5 kroků ke stěhování bez zbytečných nervů

5 kroků ke stěhování bez zbytečných nervů

Chystáte se stěhovat a už teď jste z toho nesví? Nemusíte! Ve spolupráci s profesionály jsme pro vás připravili malý návod na to, jak si zorganizovat stěhování tak, abyste vy ani vaše věci nedošli žádné úhony. Stěhování sice nepatří mezi oblíbené zábavy, ale i zde platí: s chutí do toho a půl je hotovo!

1. Nenechávejte stěhování na poslední chvíli

Časový pres bývá nejčastějším zdrojem stresu při stěhování. Může to mít negativní dopad také na vaši peněženku – ke konci měsíce, kdy většinou končí nájemní lhůty, bývají stěhováci vytíženější. Na začátku měsíce nebo roku, kdy mají práce méně, často poskytují různé slevy.

2. Vše důkladně naplánujte

Promyslete si dopředu, co a kdy budete stěhovat. Postupně se zbavte věcí, které s sebou do nového bydliště brát nebudete. Rozepište si posloupnost svých činností – nejdříve je třeba odhadnout množství stěhovaných věcí a podle toho si opatřit krabice a balicí fólie. Zhruba dva tři dny před plánovým stěhováním zabalte všechno oblečení, v předvečer stěhování potom nádobí a jiné drobnosti. Nábytek a větší elektroniku nechte zabalit a odnést odborníky v den převozu.

3. Nepodceňujte objem svých věcí

Velmi často se stává, že neodhadneme množství svých věcí a před dnem D nám chybí půlka krabic. Pokud si nejste jisti a stěhujete třeba větší byt či dům, doporučujeme se poradit s technikem ze stěhovací firmy. Ten počet krabic odhadne s jistotou. Kvalitní stěhovací firmy v Praze již nabízí tuto nezávaznou konzultaci zdarma. Nezapomeňte technikovi ukázat také sklepy, garáže a půdní prostory, pokud budete chtít jejich obsah také přestěhovat.

Klepněte pro větší obrázek

4. Používejte kvalitní obalové materiály

Nepoužívejte obyčejné lepenkové krabice ani skládající přepravky s nízkou nosností. Bedny od banánů vždy přiklopte víkem, jinak se hned rozlepují! U kvalitních firem najdete mezi stěhovacími službami také zapůjčení obalových materiálů zdarma, které velmi doporučujeme. Technik vám v dostatečné době před stěhováním doručí plastové a papírové přepravky i speciální krabice například na kostýmy a obleky.

5. S těžkými břemeny sami nemanipulujte

Mohli byste ublížit sobě anebo poškodit samotnou věc nebo vybavení domu. Stěhováci k vám přijdou se speciálními rudly a další výbavou, se kterou zvládnou například stěhování klavírů jako nic. V případě větších předmětů je navíc někdy nutné připravit také statické posudky schodišť a podobně. Je proto lepší raději se dopředu poradit.

Pokud nemáte čas nebo chuť se do balení a likvidace starého nábytku pouštět, můžete vše včetně úklidu a balení nechat na odbornících. Díky velké konkurenci v tomto oboru nejsou ceny nijak závratné.

Doporučujeme

Články odjinud