Zapečená rajčata s lilkem
4 porce – příprava: 25 minut
1/2 většího lilku
1 stroužek česneku
sůl a pepř
70 g polohrubé mouky
2–3 lžíce rostlinného oleje
2 střední rajčata
2 balení mozzarelly
menší hrst čerstvé bazalky
1 lžička olivového oleje
1 lžíce balzamikové redukce
Lilek nakrájejte na plátky, potřete stroužkem česneku, osolte a opepřete. Nechte chvíli stranou, aby lilek pustil vodu (nebude pak chutnat hořce). Plátky lilku zlehka obalte v mouce a opečte 2–3 minuty z každé strany na trošce oleje.
Předehřejte troubu na 170 °C. Plátky rajčat, mozzarelly a opečeného lilku navrstvěte na sebe na pečicí papír a proložte bazalkou. Takto připravené porce pokapejte olivovým olejem a dejte ještě na 5 minut zapéct do trouby. Před podáváním zastříkněte balzamikovou redukcí.
Náš tip: Balzamikovou redukci si můžete připravit i doma. Na mírném plameni zredukujte 100 ml balzamikového octa na polovinu. Nechte vychladnout. Redukci skladujte v ledničce maximálně 2 týdny.
Rajčata s bylinkami a jemným sýrovým dipem
4 porce – příprava: 25 minut + chlazení
1 lžíce olivového oleje + lžička navíc
70 g strouhanky
2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
1 lžička sušené bazalky
sůl a pepř
4 zralá středně velká rajčata
150 g smetanového sýra typu lučina
kůra z 1 limetky
šťáva z 1 limetky
balzamikový ocet na dochucení
Předehřejte troubu na 200 °C. V malé misce smíchejte lžičku olivového oleje se strouhankou, lžící tymiánu, bazalkou, solí a pepřem. Rajčata rozkrájejte na půlky, naskládejte na plech s pečicím papírem řezem nahoru. Připravenou směs rozdělte na všechny půlky rajčat, pokapejte je lžící olivového oleje a dejte péct asi na 10 minut. Pak rajčata přelijte šťávou, kterou pustila, a pečte dalších 5 minut.
Zatímco se rajčata pečou, připravte si sýrový dip. Smíchejte lučinu se lžící tymiánu, kůrou a šťávou z limetky a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a dejte vychladit do ledničky. Pečená rajčata podávejte se sýrovým dipem, pokapejte troškou balzamikového octa a ozdobte čerstvými bylinkami.
Polévka s rajčaty a kuřetem
4 porce – příprava: 20 minut
1 lžíce másla
2 pórky
1 kuřecí prsní řízek
750 ml kuřecího vývaru
2 stroužky česneku
400 g krájených rajčat
1 lžička hnědého cukru
1 lžíce nasekané bazalky nebo petrželky
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka a restujte 2 minuty do zhnědnutí. K pórku přidejte natenko nakrájené kuřecí maso a opékejte dozlatova. Přidejte kuřecí vývar, utřený česnek, rajčata, cukr a přiveďte k varu.
Poté snižte teplotu a vařte 5–6 minut nebo až do změknutí masa. Polévku podávejte s čerstvou bazalkou nebo petrželkou.
Náš tip: Do polévky můžete na začátku společně s pórkem přidat také červenou cibuli. Zvýrazní její chuť.
Rajčatový quiche
forma o Ø 26 cm – příprava: 60 minut + chlazení
300 g hladké mouky
115 g másla
sůl a čerstvě mletý černý pepř
4 vejce
120 ml smetany na vaření
100 g sýra ricotta
50 g strouhaného parmazánu
1 lžička sušené bazalky
150 g cherry rajčátek
Z prosáté mouky, másla a špetky soli vypracujte drobivé těsto, do kterého po kapkách přidávejte studenou vodu. Hotové těsto by mělo být hladké a pevné. Zabalte je do fólie a dejte vychladit do ledničky na 30 až 40 minut.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném vále a válečkem přendejte do formy na quiche. Můžete také použít silikonový vál, na který pak jen formu položíte dnem vzhůru a otočíte. Těsto se samo krásně „usadí“. Potom ho prsty pořádně zatlačte do formy a propíchejte vidličkou. Navrch rozložte pečicí papír, zasypte syrovými fazolemi a dejte na 10 minut zapéct do trouby.
Ve větší misce smíchejte vejce, smetanu, ricottu, parmazán, bazalku, sůl a pepř. Hmotu nalijte na předpečené těsto, poklaďte cherry rajčátky a dejte péct při 180 °C na 40 až 50 minut. Quiche můžete podávat teplý i studený.
Náš tip: Do smetanové směsi zkuste pro změnu vmíchat také předvařenou brokolici a nakrájenou šunku.
