5 TIPŮ na zdravější varianty oblíbeného cukroví

5 TIPŮ na zdravější varianty oblíbeného cukroví

I tradiční vánoční cukroví lze připravit o něco zdravěji; máme pro vás 5 vyzkoušených receptů na oblíbené vanilkové rohlíčky, linecké, marokánky, perníčky a sádlové důlky.

Uvedených 5 receptů sice nelze označit za jednoznačně zdravé, nicméně základní (hmotnostně nejvíce zastoupené) ingredience jsou v nich nahrazeny zdravější variantou dané suroviny, a tak lze těchto 5 klasických typů cukroví označit za zdravější, než je původní varianta. A pozor, recepty jsou vyzkoušené i na velmi konzervativních mužích a dětech!

Samozřejmě, že je možné upéci vánoční cukroví ještě zdravěji, nicméně výsledná chuť se může od tradiční chuti lišit více, než je zvykem a než jsou konzervativnější strávníci schopní akceptovat.

Mandlové vanilkové rohlíčky

200 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky, 1 velký žloutek (nebo dva malé), 70 g mandlové moučky, 100 g rostlinného tuku na pečení, 3 vanilkové cukry, špetka jedlé sody, mléko (i rostlinné) dle potřeby, hroznový cukr (Glukopur) na obalení

Vypracujeme dobře tvarovatelné těsto, dle potřeby použijeme několik lžic mléka. Těsto necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Druhý den formujeme nebo vykrajujeme rohlíčky a pečeme na 160° C do zrůžovění spodní části.

Linecké

125 g másla nebo rostlinného ruku (1/2 polovina), 200 g jemně mleté špaldové celozrnné mouky, 3 vanilkové cukry, 1 žloutek, špetka jedlé sody

Suroviny zpracujeme do tužšího těsta (v případě potřeby přidáme několik lžic mléka), které necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Druhý den opět propracujeme, vyválíme (pokud se těsto lepí, můžeme jej jemně pomoučit nebo válet přes igelit) a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme na 150° C do lehoučkého zrůžovění spodní strany. Slepujeme pikantnější marmeládou; např. šípkovou nebo rybízovou (bez peciček). Linecké vypadá krásně, pocákáme-li jej hořkou čokoládou.

Marokánky (bez tuku)

0,5 l mléka (lze použít i rostlinné – ovesné, sojové apod.), 8 lžic jemně mleté špaldové celozrnné mouky, 8 lžic tmavého cukru, 400 g směsi kandovaného ovoce, sekaných rozinek, mandlí, buráků (zaleží na individuelních chutích), tmavá čokoláda na potření

Mléko, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni na mírném ohni až do zhoustnutí. Do husté hmoty pečlivě zamícháme směs sekaného kandovaného ovoce a ořechů. „Kaši“ odstavíme a na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme menší tenké placičky (používáme lžíci a kulatý nůž, popřípadě i mokré prsty). Placičky pečeme na 180° C do zhnědnutí okrajů. Po vychladnutí potíráme, nebo jen pocákáme čokoládou.

Medové žitné perníčky

400 g celozrnné jemně mleté žitné mouky, 2 vejce, 120 g rostlinného tuku, 4 lžíce medu, 150 g tmavého cukru (pomlít do hladka), ½ sáčku perníkového koření, 2 lžičky karobu nebo kakaa, lžička jedlé sody, zarovnaná lžička citronové kůry

Vypracujeme dobře tvarovatelné těsto (dle potřeby můžeme použít i několik lžic mléka). Hmotu necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Druhý den propracujeme do pokojové teploty, vyválíme (aby se placky nelepily, musíme je jemně pomoučit), pak už jen vykrajujeme, potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180°C dozlatova.

Sádlové důlky

100 g sádla, 140 g jemně mleté špaldové celozrnné mouky (lze použít 100 g špaldové + 40 g jakékoliv jiné; např. žitné, ovesné apod.), 3 vanilkové cukry, vrchovatá lžička neslazeného kakaa, špetka skořice, kyselá marmeláda (např. rybízová, skvělá je i jeřabina nebo bezinka, exoticky působí pomerančová marmeláda)

Ze všech ingrediencí vypracujeme dobře tvarovatelné těsto, z něhož tvoříme malé kuličky, které naskládáme na plech. V kuličce vytvoříme koncem vařečky důlek a pečeme při 160 °C asi 10 minut. Pečivo trochu nabude. Důlky se osvědčuje plnit marmeládou až po vychladnutí. Cukroví lze připravit i světlé bez kakaa nebo s karobem či netradičně s obilnou či žaludovou kávou!

3 praktické tipy:

  1. U všech druhů cukroví doporučujeme při pečení používat pečící papír, odpadá vymazávání plechu! Osvědčuje se i nepřilnavý silikonový váleček a pečící silikonová podložka (pokud k ní nemáte odpor).
  1. Cukroví uchovávejte vždy v chladu (ve skříňce na balkóně, sklepě, půdě apod.) Pro změknutí, například perníčků, vložte do krabice čtvrtku jablka. Cukroví „natáhne“ vlhkost. Jablko pravidelně vyměňujte.
  1. Pokud nechcete používat vejce, lze je nahradit zhruba 2 lžícemi plnotučné sojové mouky a 2 lžícemi mléka, klidně rostlinného (ovesné, sojové, mandlové apod.). Poměr odpovídá 1 vejci.

Doporučujeme

Články odjinud