7
Fotogalerie

8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám lépe dýchalo

I když ovzduší nad naší republikou není nejčistší, měli byste vědět, že vzduch v interiéru je až patnáctkrát horší. Ať už je to v bytě či v kanceláři. Obsahuje nejen nebezpečný kysličník uhličitý a všudypřítomný prach, ale také spousty škodlivin, které po vdechnutí vyvolávají velké množství zdravotních problémů, mezi nimi i čím dál tím častější alergie. Poradíme vám proto, jak vzduch udržet co nejčistší, i když nemáte k dispozici čističku.

Každý den: Otevřete okna

iStock-637227660.jpg

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak v interiéru vyměnit, osvěžit a zvlhčit vzduch, je pustit tam čerstvý zvenku. V uzavřených místnostech totiž rychle narůstá koncentrace oxidu uhličitého, který navozuje ospalost a únavu. Jeho zvýšený obsah se projevuje bolestmi hlavy, nevolností, problémy se spánkem. Navíc tam, kde nedochází k dostatečné výměně vzduchu, ve velkém bují zdraví nebezpečné plísně.

Větrat byste měli alespoň třikrát denně. Krátce a intenzivně. V zimě stačí pět, maximálně deset minut. V létě klidně i půl hodiny. Ideální je, když otevřete více oken najednou. Vzduch se rychle vymění, aniž by se ochladily zdi. Nemusíte se tak bát velkých tepelných ztrát. Nejvhodnější dobou pro větrání je ráno a pak večer před spaním. Během dne pak kdykoliv, když si na to vzpomenete. A nezapomínejte otevřít okna vždy, když vaříte, sušíte prádlo, po sprchování nebo koupání a také po úklidu.

Pokračování 2 / 8

Třikrát týdně: Utřete prach

iStock-166684869.jpg

Dalším důležitým krokem je eliminovat všudypřítomný prach. Asi šedesát procent ho přilétá vzduchem zvenku, zbytek tvoří například kousky lidské kůže, malá vlákna, zbytky koberců nebo chlupy domácích mazlíčků. Usazuje se všude. Nejviditelnější je asi na nábytku, ze kterého je třeba ho pravidelně stírat. Důležité ale je, co nejméně ho při tom rozvířit. Použijte nejlépe vlhkou, důkladně vyždímanou švédskou utěrku, hadřík z mikrovlákna nebo prachovku využívající statickou energii. Při utírání vždy postupujte shora dolů tak, aby zvířený prach nepadal zpět na již uklizená místa.

Pokračování 3 / 8

Dvakrát týdně: Vyperte ručníky

iStock-495671387.jpg

Může se vám to zdát zbytečně často, ale měli byste si uvědomit, že ve stále vlhkých ručníkách a osuškách se rychle množí plísně, jejichž spóry se dostávají do okolního ovzduší. Nechte je proto vždy dobře proschnout a jednou za tři dny je vyměňte za čisté. Mokré ručníky také nikdy nenechávejte ležet na zemi nebo v koši na prádlo.

A nezapomeňte ani na koupelnovou předložku. Když už trváte na tom, že ji v koupelně chcete mít, nechte ji po každém použití vyschnout přehozenou přes vanu nebo topení v podobě žebříku a jednou týdně ji vyperte. Pokud máte tu s gumovým podkladem, raději se jí co nejdříve zbavte. Vrstva gumy totiž zabraňuje vyschnutí, takže kobereček zůstává uvnitř vlastně stále vlhký.

Pokračování 4 / 8

Dvakrát týdně: Vytřete

iStock-495799132.jpg

Dalším velmi účinným způsobem, jak udržet vzduch doma co nejčistší, je udržovat v čistotě podlahy. Zametání se ale snažte vyhnout. Smetákem totiž jen zbytečně rozvíříte prach a dostanete ho tak do vzduchu. Raději použijte vysavač.

Novější modely mají nástavce přímo určené na vysávání hladkých povrchů. Pokud potřebujete akutně smést nějaké větší nečistoty nebo třeba drobky, vezměte si na pomoc malý smetáček a lopatku. Podlahy alespoň jednou za dva dny důkladně setřete.

