Dýňový hamburger
2 porce – příprava: 25 minut
- 1 cibule
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- mleté chilli a koriandr
- drcený kmín
- 3/4 hrnku dýňového pyré
- 2 vejce
- 100 g strouhaného čedaru
- 100 g strouhanky
- sůl a pepř
- olej na smažení
- 2 housky s dýňovými semínky
- 2 lžíce hummusu
- hlávkový salát a obilné výhonky
Cibuli orestujte na oleji dozlatova a přidejte prolisovaný česnek a koření. Lehce zpěňte. Smíchejte s dýňovým pyré (dýni stačí rozšťouchat), vejci, čedarem a strouhankou a dochuťte solí a pepřem.
Těsto nechte 10 minut odležet a smažte ploché karbanátky. Housky prořízněte, řezné strany potřete hummusem. Na spodní část každé z nich položte list salátu, karbanátek, obilné výhonky a přiklopte.
Tady na videu najdete recept na svíčkovou z dýně:
Pokračování 2 / 6
Dýňové pyré
1 hrnek – příprava: 40 minut
- 300 g dýně
- sůl a pepř
- nefiltrovaný dýňový nebo olivový olej
Dýni očistěte, zbavte vláknitého vnitřku a nakrájejte na kousky. Ty v troše vody uvařte doměkka, slijte a rozmixujte. Podle chuti a účelu dochuťte solí, pepřem a olejem. Pokud dýni uvaříte v poměru zhruba 1 : 1 s bramborami, máte skvělou přílohu.
NÁŠ TIP: Všechny druhy dýní jsou jedlé (i okrasné, ale ty jsou tvrdé). Hokkaidó se na rozdíl od většiny ostatních nemusí loupat.
Pokračování 3 / 6
Dýňové kobližky
10–12 kousků – příprava: 45 minut
- 70 g měkkého másla
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 hrnek pyré z muškátové dýně
- 3,5 hrnku hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- mletá skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček
- olej na smažení
- moučkový cukr
- 300 g zakysané smetany
Máslo utřete s cukrem do hladké pěny a postupně zašlehejte vajíčko a žloutky o pokojové teplotě. Přidejte tvaroh a 1 hrnek dýňového pyré a nakonec i mouku promíchanou s práškem do pečiva a kořením. Hotové těsto je spíš tužší konzistence, podle řídkosti tvarohu a pyré, proto případně přidejte mouku. Z těsta tvořte lžící kobližky a smažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte lehce pocukrované se zakysanou smetanou.
Pokračování 4 / 6
Pečená dýně s česnekem a šalvějí
4 porce – příprava: 65 minut
- 750 g máslové dýně
- olivový olej
- hrubá sůl a pepř
- 2 paličky česneku
- čerstvá šalvěj
Troubu zapněte na 200 °C. Dýni oloupejte a zbavte vláknitého středu, nakrájejte na kostičky a promíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem. Vložte do zapékací misky a pečte asi 25 minut. Paličky česneku zbavte nejvrchnější vrstvy slupek, příčně je překrojte a řez potřete olejem.
Přidejte řezem nahoru k dýni a pečte dalších 20 minut doměkka. Na posledních 5 minut promíchejte i se šalvějí. Hodí se jako příloha k pečenému masu nebo do teplých salátů.
Pokračování 5 / 6
Roastbeef s dýňovou Julienne
2 porce – příprava: 20 minut
- 100 g dýně
- 1/4 celeru
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lžíce másla
- 400 g roastbeefu
- 2 lžíce česnekové majonézy
- čerstvý koriandr
- dýňová semínka
Očištěnou dýni, celer, mrkev a petržel nakrájejte na velmi tenké nudličky. Zeleninu prohřejte skoro doměkka na kousku másla – vzniklému salátu se říká Julienne. Roastbeef nakrájejte na tenké plátky a servírujte pokapaný aioli a se salátem ozdobeným nasucho praženými dýňovými semínky a koriandrem.
Pokračování 6 / 6
Pizza s dýňovým pyré
1 pizza – příprava: 70 minut + odležení
TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 10 g droždí
NÁPLŇ:
- 50 g čerstvého špenátu
- 1/2 hrnku pyré z dýně Hokkaidó
- 50 g choriza
- 50 g sýra taleggio
- rukola na ozdobu
Droždí rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody a zapracujte s moukou a olivovým olejem. Bochánek těsta zabalte do fólie a nechte v ledničce 2 hodiny nebo přes noc odpočinout. Troubu zapněte na maximum. Z těsta vytvořte pizzu a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Potřete dýňovým pyré a ozdobte spařeným špenátem, tenkými plátky choriza a sýrem taleggio. Pizzu vložte do trouby a pečte asi 8 minut – dokud nezezlátnou okraje těsta.