Ať žijí „antipasti‟! Překvapte skvělými předkrmy

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V italské kuchyni hrají předkrmy neboli antipasti důležitou úlohu. Nepodávají se totiž jen na začátku vícechodové tabule, ale také jimi uctíte návštěvu, která se stavila na sklenku vína. Většinou vám nezaberou moc času, ale výsledek je víc než skvostný.

Olivy s česnekem a bylinkami

4 porce - příprava: 5 minut + marinování

* 100 ml olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 větvička rozmarýnu
* 1 větvička tymiánu
* kůra z 1/2 biopomeranče
* 300 g oliv (zelených i černých)
* 1-2 feferonky

V kastrolu rozehřejte olej, přidejte česnek, bylinky a pomerančovou kůru. Na mírném plameni nechte rozvonět asi 2 minuty, pak přidejte olivy a feferonky, promíchejte a prohřejte.

Přendejte do čisté zavařovací sklenice a nechte vychladnout. Pak zavíčkujte a uložte do ledničky asi na 3 dny, aby se chutě rozležely. Před podáváním nechte aspoň hodinu stát v pokojové teplotě.


Grilovaný lilek s fenyklem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 lilek
* 4 menší bulvy fenyklu
* 1 svazek rukoly
* lupínky parmazánu
* balzamikový ocet nebo krém
* olivový olej
* 80 g ančoviček v oleji

Lilek opláchněte, nakrájejte na plátky, osolte a nechte „vypotit“. Pak ho otřete ubrouskem a opékejte na grilu nebo na grilovací pánvi s troškou oleje asi 3 minuty. Fenykl očistěte, přepulte, osolte a také opečte na grilu.

Zeleninu rozdělte na talíře, zasypte lístky rukoly a hoblinkami parmazánu, poklaďte okapanými ančovičkami a zakápněte olejem, balzamikem a hned podávejte.


Bruschette al pomodoro

4 porce - příprava: 10 minut

* 8 plátků bílého chleba
* 12–15 cherry rajčátek
* 2 stroužky česneku
* olivový olej
* sůl
* bazalka

Chleba nakrájejte na plátky, lehce pokapejte olejem a dejte do trouby nebo na gril opéct.

Mezitím nakrájejte rajčata na docela malé kostičky, promíchejte s 1 lžící olivového oleje, drceným stroužkem česneku, nasekanou bazalkou a solí.

Plátky opečeného chleba rozložte na talíř, potřete česnekem a naneste rajčatovou směs. Posypejte lístky bazalky a podávejte.

Náš TIP: Opečené plátky bílého chleba můžete také potřít bazalkovým pestem.


Grissini s parmskou šunkou

4 porce - příprava: 45 minut + kynutí

* 1 lžička krupicového cukru
* 20 g čerstvého droždí
* 1 lžička soli
* 250 ml vlažné vody
* 500 g hladké mouky
* 50 g extra panenského olivového oleje + na potření a k podávání
* krupice na podsypání
* strouhaný parmazán na posypání
* 200 g parmské šunky

Do hrnečku nalijte asi 50 ml vlažné vody, vmíchejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a sůl, přidejte kvásek, asi 100 ml vody pokojové teploty a promíchejte.

Pramínkem vlijte také olej a ještě až 100 ml vody a zpracujte hladké vláčné těsto, které se nelepí. Můžete ho hníst rukama nebo za pomoci mixéru s hnětacími háky.

Vál posypte krupicí, rozložte na ni těsto vytažené do tvaru obdélníku, potřete ho olejem a poprašte krupicí. Nechte asi hodinu ležet, až zdvojnásobí svůj objem. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 200 °C.

Těsto rozkrájejte na pruhy a ty prsty natáhněte na šířku plechu. Klaďte je na něj vedle sebe v rozestupu 2 až 3 cm, posypejte parmazánem a dejte péct na 15 až 20 minut dozlatova. Podávejte vychladlé s parmskou šunkou a olivovým olejem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Lehké recepty přímo od moře - část II.

Lehké recepty přímo od moře - část II.

27. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Dnes | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Včera | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…