám přicestovalo už před více než 2000 lety, ale v oblasti Středozemního moře nebo v Asii ho pěstovali a konzumovali ještě mnohem dříve.

Staří Řekové a Římané ho křížili a šlechtili, až dosáhli mnoha různých chuťově i barevně odlišných variant (dnes jich existuje více než 400). Číňané zase věřili, že zelí dodává člověku nebývalou sílu – kuliové ho při stavbě Velké čínské zdi fasovali jako proviant.

Červené zelí je proti svému bílému sourozenci ještě o něco hodnotnější. Je v něm spousta vitaminu C a železa i látek, které působí jako antioxidanty – ano, to jsou ty skvělé substance, jejichž konzumací se obnovují a omlazují buňky v našem těle.

Pravidelná konzumace zelí působí také příznivě na zažívání a podle posledních výzkumů umožňuje podstatně snížit riziko rakovinného bujení.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Dnes | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Včera | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…