6 věcí, které byste měli vědět, než se pustíte do přípravy ryby

6 věcí, které byste měli vědět, než se pustíte do přípravy ryby

Ryba je stálicí ve štědrovečerním menu. Se zpracováním kapra, candáta nebo pstruha vám však Ježíšek nepomůže, a proto se určitě bude hodit několik praktických rad pro hladký průběh přípravy rybí pochoutky...

1. Je ta ryba čerstvá?

Čím déle je ryba namražená, tím více vody do sebe maso nasákne. A podle čeho vlastně poznáte čerstvou rybu? Má jasně červené žábry, lesklé oko bez známek propadnutí či zakalení a na povrchu sliz. Dobře nakoupíte přímo na sádkách, kde vám ji před očima vyloví a dle přání odborně vykuchají či naporcují. Pokud tu možnost nemáte, nevadí.

Čerstvé ryby jsou k dostání i v klasických supermarketech. Máte-li třeba v blízkosti Kaufland, v prosinci zde jistojistě koupíte českého kapra přímo z kádě. Vyškolená obsluha vám poradí i s následnou úpravou ryby.

2. Šupiny musí pryč

Šupin se nejlépe zbavíte, když rybu krátce ponoříte do vroucí vody a hned poté zchladíte v ledové. Škrábat začněte od ocasní ploutve směrem k hlavě, a to tupou stranou nože. Někdo rybu neškrábe, ale stahuje z kůže. Zbavuje se tak ovšem cenných látek a vitaminů, které najdete právě v kůži a těsně pod povrchem. Pokud se i přesto rozhodnete kůži odstranit, seřezávejte ji za pomoci pevné vidličky a nože z připravených porcí v úplném závěru zpracování.

3. Namočte si prkénko

Jestliže se sami pustíte do porcování ryby, pracujte zásadně na opláchnutém prkénku. Suché dřevo totiž saje šťávu z masa.

4. Dokupte si sůl

Nebojte se rybu pořádně osolit. Základem je dostatečný předstih - do solení byste se měli pustit nejméně tři hodiny před samotným vařením. Větší porce proto klidně nechte přes noc nasolené v lednici.

5. Máte problém s rybinou?

Rybí maso pokapejte citronem, díky tomu se zbavíte nepříjemného pachu rybiny a bahnitosti. Kromě toho usnadňuje pronikání soli do masa. Rybinu potlačíte i tím, že filet ponoříte do vlažného mléka.

6. Kůže naspod

Jestliže se rozhodnete pro přírodní opékání na pánvi, pokládejte filety již do rozpáleného oleje, vždy kůží naspod. Předejdete tak vysušení masa. Lehce stravitelné rybí maso by mělo být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Obsahuje důležité živiny, vitaminy a minerály, jako například jod nebo fluor. Tyto prvky napomáhají správnému fungování štítné žlázy a krevního oběhu, fluor navíc vyživuje zubní sklovinu. Omega nenasycené kyseliny prospívají zdraví cév a srdce.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud