Robot Mirra 530

Robot Mirra 530

Robot Mirra 530
Robot Mirra 530
Robot Mirra 530
Robot Mirra 530
14
Fotogalerie

A jednou za nás budou všechno uklízet roboti

Čištění podlah zvládají domácí roboti už dlouho, a nezůstávají jen u nich. Jeden z výrobců nyní představuje robotické automatické čističe bazénů a odpadů: iRobot Mirra 530 a iRobot Looj 330.

Robotické vysavače se dostaly i do českých domácností a z vlastní zkušenosti mohu říct, že to jsou velmi užiteční pomocníci. Roboti už umí také vytírat podlahu vodou a jeden z výrobců, firma iRobot, začne na jaře prodávat také robotické čističe bazénů a okapů.

Po bazény už iRobot v roce 2007 vyvinul čistič Verro. Letos v lednu představuje nový model Mirra 530 . Stačí ho osmnáctimetrovým vodotěsným kabelem zapojit do zásuvky, hodit do vody... a robote, dál se starej sám. Přefiltruje vodu, vyčistí dno a ve vodě vyleze dokonce i po kolmých stěnách bazénu. Robot si hlídá, kde všude už v bazénu byl, a neměl by nechat žádné místo nevyčištěné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zatímco Mirra vypadala podobně jako robotický vysavač do bytu, Looj 330 mi ze všeho nejvíc připomíná krtka. Je velmi jednoúčelový, slouží pouze k čištění okapů. Sám se k nim nedostane, takže žebřík je stále potřeba. Po vložení do okapu se na pásech rozjede vstříc listí a jiným nečistotám, vrtulkou a kartáči je vyhazuje ven. Inteligentně se posouvá dopředu a dozadu, pokud jeden průjezd nestačí. Looj pohání baterie, není u něj potřeba stálé připojení k zásuvce, dodává se i s dálkovým ovládáním.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Oba roboty se v Česku začnou prodávat letos na jaře. Mirra 530 bude stát kolem 37 tisíc korun, což je hodně vysoká cena ve srovnání s jinými čisticími roboty od iRobot. Okapový Looj 330 je už starší, takže ho má výrobce i na webu, v prodeji bude přibližně za sedm tisíc korun.

Na okapový Looj se ještě podívejte na videu:

Místo mnoha jednoúčelových zařízení by se ale už výrobci mohli začít zamýšlet nad jedním univerzálním pomocníkem. Mohlo by to začít třeba takhle.

Doporučujeme

Články odjinud