Soba nudle s krevetami a thajskou bazalkou Zdroj: Profimedia.cz

Soba nudle s krevetami a thajskou bazalkou Zdroj: Profimedia.cz

Udon nudle s vepřovými kuličkami a zeleninou Zdroj: Profimedia.cz
Grilované mandu knedlíčky s nudlemi a chilli Zdroj: Profimedia.cz
Thajský nudlový salát s hovězím masem Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
5
Fotogalerie

Asijské nudle 4x jinak

Pokud z asijských nudlí znáte jen ty „smažené s kuřecím masem“, je to velká škoda. V celé Asii narazíte na desítky (a možná i více) druhů. Vyzkoušejte doma naše recepty a vydejte se do víru chutí exotické kuchyně!

Soba nudle s krevetami a thajskou bazalkou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 500 g předvařených nudlí soba
  • 220 g větších krevet bez hlaviček
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1/2 červené chilli papričky
  • 100 ml silného kuřecího nebo rybího vývaru
  • sezamový olej
  • velká hrst bambusových výhonků
  • hrst nesolených arašídů
  • sůl a pepř
  • thajská bazalka

Nudle uvařte podle návodu na obalu. Krevety orestujte na sezamovém oleji. Sójovou omáčku smíchejte se lžičkou sezamového oleje, limetkovou šťávou a nasekaným chilli.

Arašídy nasekejte a nasucho opražte, pak je podrťte v hmoždíři. Nudle podávejte podlité vrstvou vývaru, zakápnuté omáčkou a pokryté výhonky, krevetami, praženými arašídy a lístky thajské bazalky.


Udon nudle s vepřovými kuličkami a zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 4 jarní cibulky
  • 2 červené chilli papričky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • arašídový olej
  • 300 ml silného kuřecího vývaru
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 40 g hub šitake
  • 400 g předvařených nudlí udon (nebo 150 g sušených)
  • 100 g hráškových lusků
  • 10–12 cherry rajčátek
  • 1 lžíce rýžového octa
  • čerstvý koriandr a thajská bazalka

Maso, jednu jemně nasekanou chilli papričku zbavenou semínek a nakrájené jarní cibulky promíchejte dohromady. Ochuťte sójovou omáčkou a vytvarujte kuličky. Nepřilnavou pánev potřete arašídovým olejem a ze všech stran v ní opečte masové kuličky.

Kuřecí vývar svařte s ústřicovou omáčkou a šitake. Nudle uvařte podle návodu doměkka. Lusky asi 3 minuty vařte a pak zprudka ochlaďte ledovou vodou.

Cherry rajčátka zlehka opečte na pánvi, ve které jste dělali masové kuličky. Nudle podávejte podlité trochou ochuceného vývaru s kuličkami, lusky, cherry rajčátky, koriandrem a thajskou bazalkou.

Zálivka je z chilli papričky nasekané na kolečka, kterou jste chvíli nechali louhovat ve studené vodě s rýžovým octem.

NÁŠ TIP: Vepřové kuličky můžete využít i do silného vývaru s nudlemi phó. A aby to nebylo tak fádní, přidejte i vodní špenát a bambusové výhonky!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Grilované mandu knedlíčky s nudlemi a chilli

4 porce - příprava: 35 minut

KNEDLÍČKY:

  • 100 g mletého hovězího masa
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 80 g jemně nasekané cibule
  • 80 g jemně nasekaného zelí
  • 60 g mungo výhonků
  • 1 větší šalotka
  • 100 g tofu natur
  • 1,5 lžíce omáčky hoisin
  • sůl
  • pepř
  • 24 plátků těsta wonton
  • 1 vejce

NA DOKONČENÍ:

  • 8 lžic sójové omáčky
  • 6 lžic rýžového octa
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 2 lžičky jemně nasekané cibulkové nati
  • 2 lžičky praženého sezamu
  • 1–2 červené chilli papričky
  • 400 g nudlí phó

Na dvou lžících oleje orestujte mleté maso a míchejte, dokud se nerozpadne. Slijte přebytečný tuk. Na zbývajícím oleji zpěňte cibuli, přidejte zelí a restujte, až začne měknout. Přisypte výhonky, šalotku a rozmixované tofu a dále restujte. Nechte odpařit všechnu tekutinu, směs musí být suchá až drobivá. Dochuťte omáčkou hoisin, solí a pepřem. Nechte vychladnout.

Doprostřed plátků těsta dejte náplň, okraje potřete rozšlehaným vejcem, zabalte a 8 minut vařte v páře. Polovinu hotových knedlíčků zamrazte na příště, druhou polovinu ogrilujte. Smíchejte suroviny na omáčku. Knedlíčky podávejte s uvařenými nudlemi a nasekaným chilli zalitými omáčkou.

ROZPIS JE NA 24 KNEDLÍČKŮ , na porci se počítá zhruba se 4 až 6. Vzhledem k tomu, že se knedlíčky velmi dobře zamrazují, počítejte s tím, že vám jich polovina zbude na příště. Suroviny na omáčku jsou na 4 porce.


Thajský nudlový salát s hovězím masem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 250 g tenkých rýžových nudlí mien
  • 500 g hovězí roštěné nebo květu jako steak
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 lžička třtinového cukru
  • thajská bazalka
  • máta
  • koriandr
  • 1 červená chilli paprička

Steak ze všech stran potřete olejem a okořeňte solí a pepřem. Položte na rozpálenou pánev a z každé strany 3–4 minuty zprudka opečte. Sundejte z pánve, překryjte alobalem, aby maso zůstalo v teple, a nechte asi 10 minut odpočinout.

Mezitím uvařte podle návodu nudle. Rybí omáčku smíchejte s limetkovou šťávou a cukrem a prošlehejte, až se cukr rozpustí. Steak nakrájejte na tenoučké plátky.

Nudle podávejte s plátky masa, posypané čerstvými bylinkami, jemnými proužky chilli a s omáčkou. Podle chuti můžete do salátu přidat i cherry rajčátka nebo okurku.


Nudlový průvodce

Nejsou nudle jako nudle a rozdíly v nich mohou být velké. Z čeho jsou různé druhy a na co se hodí?

Klepněte pro větší obrázek
  • Mien - Vlasovým nudlím mien se někdy také říká skleněné. Narazíte na ně v mnoha (nejen) vietnamských receptech – třeba na závitky.
  • Bahmi - Tyto vaječné nudle se používají takřka v celé Asii, recepty ze smažených nudlí jsou právě z Bahmi. Sušené je zalijte na 10 minut horkou vodou, osušte a můžete je dál používat.
  • Phó - Široké nudle phó se vyrábí z rýžové mouky. Jsou skvělé jako příloha i do polévky, dělají se z nich také hlavní jídla.
  • Udon a Soba - Tradiční japonské nudle se vyrábí z pšenice, oboje jsou bezvaječné. Typické jsou třeba pro miso polévku nebo ramen.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud