7 skvělých receptů na pokrmy z rajčat

| Autor: Tomáš Babinec | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Barevné a šťavnaté plody jsou právě teď v nejlepší kondici. Ať už vyrostly na vaší zahrádce, nebo jste si je donesli z obchodu, můžou se stát základním stavebním kamenem vašeho menu.

Zapečená rajčata s lilkem

4 porce - příprava: 25 minut

* 1/2 většího lilku
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř
* 70 g polohrubé mouky
* 2–3 lžíce rostlinného oleje
* 2 střední rajčata
* 2 balení mozzarelly
* menší hrst čerstvé bazalky
* 1 lžička olivového oleje
* 1 lžíce balzamikové redukce

Lilek nakrájejte na plátky, potřete stroužkem česneku, osolte a opepřete. Nechte chvíli stranou, aby lilek pustil vodu (nebude pak chutnat hořce). Plátky lilku zlehka obalte v mouce a opečte 2–3 minuty z každé strany na trošce oleje.

Předehřejte troubu na 170 °C. Plátky rajčat, mozzarelly a opečeného lilku navrstvěte na sebe na pečicí papír a proložte bazalkou. Takto připravené porce pokapejte olivovým olejem a dejte ješte na 5 minut zapéct do trouby. Před podáváním zastříkněte balzamikovou redukcí.

Náš tip: Balzamikovou redukci si můžete připravit i doma. Na mírném plameni zredukujte 100 ml balzamikového octa na polovinu. Nechte vychladnout. Redukci skladujte v ledničce maximálně 2 týdny.


Rajčata s bylinkami a jemným sýrovým dipem

4 porce - příprava: 25 minut + chlazení

* 1 lžíce olivového oleje + lžička navíc
* 70 g strouhanky
* 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
* 1 lžička sušené bazalky
* sůl a pepř
* 4 zralá středně velká rajčata
* 150 g smetanového sýra typu lučina
* kůra z 1 limetky
* šťáva z 1 limetky
* balzamikový ocet na dochucení

Předehřejte troubu na 200 °C. V malé misce smíchejte lžičku olivového oleje se strouhankou, lžící tymiánu, bazalkou, solí a pepřem. Rajčata rozkrájejte na půlky, naskládejte na plech s pečicím papírem řezem nahoru. Připravenou směs rozdělte na všechny půlky rajčat, pokapejte je lžící olivového oleje a dejte péct asi na 10 minut. Pak rajčata přelijte šťávou, kterou pustila, a pečte dalších 5 minut.

Zatímco se rajčata pečou, připravte si sýrový dip. Smíchejte lučinu s lžící tymiánu, kůrou a šťávou z limetky a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a dejte vychladit do ledničky. Pečená rajčata podávejte se sýrovým dipem, pokapejte troškou balzamikového octa a ozdobte čerstvými bylinkami.


Polévka s rajčaty a kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 lžíce másla
* 2 pórky
* 1 kuřecí prsní řízek
* 750 ml kuřecího vývaru
* 2 stroužky česneku
* 400 g krájených rajčat
* 1 lžičky hnědého cukru
* 1 lžíce nasekané bazalky nebo petrželky

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka a restujte 2 minuty do zhnědnutí. K pórku přidejte natenko nakrájené kuřecí maso a opékejte dozlatova. Přidejte kuřecí vývar, utřený česnek, rajčata, cukr a přiveďte k varu.

Poté snižte teplotu a vařte 5–6 minut nebo až do změknutí masa. Polévku podávejte s čerstvou bazalkou nebo petrželkou.

Náš tip: Do polévky můžete na začátku společně s pórkem přidat také červenou cibuli. Zvýrazní její chuť.


Rajčatový quiche

forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut + chlazení

* 300 g hladké mouky
* 115 g másla
* sůl a čerstvě mletý černý pepř
* 4 vejce
* 120 ml smetany na vaření
* 100 g sýra ricotta
* 50 g strouhaného parmazánu
* 1 lžička sušené bazalky
* 150 g cherry rajčátek

Z prosáté mouky, másla a špetky soli vypracujte drobivé těsto, do kterého po kapkách přidávejte studenou vodu. Hotové těsto by mělo být hladké a pevné. Zabalte je do fólie a dejte vychladit do ledničky na 30 až 40 minut.

Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném vále a válečkem přendejte do formy na quiche. Můžete také použít silikonový vál, na který pak jen formu položíte dnem vzhůru a otočíte. Těsto se samo krásně „usadí“. Potom ho prsty pořádně zatlačte do formy a propíchejte vidličkou. Navrch rozložte pečicí papír, zasypte syrovými fazolemi a dejte na 10 minut zapéct do trouby.

