Babiččin staročeský beránek

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tato pochoutka, bez které už si snad ani neumíme představit velikonoční svátky, se dá připravit nejrůznějšími způsoby. U nás doma je nejoblíbenější voňavá verze ze žluťoučkého třeného těsta, která je ověřená již pěti generacemi!

U nás doma jsou tito dva beránci nedílnou součástí Velikonoc. Zkoušela jsem již mnohé recepty, ale nakonec jsem se vždy vrátila k tomuto. Ta úžasná vůně, která se line z trouby široko daleko, ve mně vždy probudí správnou sváteční atmosféru.

Pokud dostatečně vyšleháte žloutky s cukrem a opatrně zapracujete tuhý sníh, dosáhnete toho správného výsledku – jemné, ale plné chuti a nadýchané konzistence.

Uvedené množství vystačí přesně na jednoho beránka. Pokud máte také formu na malého beránka, zvyšte dávky o čtvrtinu.

Babiččin staročeský beránek

* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 250 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 300 g polohrubé mouky
* 200 ml slunečnicového oleje
* 1 prášek do pečiva
* kůra z 1/2 citronu
* špetka soli
* sádlo na vymazání formy
* hrubá mouka na vysypání formy

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky utřete společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny (můžete vyšlehat také v kuchyňském robotu).

2. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou, až se směs zcela spojí.

3. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Opět promíchejte. Nyní přilijte asi 100 ml vody, aby bylo těsto spíš řidší.

4. Ve zvláštní misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Na začátku přidejte špetku soli, která vám pomůže, aby byl sníh co nejpevnější. Opatrně ho po částech zapracujte do těsta, spíše ho zatírejte, než abyste míchali.

5. Formu důkladně vymažte sádlem. Díky tomu půjde beránek po upečení krásně vyklopit (a sádlo je k tomuto účelu skutečně bezkonkurenční).

6. Vymaštěnou formu vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Měli byste spěchat, aby vám nespadl sníh a beránek v troubě správně vyběhl a byl nadýchaný. Pokud to chcete provést v klidu a důkladně, vymažte si formu rovnou na začátku.

7. Těsto nalijte až po okraj připravené přední části formy, přiklopte druhou půlkou (pokud ji forma má), postavte na plech, vložte do trouby a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut.

8. Pokud máte jako my beránka i se zády, po upečení tento díl odklopte, aby mohl beránek chladnout. Až bude vlažný, vyklopte ho z formy úplně. Posypte cukrem a dozdobte podle fantazie tak, aby se co nejlépe vyjímal na sváteční tabuli.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 3/2013.

Čtěte také

Beránek naslano i nasladko

Beránek naslano i nasladko

25. 3. 2016 | Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí.…

Velikonoční nádivka krok za krokem

Velikonoční nádivka krok za krokem

24. 3. 2016 | Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud…

Další články z rubriky

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Dnes | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Včera | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

19. 2. | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

18. 2. | Pusťte se do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový…