4 ultrarychlé krémové polévky

| Autor: Martina Machová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Opět nevíte co připravit k večeři? Navíc nemáte čas, přesto však chcete něco teplého a zdravého? Máme pro vás 4 vyzkoušené a rychlé recepty. Doba přípravy je maximálně 10 minut!

4 ultrarychlé krémové polévky

„Teplé jídlo sice není nutností, ale dovede organismus příjemně relaxovat“ – tvrdí známý gastroenterolog Pavel Kohout, a má pravdu, zvláště v chladnějších obdobích roku nám teplá polévka přijde k duhu! Polévky patří mezi méně kalorické pokrmy, přesto však obvykle obsahují všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), zeleninové polévky i vitamíny, minerály a vlákninu.

Zvláště lehčí polévky pak tvoří příjemnou předehru k hlavnímu jídlu, neboť dráždí žaludeční sliznici k zvýšené sekreci žaludečních šťáv a připraví tak žaludek na hlavní chod. Polévky mají své místo i v pitném režimu, vrchovatý talíř polévky obsahuje totiž až čtvrt litru vody. Následující chutné a zdravé krémové polévky připravíte neuvěřitelně snadno a rychle, jejich přípravu zvládne i dítě I. stupně základní školy (a dokonce i mnohý muž).

Hrášková s mozarellou

Suroviny: 1 velká plechovka hrášku v mírně slaném nálevu (425 ml), ¾ litru vody, stroužek česneku, zeleninový bujón (cca. 1 a půl kostky), 1 mozarella, trochu drcené majoránky

Postup: Obsah plechovky rozmixujeme s nakrájenou mozarellou a stroužkem česneku na jemný krém. (Než zapneme mixér, oddělíme si do malé misky 4 lžíce hrachu.) Mezitím uvedeme do varu ¾ l vody a rozpustíme zeleninový bujón. Vodu odstavíme, rozmícháme v ní rozmixovanou směs, přidáme hrášek, dle potřeby přihřejeme a nakonec přidáme majoránku.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze doplnit o opečené krutóny z pečiva, případně proužky křupavé slaniny.

Rajská z čerstvých rajčat

Suroviny: 8 větších masitých rajčat, menší cibuli, hnědý cukr, ¾ litru vody, 2 kostky zeleninového bujónu, špetka bazalky, kousek másla

Postup: Pokrájená rajčata (klidně i se slupkou, není-li čas na spaření a oloupání) vložíme spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a trochou vody do mixéru a mixujeme do hladka. Vzniklé rajčatové pyré naředíme zbytkem vody, přidáme bujón a přivedeme k varu. Po rozpuštění bujónu polévku dochutíme cukrem (aby byly chutě vyvážené), přidáme máslo, případně trochu soli.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze zasypat hoblinkami parmezánu nebo hrubě strouhanou nivou. Jako příloha skvěle chutná zapečená bageta s nivou či méně tučnou mozarellou.

Špenátová se smetanou

Suroviny: 1 balení špenátového protlaku, 2 dcl sladké smetany, 2 stroužky česneku, ¾ litru vody, 2 kostky zeleninového bujónu

Postup: Špenátový protlak rozmrazíme (nemusíme úplně). V troše vody rozmixujeme s česnekem. Dolijeme zbytek vody, přidáme bujón a pár minut povaříme. Nakonec přidáme smetanu a polévku odstavíme.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze zasypat hoblinkami parmezánu. Jako příloha se hodí bílá bageta, popřípadě opečené toasty s bylinkovým máslem.

Krémová z červené čočky

Suroviny: Plný hrnek ráno namočené čočky (červená loupaná!), 2 menší masitá rajčata pro barvu a chuť (pokud nemáme rajčata, přidáme 4 lžíce protlaku), ¾ litru vody, velkou cibuli, zeleninový bujón (cca. 1 a půl kostky), kousek másla, petrželka

Postup: Cibuli nasekáme nahrubo a zpěníme na kousku másla, mezitím dáme vařit propláchnutou čočku ve 1/2 l vody, přidáme bujón, cibulku, nakrájená rajčata a vaříme do měkka. Stačí 5 – 7 minut. Hustou kaši rozmixujeme do hladka, dolijeme zbytek vody (dle potřeby lze přidat). Dle potřeby ještě přihřejeme a servírujeme s nasekanou petrželkou, kdo upřednostňuje mírně nakyslou chuť, lze přidat pár kapek octa či citronové šťávy. A pozor, polévka z loupané červené čočky nenadýmá!

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze ozdobit proužky křupavé slaniny nebo lehce opečenou schwardsvaldskou šunkou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…