Lenka Chvostová
14. července 2020
Pečené brambory s rajčaty a rozmarýnem
4 porce – příprava: 35 minut
500 g nových brambor
300 g cherry rajčátek
2 lžíce olivového oleje
3 snítky rozmarýnu
3 stroužky česneku
sůl a pepř
Předehřejte troubu na 220 °C. Omyté a okapané brambory smíchejte s cherry rajčátky a pokapejte olivovým olejem. Přidejte snítky rozmarýnu a utřený česnek. Dochuťte solí a pepřem. Dejte péct na 15 minut do trouby. Potom brambory a rajčata promíchejte a pečte dalších 10 minut.
Náš tip: Podávejte s cuketou lehce ogrilovanou na olivovém oleji a se zakysanou smetanou.
Rajčata plněná čočkou
4 porce – příprava: 35 minut
40 g rýže
50 g červené čočky
1 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce čerstvé máty
4 středně velká rajčata
1 lžíce rostlinného oleje
1 stroužek česneku
sůl a pepř
100 g strouhaného čedaru
Rýži a čočku propláchněte v cedníku. Přesypte je do menšího hrnce, zalijte 130 ml vroucí vody a vařte 10 minut na mírném plameni. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo. Přisypte najemno nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova. Cibulku smíchejte s čočkou a rýží, přidejte nasekanou mátu a dochuťte solí a pepřem.
Rajčata rozpulte, vydlabejte vnitřek a naplňte čočkovou směsí. Naplněná rajčata vložte do větší zapékací mísy. V menším hrnci na oleji opečte česnek a přidejte vnitřky vydlabaných rajčat. Vzniklou omáčku nalijte do mísy kolem naplněných rajčat.
Takto připravená rajčata zapékejte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Chvíli před dokončením posypte rajčata nastrouhaným čedarem a zapečte.
Tereza Langmajerová
5. února 2022
Ricottové gnocchi se šalvějí a restovanými rajčaty
4 porce – příprava: 30 minut
430 g sýra ricotta
2 vejce
80 g nastrouhaného parmazánu
150 g hladké mouky
sůl a pepř
10 lístků šalvěje
50 g másla
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
3–4 středně velká oloupaná rajčata
2–3 snítky tymiánu
Ve větším hrnci přiveďte k varu alespoň 2 litry osolené vody. Ve středně velké misce smíchejte ricottu, vejce a parmazán. Přidejte prosátou mouku, sůl, pepř a vypracujte lepkavé těsto. Pro lepší a výraznější chuť můžete přidat 2–3 lístky nasekané šalvěje. Lžícemi vytvarujte gnocchi a vařte je ve vroucí osolené vodě. Hotové jsou tehdy, když vyplavou na hladinu.
Na pánvi rozpusťte máslo a chvíli ho pražte dohněda. Přidejte lístky čerstvé šalvěje a krátce opečte. Na druhé rozpálené pánvi na olivovém oleji orestujte celé stroužky česneku. Odložte je stranou a přidejte rajčata nakrájená na osminky a snítky tymiánu. Krátce společně povařte a odložte stranou. Uvařené gnocchi přidejte k máslu se šalvějí, promíchejte a podávejte s restovanými rajčaty.
Náš tip: Vybírejte menší rajčata syté barvy. Jsou sladší a také mají výraznější chuť.
Irena Forejtová
6. dubna 2018
CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLA O RAJČATECH...
- Šťavnaté plody pěstovali už Mayové a do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Rajčata „zdomácněla“ hlavně ve Středomoří.
- Známé jsou stovky odrůd. Nejčastější jsou červené, oblíbené jsou i žluté, oranžové, růžové, zelené nebo také bílé variace.
- Rajčata jsou zdravější a výživnější než jablka. Obsahují málo kalorií, tuku a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako jsou draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C.
- Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, prostaty, prsu a plic.
- Obsahují beta-karoten a další antioxidanty, které podporují činnost sliznice a chrání kůži před stárnutím.
Kulatá & šišatá rajčata
KULATÁ - klasika českých zahrádek je pravidelně zaoblená
SRDCOVITÁ - rajčata větších rozměrů oblíbená pro svůj specifický tvar
HRUŠKOVÁ - velmi chutná a aromatická, zároveň nenáročná na pěstování
TŘEŠŇOVÁ - malá keříčková rajčata bývají jak červená, tak žlutá
BIFTEKOVÁ - nepravidelně zvrásněná rajčata s masitou dužninou
ZELENÁ - tato barva nemusí vždy znamenat, že je plod nezralý
TIP NA VIDEO: Vypěstujte si rajčátka i na balkóně či svém záhonku. Poradíme vám, jak na to.