Ve větší misce smíchejte vejce, smetanu, ricottu, parmazán, bazalku, sůl a pepř. Hmotu nalijte na předpečené těsto, poklaďte cherry rajčátky a dejte péct při 180 °C na 40 až 50 minut. Quiche můžete podávat teplý i studený.

Náš tip: Do smetanové směsi zkuste pro změnu vmíchat také předvařenou brokolici a nakrájenou šunku.


Pečené brambory s rajčaty a rozmarýnem

4 porce - příprava: 35 minut

* 500 g nových brambor
* 300 g cherry rajčátek
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 snítky rozmarýnu
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř

Předehřejte troubu na 220 °C. Omyté a okapané brambory smíchejte s cherry rajčátky a pokapejte olivovým olejem. Přidejte snítky rozmarýnu a utřený česnek. Dochuťte solí a pepřem. Dejte péct na 15 minut do trouby. Potom brambory a rajčata promíchejte a pečte dalších 10 minut.

Náš tip: Podávejte s cuketou lehce ogrilovanou na olivovém oleji a se zakysanou smetanou.


Rajčata plněná čočkou

4 porce - příprava: 35 minut

* 40 g rýže
* 50 g červené čočky
* 1 lžíce másla
* 1 cibule
* 1 lžíce čerstvé máty
* 4 středně velká rajčata
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř
* 100 g strouhaného čedaru

Rýži a čočku propláchněte v cedníku. Přesypte je do menšího hrnce, zalijte 130 ml vroucí vody a vařte 10 minut na mírném plameni.

Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo. Přisypte najemno nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova. Cibulku smíchejte s čočkou a rýží, přidejte nasekanou mátu a dochuťte solí a pepřem.

Rajčata rozpulte, vydlabejte vnitřek a naplňte čočkovou směsí. Naplněná rajčata vložte do větší zapékací mísy. V menším hrnci na oleji opečte česnek a přidejte vnitřky vydlabaných rajčat. Vzniklou omáčku nalijte do mísy kolem naplněných rajčat.

Takto připravená rajčata zapékejte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Chvíli před dokončením posypte rajčata nastrouhaným čedarem a zapečte.


Ricottové gnocchi se šalvějí a restovanými rajčaty

4 porce - příprava: 30 minut

* 430 g sýra ricotta
* 2 vejce
* 80 g nastrouhaného parmazánu
* 150 g hladké mouky
* sůl a pepř
* 10 lístků šalvěje
* 50 g másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 3–4 středně velká oloupaná rajčata
* 2–3 snítky tymiánu

Ve větším hrnci přiveďte k varu alespoň 2 litry osolené vody. Ve středně velké misce smíchejte ricottu, vejce a parmazán. Přidejte prosátou mouku, sůl, pepř a vypracujte lepkavé těsto. Pro lepší a výraznější chuť můžete přidat 2–3 lístky nasekané šalvěje. Lžícemi vytvarujte gnocchi a vařte je ve vroucí osolené vodě. Hotové jsou tehdy, když vyplavou na hladinu.

Na pánvi rozpusťte máslo a chvíli ho pražte dohněda. Přidejte lístky čerstvé šalvěje a krátce opečte. Na druhé rozpálené pánvi na olivovém oleji orestujte celé stroužky česneku. Odložte je stranou a přidejte rajčata nakrájená na osminky a snítky tymiánu. Krátce společně povařte a odložte stranou. Uvařené gnocchi přidejte k máslu se šalvějí, promíchejte a podávejte s restovanými rajčaty.

Náš tip: Vybírejte menší rajčata syté barvy. Jsou sladší a také mají výraznější chuť.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI O RAJČATECH...

  • Šťavnaté plody pěstovali už Mayové do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Rajčata „zdomácněla“ hlavně ve Středomoří.
  • Známe jsou stovky odrůd. Nejčastější jsou červené, oblíbené jsou i žluté, oranžové, růžové, zelené nebo také bílé variace.
  • Rajčata jsou zdravější a výživnější než jablka. Obsahují málo kalorií, tuku a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C.
  • Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, prostaty, prsu a plic.
  • Obsahují beta-karoten a další antioxidanty, které podporují činnost sliznice a chrání kůži před stárnutím.

Kulatá & šišatá rajčata

KULATÁ - klasika českých zahrádek je pravidelně zaoblená

SRDCOVITÁ - rajčata větších rozměrů oblíbená pro svůj specifický tvar

HRUŠKOVÁ - velmi chutná a aromatická, zároveň nenáročná na pěstování

TŘEŠŇOVÁ - malá keříčková rajčata bývají jak červená, tak žlutá

BIFTEKOVÁ - nepravidelně zvrásněná rajčata s masitou dužninou

ZELENÁ - tato barva nemusí vždy znamenat, že je plod nezralý


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…