4 skvělé dezerty ke kávě

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Když dezert, tak poctivý a lahodný. Zkuste si užít letošní jaro trochu netradičně a přitom sladce.

Odpalovaná vajíčka s krémem

25–30 vajíček - příprava: 45 minut

* 250 ml plnotučného mléka
* 100 g másla špetka soli
* 160 g hladké mouky
* 4 vejce
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* tmavá čokoládová poleva
* 3 lžíce nasekaných mandlí

KRÉM:
* 500 ml plnotučného mléka
* 50 ml tuzemáku
* 1,5 sáčku vanilkového pudinku
* 125 g změklého másla
* 100 g moučkového cukru (nebo 800 g vanilkové zmrzliny)

Mléko s máslem a solí přiveďte k varu. Přidejte mouku, odstavte, zamíchejte a za stálého míchání zahřívejte (odpalujte), až vznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Nechte ho zchladnout a přendejte do mísy. Do těsta postupně vmíchejte vejce a prášek do pečiva.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte bochánky. Vložte do trouby předehřáté na 200 až 220 °C (teplotu je nutné dodržet!) a během prvních 7 minut nechte troubu bezpodmínečně zavřenou, jinak těsto „spadne”. Pak zkontrolujte a dopečte dozlatova.

Než vychladnou, připravte krém: z mléka, tuzemáku a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho zchladnout. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, po částech do ní vešlehejte vychladlý pudink.

Bulky prokrojte a namažte krémem. Přiklopte druhou polovinou, polijte rozehřátou čokoládovou polevou a posypte nasekanými mandlemi. Místo krému můžete vajíčka naplnit také vanilkovou zmrzlinou. V tom případě ale ihned podávejte, aby neztratila konzistenci.


Žloutkové řezy

20–24 kousků - příprava: 45 minut + tuhnutí

* 500 g listového těsta (vhodnější jsou už tři rozválené pláty)

KRÉM:
* 600 ml plnotučného mléka
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
* 200 g změklého másla
* 80 g moučkového cukru
* krystalový cukr

Plechy vypláchněte studenou vodou, přeneste na ně pláty těsta a propíchejte je vidličkou. Pokud nemáte těsto v plátcích, vyválejte na pomoučněném válu 3 stejné pláty asi 3–4 mm silné. Pečte je v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut a nechte vychladnout na plechách.

Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte na malém plameni hustý pudink. Při vaření ho stále míchejte, aby se nepřipálil. Nechte zcela vychladnout (nejlépe pod fólií, aby se nevytvořil škraloup) a rozšlehejte elektrickým mixérem. Postupně do něj zapracujte máslo a moučkový cukr a vyšlehejte hladký krém.

Polovinou krému potřete jeden plát, přiklopte dalším plátem, potřete druhou polovinou krému a přiklopte posledním plátem. Položte na rovnou plochu, například na prkénko, zatížete druhým prkénkem a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny.

Před krájením posypte horní plochu hrubými krystaly cukru a nechte je zkaramelizovat pomocí flambovací pistole.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte flambovací pistoli, můžete nakonec řezy polít klasickou citronovou polevou.


Čokoládové koláčky s oříšky

6 koláčků - příprava: 55 minut

* 450 g křehkého těsta (prodává se chlazené)
* luštěniny na zatížení

NÁPLŇ:
* 200 g kvalitní tmavé čokolády
* 50 ml smetany ke šlehání 33%
* 1 lžíce másla
* 200 g směsi oříšků (vlašské, piniové, pistáciové, mandle...)

Těsto vyválejte na pomoučněném válu, vykrájejte z něj kolečka a vyložte jimi 6 forem na malé koláčky (můžete použít i jednu formu a udělat velký koláč). Dna propíchejte na několika místech vidličkou, pokryjte je pečicím papírem a naplňte je suchými luštěninami, aby se těsto nenafouklo. Korpusy vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut.

Fazole opatrně vysypte, papír odstraňte a nechte úplně vychladnout. Čokoládu nalámejte na malé kousky a svařte ji na malém plameni se smetanou a máslem, až se rozpustí a vznikne hladká směs. Tu nalijte do korpusů a ještě horkou zasypte ořechy. Hotové koláčky nechte vychladnout, aby náplň mohla ztuhnout.


Chlebíček Madeira

1 forma na biskupský chlebíček - příprava: 70 minut

* 200 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 3 vejce
* 1 lžíce mletých mandlí
* 175 g krupicového cukru
* 175 g změklého másla
* jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
* máslo a hrubá mouka na vysypání formy

NA DOKONČENÍ:
* meruňkový nebo pomerančový džem

Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Vejce rozdělte na bílky a žloutky a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte mouku, mandle, cukr, máslo, žloutky a citronovou kůru a šlehejte do hladké konzistentní směsi. Potom do těsta zlehka po částech zapracujte sníh.

Formu vymažte a vysypte trochou hrubé mouky a vlijte do ní hotové těsto. Naplněnou formu vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 minut. Pak zkontrolujte špejlí, kterou zapíchnete do chlebíčku, zda je těsto uvnitř upečené. Pokud na ní ulpí těsto, ještě chvíli je dopékejte.

Upečený chlebíček nechte vychladnout na mřížce a pak ho podávejte s džemem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Včera | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…