5 rad, jak na plísně

5 rad, jak na plísně

Co se plísní v domácnosti týká, listopad a prosinec patří každoročně mezi kritické měsíce. Za okny je mráz, a pokud se snažíte ušetřit za topení, větráte co nejméně a doma vzniká vlhko. Přesně to jsou ideální podmínky pro vznik plísní. Jak proti nim bojovat?

  • 1. Základem je pořádné větrání alespoň jednou denně. Jestli máte pocit, že byste u toho zmrzli, můžete třikrát denně udělat větrání kratší. Na druhou stranu se nesmíte bát v domě přitopit. Sice vás to přes zimu vyjde trochu dráž, ale výsledek bude stát za to. Je totiž prokázáno, že dlouhodobější pobyt mezi plísněmi má vliv na vaše zdraví. Organismus pohybující se mezi plísněmi trpí záněty sliznic, alergiemi a někdy až astmatem. Vyrostou-li vám doma však ty nejjedovatější plísně, můžete z toho dostat dokonce i rakovinu.
  • 2. Není radno plísně ignorovat. Při jejich odstraňování byste vždy měli mít roušku a postupovat velmi obezřetně a hygienicky. Nesmíte pracovat "na sucho", tím byste docílili akorát většího rozšíření postiženého prostoru. Vždy plísně odstraňujte "na mokro", ideálně dezinfekčním prostředkem, jako je třeba Savo proti plísním, Fixinela nebo Fungisprej. Postižené místo nastříkejte, chvíli počkejte a setřete.
Klepněte pro větší obrázek
  • 3. Dále byste v místnosti měli uvolnit prostor kolem zdí, kudy bude proudit vzduch. Plísním se totiž na stěnách extrémně daří. Nábytek tedy nestavte přímo na stěnu, nechte tam raději pěticentimetrovou mezeru. Proti plísním na stěnách by mimo jiné mohlo pomoci i nové vymalování. Použít k němu můžete nějaký z antibakteriálních nátěrů. Pravidelně také důkladně uklízejte, a to i na méně dostupných místech. Plísně jsou velmi rozmanité a některé si doma vypěstujete nepořádkem sami, aniž byste chtěli.
  • 4. Pro správně „dýchající byt“ byste měli mít také kvalitní odvětrávání v koupelně. Tam se vlhkost obyčejně drží nejlépe. Víte-li navíc, že budete měnit okna, pořiďte si je rovnou s možností mikroventilace. Nová, naprosto těsnicí okna by vám s plísněmi totiž mohla docela zavařit. Zato se snadno nastavitelným drobným odvětráváním se vyhnete plísním i velkému úniku tepla zároveň.
  • 5. V neposlední řadě si však nezapomeňte dát pozor na lakomého souseda. Pokud máte pocit, že topíte jak o život, a celý dům je stále promrzlý, raději si prověřte, jestli váš soused není nenápadný parazit. Poslední dobou se totiž stále častěji stává, že někdo šetří a netopí vůbec, s tím, že mu byt vyhřejí okolní byty. To se pak není čemu divit, že se vám doma drží zima, vlhkost a plísně.

Doporučujeme

Články odjinud