Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo

Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo

Aby námi vytvořené pokrmy byly co nejlahodnější, měly bychom znát, jak je správně ochutit různými bylinkami. Nejenže jídlo s nimi lépe chutná a voní, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo

Aby námi vytvořené pokrmy byly co nejlahodnější, měly bychom znát, jak je správně ochutit různými bylinkami. Nejenže jídlo s nimi lépe chutná a voní, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Koření Tak například kopr se používá do polévek, omáček, pomazánek a salátů, rybích pokrmů, tvarohu a brambor. Má lehce nasládlou chuň a svěží aroma, pro které se často používá při konzervaci zeleniny ( nakládání okurek) a přípravě marinád. Jestliže máte rádi tučnější jídla, neopomeňte přidat šalvěj, neboň s ní jsou tyto pokrmy lépe stravitelné. Dává se i do pečených ryb a marinád, její nahořklá chuň se hodí i k dušeným jídlům. Zlepšuje funkci jater a žlučníku, má protizánětlivý a protibakteriální účinek a působí proti pocení. Do rajské omáčky, do kečupů a také do salátů je vhodná bazalka se svou příjemnou kořeněnou vůní a nahořklou chutí. Snažte se jí povařit pouze krátce, podporuje vylučování žaludečních šňáv a chuň k jídlu a také trávení. Kromě sladkých jídel se dá do většinu pokrmů přidávat univerzální petržel, pro zachování vysoké hladiny vitamínů, éterických olejů a minerálních látek by se měla přidávat v syrovém stavu do již hotových pokrmů. Bylinka, která připomíná svou vůní petržel a anýz zároveň je kerblík, který je vhodný do hotových polévek, omáček a někdy i Bazalka k masu. Podporuje metabolismus, je mírně močopudný, zlepšuje trávení. Saláty, zvěřina, drůbež, ryby i jehněčí se často ochucují estragonem. Jeho lístky mají kořenitou, mírně natrpklou chuň, obsahují jód. Estragon podporuje chuň k jídlu, zvyšuje sekreci žluči. Do většiny salátů, ale i do pokrmů z masa a vajec se přidávají čerstvé lístky řeřichy. Uklidňující vliv na náš organismus má i další rostlinka, která se používá v naší kuchyni, a to meduňka. Upravuje nespavost, žaludeční potíže, přidává se do ovocných nápojů, čajů, ovocných a zeleninových salátů, kořenitým aroma s citrónovou příchutí jim přidá na lahodnosti.

Nejvhodnější je používat bylinky v čerstvém stavu, dají se často pěstovat i doma v kuchyni, třeba v květníku na parapetu.

Autor: Dana Švigová

Doporučujeme

Články odjinud