Asijská klasika: Míchej & smaž

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Při přípravě mnoha různých asijských jídel se používá metoda „stir fry“, v doslovném překladu „míchej a smaž“. Podívejte se, na jaké skvělé recepty vám stačí jen pánev wok a vařečka!

Zeleninové chow mein

4–6 porcí - příprava: 30 minut

* 2 lžíce rostlinného oleje
* 2–3 lžičky nastrouhaného zázvoru
* 3 stroužky česneku
* 1 pak choi (typ čínského zelí)
* 2 mrkve
* 1 cuketa
* 200 g hlívy ústřičné
* 220 g vaječných nudlí na chow mein
* hrst mungo výhonků
* podle chuti i hrst cukrových lusků
* 50 ml zeleninového vývaru
* 100 ml omáčky hoisin
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce medu
* sezamová semínka na ozdobu

V pánvi wok rozehřejte olej (ideální je arašídový). Vhoďte zázvor a nadrcený česnek a restujte doměkka. Přidejte na nudličky pokrájené pak choi, mrkev nakrájenou na julienne, cuketu nakrájenou na půlkolečka a restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne měknout. Vmíchejte nudle a asi dvě minuty restujte. Přidejte výhonky, podle chuti i lusky, a restujte další asi 3 minuty. Zalijte vývarem, hoisin a sójovou omáčkou a vmíchejte med. Přiveďte k varu a nechte tekutinu zredukovat. Tou dobou by měly být nudle už „na skus“. Podávejte posypané sezamem.

OMÁČKA HOISIN

Asijská kuchyně se vyznačuje nejrůznějšími dochucovadly, vedle známé sójové a rybí omáčky je to také hoisin. Té se někdy přezdívá i čínská BBQ omáčka. Má nasládlou chuť, temně hnědou barvu a je velmi hustá. Vyrábí se z fermentovaných sójových bobů, chilli, česneku, octa a cukru nebo medu, případně melasy. Používá se při přípravě smažených jídel a na marinování masa, neobejdou se bez ní ani knedlíčky Cha siu bao (recept najdete ZDE).


Japchae

6–8 porcí - příprava: 55 minut

* 220 g hovězí svíčkové
* 100 ml sezamového oleje
* 70 ml sójové omáčky
* 2–3 lžíce třtinového cukru
* 5 stroužků česneku
* 15 sušených hub šitake a jiných asijských druhů hub
* 1 jemná zelená chilli paprička
* 2 mrkve
* 1 cibule
* 1 červená silnostěnná paprika
* 100 g čerstvého špenátu
* 400 g korejských nudlí z batátového škrobu
* po 2 lžících rybí omáčky, rýžového vína a rýžového octa
* pepř
* sezamová semínka na ozdobu

Maso nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy a zalijte lžící sezamového oleje, 2 lžícemi sójové omáčky, lžící cukru a 2 utřenými stroužky česneku. Promíchejte. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte nasáknout. Osušte a nakrájejte na proužky.

V pánvi wok rozehřejte olej, přidejte jemně nasekaný česnek a zelenou chilli papričku, šitake, mrkve nakrájené na julienne, proužky cibule a červené papriky a za stálého míchání restujte asi 3 minuty – zelenina musí být hotová, ale stále křupavá. Přidejte 2 lžíce sójové omáčky a ještě minutu restujte.

Špenát spařte a pokrájejte. Nudle uvařte podle návodu na obalu. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Promíchejte se sezamovým olejem, aby se neslepily. V pánvi orestujte plátky masa i s marinádou doměkka. K zelenině v pánvi vmíchejte nudle, špenát a maso. Dochuťte zbývajícím sezamovým olejem (asi 50 ml), sójovou omáčkou, třtinovým cukrem, rybí omáčkou, vínem, octem a pepřem. Podávejte posypané opraženými sezamovými semínky.