Pokud se vám nechce pořád ohýbat ke kbelíku s vodou a ždímat hadr, pořiďte si kvalitní mop. Výběr je velký. Při vytírání nezapomínejte ani na těžce přístupná místa. Bez větší námahy se na ně dostanete například díky kloubové, teleskopické rukojeti. 

Pokračování 5 / 8

Jednou týdně: Vysajte

iStock-528614281.jpg

Na koberce a čalouněné povrchy použijte vysavač. Důležité ale je, aby šlo o kvalitní a výkonný domácí spotřebič. Některé starší nebo levné vysavače totiž prach jen rozvíří, místo aby ho opravdu odstranily. A tam, kde se drží prach, jsou i roztoči, kteří jsou nejčastějším spouštěčem alergií.

Nejlepší je, pokud je přístroj vybavený několikanásobným filtrováním. Nejúčinnější je ale HEPA filtr, který je zatím nejdokonalejší ze všech. Zachytí až neuvěřitelných 99,97 procent částic prachu. Kromě nich ale odfiltruje ze vzduchu i roztoče a jejich výkaly, viry, spory plísní a další škodliviny.

Pokračování 6 / 8

Jednou týdně: Vyměňte ložní prádlo

iStock-149054073.jpg

V posteli trávíme zhruba třetinu svého života, proto bychom o její hygienu měli pečlivě dbát. V povlečení a prostěradle se totiž od první minuty hromadí naše odumřelé kožní buňky, které jsou živnou půdou roztočů a bakterií libujících si v teple a vlhku.

Způsobují nejen kožní problémy, akné a ucpané póry, ale mohou také za vznik alergií nebo zhoršení astmatu a dýchacích problémů. Rozhodně bychom proto povlečení neměli měnit až ve chvíli, kdy vypadá ušmudlaně nebo začne nelibě vonět. Je třeba to dělat každý týden.

Ve výjimečných případech nejpozději po čtrnácti dnech. Naopak, pokud jste nemocní, nadměrně se potíte nebo jste alergici, měli byste ložní prádlo měnit dokonce jednou za tři dny. Abyste roztoče usmrtili, je nutné povlečení i prostěradla prát nejméně na 60 °C.

Pokračování 7 / 8

Jednou za čtvrt roku: Vyperte polštáře a peřiny

iStock-547535852.jpg

Pozornost byste měli věnovat i samotným peřinám a polštářům, na které se často zapomíná. Ukrývají miliardy roztočů, nahromaděný prach, pot, sliny, mastnotu. Naštěstí se ale obvykle dají běžně prát. V dnešní době jsou totiž nejčastěji naplněny výplní z dutého polyesterového vlákna, které se vyznačuje vysokou hřejivostí a zároveň nízkou hmotností.

Stejně jako ložní prádlo, i lůžkoviny perte alespoň na 60 °C. Prášku ale použijte jen třetinu běžné dávky a máchání zopakujte alespoň třikrát. Program pro ždímání zvolte ten nejšetrnější a nenechávejte ho běžet déle než třicet sekund, jinak se výplň z dutých vláken poruší a lůžkoviny ztratí svůj tvar.

Pokračování 8 / 8

Jednou za čtvrt roku: Vyperte záclony

Neopomenutelnými lapači prachu a nečistot v bytech jsou také oblíbené záclony a závěsy. I když by je mohly nahradit žaluzie a rolety, jejichž výběr je skutečně velký, v českých domácnostech mají stále své neopomenutelné místo. Dokážou totiž zútulnit každý interiér.

Jejich čistotě je však třeba věnovat náležitou péči. Alespoň jednou za tři měsíce byste je měli vyprat. Ať už v ruce nebo v pračce. Záleží samozřejmě na materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Jemné záclony vyžadují jemnou péči. Nikdy byste je neměli prát na teplotu vyšší než 40 °C.

Zvolte šetrný program na jemné prádlo. Ždímání raději vynechte úplně. Před samotným praním je dobré záclony a závěsy vyklepat nejlépe z balkonu či okna, abyste je zbavili většiny přebytečného prachu.

Doporučujeme

Články odjinud