Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Aby námi vytvořené pokrmy byly co nejlahodnější, měly bychom znát, jak je správně ochutit různými bylinkami. Nejenže jídlo s nimi lépe chutná a voní, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Aby jídlo dobře chutnalo i vonělo


Aby námi vytvořené pokrmy byly co nejlahodnější, měly bychom znát,
jak je správně ochutit různými bylinkami. Nejenže jídlo s nimi lépe chutná
a voní, ale také mají blahodárný vliv na naše zdraví.


KořeníTak například kopr se používá do polévek, omáček, pomazánek a
salátů, rybích pokrmů, tvarohu a brambor. Má lehce nasládlou chuň a svěží
aroma, pro které se často používá při konzervaci zeleniny ( nakládání
okurek) a přípravě marinád. Jestliže máte rádi tučnější jídla,
neopomeňte přidat šalvěj, neboň s ní jsou tyto pokrmy lépe
stravitelné. Dává se i do pečených ryb a marinád, její nahořklá chuň
se hodí i k dušeným jídlům. Zlepšuje funkci jater a žlučníku, má
protizánětlivý a protibakteriální účinek a působí proti pocení. Do
rajské omáčky, do kečupů a také do salátů je vhodná bazalka se
svou příjemnou kořeněnou vůní a nahořklou chutí. Snažte se jí povařit
pouze krátce, podporuje vylučování žaludečních šňáv a chuň k jídlu a
také trávení. Kromě sladkých jídel se dá do většinu pokrmů přidávat
univerzální petržel, pro zachování vysoké hladiny vitamínů, éterických
olejů a minerálních látek by se měla přidávat v syrovém stavu do již
hotových pokrmů. Bylinka, která připomíná svou vůní petržel a anýz zároveň
je kerblík, který je vhodný do hotových polévek, omáček a někdy i
Bazalka
k masu. Podporuje metabolismus, je mírně močopudný, zlepšuje trávení. Saláty,
zvěřina, drůbež, ryby i jehněčí se často ochucují estragonem.
Jeho lístky mají kořenitou, mírně natrpklou chuň, obsahují jód. Estragon
podporuje chuň k jídlu, zvyšuje sekreci žluči. Do většiny salátů, ale i
do pokrmů z masa a vajec se přidávají čerstvé lístky řeřichy.
Uklidňující vliv na náš organismus má i další rostlinka, která se používá
v naší kuchyni, a to meduňka. Upravuje nespavost, žaludeční potíže,
přidává se do ovocných nápojů, čajů, ovocných a zeleninových salátů,
kořenitým aroma s citrónovou příchutí jim přidá na lahodnosti.


Nejvhodnější je používat bylinky v čerstvém stavu, dají se často pěstovat
i doma v kuchyni, třeba v květníku na parapetu.


Autor: Dana Švigová


Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…