Rýžové nudle se zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 1/2 menší hlávky bílého zelí
* 2 větší mrkve
* 4–6 jarních cibulek
* sezamový olej
* 250 g tenkých rýžových nudlí
* 1/2 bílé ředkve
* hrst mungo výhonků
* hrst bambusových výhonků
* 4 lžíce čerstvého koriandru

ZÁLIVKA:
* po 2 lžících limetkové šťávy
* sójové omáčky a sezamového oleje
* po 1 lžičce strouhaného zázvoru a srirachy
* po 1 lžíci rýžového octa a cukru

Zelí nakrouhejte. Mrkve nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulky nakrájejte podélně. Vše vhoďte do pánve wok s rozpáleným olejem a chvíli restujte. Přidejte předem namočené rýžové nudle a orestujte. Restujte doměkka. Přidejte pokrájenou ředkev, výhonky a čerstvý koriandr. Nakonec dochuťte zálivkou připravenou ze všech zmíněných ingrediencí.


Krevetové pad thai

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 lžičky tamarindové pasty
* 100 g třtinového cukru
* 75 ml rybí omáčky
* 320 g plochých rýžových nudlí (někdy se jmenují přímo pad thai)
* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* 300 g předvařených krevet
* 4 vejce
* svazek jarní cibulky
* 3–4 červené chilli papričky
* 4 hrsti mungo výhonků
* 120 g pražených solených arašídů
* rostlinný olej
* 4 limetky

Asi 6 lžic vlažné vody smíchejte s tamarindovou pastou, 6 lžícemi cukru, 6 lžícemi rybí omáčky. Odložte. Přiveďte k varu asi litr vody a zalijte jí rýžové nudle. Nechte asi 3 minuty změknout. Potom je sceďte a propláchněte pod studenou vodou. V této fázi by měly být měkké, ale ne hotové k jídlu a neměly by se lepit. Připravte si všechny suroviny tak, abyste je měli po ruce – šalotku a česnek jemně nakrájejte, krevety opláchněte a osušte, vejce prošlehejte, zelenou část cibulky nakrájejte najemno, zbytek surovin dejte do mističek.

Rozpalte pánev wok a přidejte do ní kapku oleje. Do pánve nalijte vejce a rozkružte ho po povrchu, aby zatuhlo jen v tenké vrstvě. Vidličkou roztrhejte na malé kousky a sejměte z pánve. Do pánve dejte zase trochu oleje, vhoďte nadrcený česnek a nakrájenou šalotku, po pár vteřinách i okapané nudle. Chviličku restujte, pak přidejte asi třetinu omáčky z tamarindové pasty. Míchejte, dokud se nevstřebá. Zopakujte s druhou třetinou omáčky.

Pokud nudle ještě nejsou hotové k jídlu, přidejte trochu vody. Vmíchejte krevety, vejce, poslední třetinu omáčky, 2 hrsti mungo výhonků, cibulku, 70 g nasekaných arašídů a ještě chvíli restujte. Podávejte ihned ozdobené limetkami, na stole by v mističkách neměl chybět zbytek třtinového cukru, rybí omáčky, výhonků, arašídů a chilli papriček.

TAMARINDOVÁ PASTA

Tamarindové lusky mají domov v Africe, dnes už se ale pěstují všude v tropickém pásu. Narazíte na ně často i u vietnamských obchodníků, pasta se vyrábí jen z těchto lusků, vody a třtinového cukru. Tmavá dužnatá dřeň se jednoduše svaří, aby zesirupovatěla, propasíruje se a zahustí cukrem. Koupit můžete už hotovou pastu.

Sriracha

Jedná se o chilli omáčku typickou zejména pro Thajsko a Vietnam. Thajci ji používají jako dip, Vietnamci jí zase často dochucují polévku pho, nudle nebo ji používají jako ochucovadlo do svých omáček. Je to vlastně hustá pasta z thajských červených chilli papriček, octa, česneku, cukru a soli. Na velkou láhev se srirachou narazíte na stole snad každého asijského bistra.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Dnes | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Včera | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…