Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Aby námi vytvořené pokrmy byly co nejlahodnější, měly bychom znát, jak je správně ochutit různými bylinkami. Nejenže jídlo s nimi lépe chutná a voní, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo


Aby námi vytvořené pokrmy byly co nejlahodnější, měly bychom znát,
jak je správně ochutit různými bylinkami. Nejenže jídlo s nimi lépe chutná
a voní, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví.


KořeníTak například kopr se používá do polévek, omáček, pomazánek a
salátů, rybích pokrmů, tvarohu a brambor. Má lehce nasládlou chuň a svěží
aroma, pro které se často používá při konzervaci zeleniny ( nakládání
okurek) a přípravě marinád. Jestliže máte rádi tučnější jídla,
neopomeňte přidat šalvěj, neboň s ní jsou tyto pokrmy lépe
stravitelné. Dává se i do pečených ryb a marinád, její nahořklá chuň
se hodí i k dušeným jídlům. Zlepšuje funkci jater a žlučníku, má
protizánětlivý a protibakteriální účinek a působí proti pocení. Do
rajské omáčky, do kečupů a také do salátů je vhodná bazalka se
svou příjemnou kořeněnou vůní a nahořklou chutí. Snažte se jí povařit
pouze krátce, podporuje vylučování žaludečních šňáv a chuň k jídlu a
také trávení. Kromě sladkých jídel se dá do většinu pokrmů přidávat
univerzální petržel, pro zachování vysoké hladiny vitamínů, éterických
olejů a minerálních látek by se měla přidávat v syrovém stavu do již
hotových pokrmů. Bylinka, která připomíná svou vůní petržel a anýz zároveň
je kerblík, který je vhodný do hotových polévek, omáček a někdy i
Bazalka
k masu. Podporuje metabolismus, je mírně močopudný, zlepšuje trávení. Saláty,
zvěřina, drůbež, ryby i jehněčí se často ochucují estragonem.
Jeho lístky mají kořenitou, mírně natrpklou chuň, obsahují jód. Estragon
podporuje chuň k jídlu, zvyšuje sekreci žluči. Do většiny salátů, ale i
do pokrmů z masa a vajec se přidávají čerstvé lístky řeřichy.
Uklidňující vliv na náš organismus má i další rostlinka, která se používá
v naší kuchyni, a to meduňka. Upravuje nespavost, žaludeční potíže,
přidává se do ovocných nápojů, čajů, ovocných a zeleninových salátů,
kořenitým aroma s citrónovou příchutí jim přidá na lahodnosti.


Nejvhodnější je používat bylinky v čerstvém stavu, dají se často pěstovat
i doma v kuchyni, třeba v květníku na parapetu.


Autor: Dana Švigová


Další články z rubriky

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Dnes | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

Včera | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

14. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

13. 1. | Zimní měsíce představují ideální dobu pro plánování podoby zahrady nebo jejích změn. Co byste si…