4 tipy na light a zdravé cukroví. Zkuste naše recepty!

4 tipy na light a zdravé cukroví. Zkuste naše recepty!

Neumíte si představit Vánoce bez malých sladkých dobrot? Zkuste naše čtyři recepty bez použití bílého cukru, másla a bílé mouky.

Ořechovo-kokosové sušenky se sušeným ovocem

Klepněte pro větší obrázek

Ořechy obsahují zdravé tuky a díky použitým bílkům mají sušenky zase vyšší obsah bílkovin, takže skvěle zasytí, jsou bezlepkové, neobsahují laktózu a nenajdete v nich přidaný tuk ani cukr.

INGREDIENCE NA 20 KUSŮ

2 bílky 40 g sušených rozinek 30 g goji (kustovnice čínská) 50 g mletých vlašských ořechů 40 g hrubě sekaných vlašských ořechů 1 lžička strouhané kůry z biocitronu 20 g strouhaného kokosu špetka práškové stévie (nemusí být)

POSTUP : Bílky vyšleháme dotuha. Veškeré ostatní ingredience smícháme a poté do směsi jemně zapracujeme i sníh. Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 150 °C a pomocí lžíce klademe na plech malé hromádky. Pečeme dosvětlehněda asi 8 až 10 minut. Ozdobit můžeme ještě strouhaným kokosem.

Pokračování 2 / 4

Nepečené citronovo-zázvorové kuličky

Klepněte pro větší obrázek

Kuličky jsou bezlepkové a bezlaktózové. Javorový sirup je skvělým pomocníkem při nahrazování bílého řepného rafinovaného cukru. Obsahuje vitaminy řady B, vápník, železo a další minerální látky. Mandle jsou zásobárnou zdravých nenasycených tuků, které prospívají i našemu srdci, a zázvor nás v zimě zahřeje.

INGREDIENCE NA 20 KUSŮ

2 hrnky mletých mandlí 3 lžíce panenského kokosového oleje 15 ks vypeckovaných datlí, které jsme nechali přes noc namočené ve vodě 1 lžička mletého zázvoru 1 lžíce javorového sirupu citronová šťáva z půlky citronu špetka soli strouhaný kokos na obalení kuliček

POSTUP : Datle rozmixujeme dohladka a smícháme s mandlemi, zázvorem, olejem, sirupem, citronovou šťávou a špetkou soli. Hmotu zpracujeme rukama a poté tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Cukroví uchováváme v ledničce.

Pokračování 3 / 4

Tvarohovo-kakaové řezy

Klepněte pro větší obrázek

Celozrnná špaldová mouka dodává zákusku vlákninu, odtučněný tvaroh zase bílkoviny. Špalda sice není bezlepková, ale je mnohem lépe stravitelná a bohatší na živiny než pšenice.

INGREDIENCE NA 1 MOUČNÍK

4 vejce 250 g odtučněného tvarohu 100 g panenského kokosového oleje 150 g nerafinovaného třtinového cukru 200 g celozrnné špaldové mouky 1 prášek do pečiva bez fosfátů 100 ml vody 4 lžíce holandského kakaa

POSTUP : Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s tvarohem, cukrem a kokosovým olejem. Přidáme mouku, prášek do pečiva a vodu. Opatrně vmícháme sníh. Těsto rozdělíme napůl a do jedné části vmícháme kakao. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 35 až 40 minut ve středně velkém pekáčku, který jsme předtím vymazali a vysypali. Vychladlý moučník nakrájíme na menší obdélníky.

Pokračování 4 / 4

Raw čokoládové bonbonky

Klepněte pro větší obrázek

Tyto super čokoládové bonbony obsahují spoustu antioxidantů, zdravé tuky a nenajdete v nich žádný lepek, laktózu ani přidaný cukr. Chuť je opravdu intenzivně čokoládová, takže stačí pár kousků, a touha po sladkém je brzy uspokojena.

INGREDIENCE NA 20 KUSŮ

40 ks vypeckovaných datlí, které jsme nechali přes noc namočené ve vodě 1 hrnek kakaového prášku z nepražených kakaových bobů 1 hrnek panenského kokosového oleje pokojové teploty 2 lžíce loupaných konopných semínek

POSTUP : Datle slijeme, vložíme do mixéru a rozemeleme dohladka. Poté vmícháme kakao, kokosový olej a konopná semínka. Směs vlijeme do středně velké obdélníkové nebo čtvercové formy (můžete použít svačinovou krabičku), uhladíme tak, aby vznikla rovnoměrná vrstva, a necháme několik hodin (ideálně přes noc) v ledničce ztuhnout. Poté směs krájíme na čtverečky. Cukroví uchováváme v ledničce.

Doporučujeme

Články odjinud