Avokádová, koprová či dýňová polévka – vyzkoušejte vynikající neobvyklé recepty

| Autor: MK | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Chcete společně s námi zkusit zajímavé kombinace chutí a připravit polévky, kterými ozvláštníte rodinný jídelníček? Za zkoušku to rozhodně stojí.

Avokádová, koprová či dýňová polévka – vyzkoušejte vynikající neobvyklé recepty

Avokádová polévka

Přestože avokádo označujeme jako exotický plod, dnes patří již k běžnému ovoci, které zakoupíte v obchodech po celý rok. Je bohatým zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, mědi, magnezia, fosforu, a také obsahuje mnoho vitaminů, zejména skupiny C, E, K, H, B3 a B5. Je nízkokalorické a dobře stravitelné.

Na přípravu avokádové polévky vybereme cca 3 kvalitní plody. Avokádo oloupeme, popřípadě rozkrojíme a vydlabeme dužninu a smícháme ji se šťávou z jednoho citronu a špetkou mořské soli. V hrnci necháme na olivovém oleji zesklovatět 1 cibulku, přidáme trochu pepře a rozmačkané avokádo. Zalejem horkou vodou, nebo nejlépe vývarem z masa nebo zeleniny, a necháme krátce povařit. Zjemníme smetanou nebo zakysanou smetanou a muškátovým oříškem.

Dýňová polévka

Dýně Hokaido je zelenina s velmi pozitivními účinky na lidské tělo. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů a velké množství betakarotenu. Navíc je málo kalorická s vysokým obsahem vlákniny. A to vše už jsou důvody, proč ji zařadit do našeho jídelníčku.

Připravíme si jednu dýni Hokaido. Rozkrojíme ji, očistíme a zbavíme jader. Na polévku použijeme vydlabanou dužninu. Na oleji zpěníme cca 2 cibulky, přidáme dýni nakrájenou na kousky a zajimeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme koření (čerstvě mletý pepř, sůl, muškátový oříšek) a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme, abychom získali krémovitou konzistenci polévky, a na talíři dochutíme zakysanou smetanou.

Koprová polévka

Tato aromatická bylina je stálicí v českých kuchyních. Používá se především jako dochucovadlo, ale rovněž pro přípravu omáček, polévek, pomazánek a salátů.

Příprava koprové polévky je snadná. Do hrnce vložíme 3 brambory nakrájené na kostičky, sůl, kmín a zalejeme vroucí vodou (můžeme přidat i masox, nebo použijeme opět vývar). Vložíme stonky z kopru a vaříme, až brambory změknou. Poté stonky kopru vyjmene a přidáme nasekaný kopr a vejce rozšlehaná ve smetaně (kdo má rád hustší polévky, přidá i 2 lžíce mouky). Prohřejeme pár minut a podáváme.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Dnes | Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v…

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Včera | Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba…

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

18. 11. | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…