Babiččin staročeský beránek

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tato pochoutka, bez které už si snad ani neumíme představit velikonoční svátky, se dá připravit nejrůznějšími způsoby. U nás doma je nejoblíbenější voňavá verze ze žluťoučkého třeného těsta, která je ověřená již pěti generacemi!

U nás doma jsou tito dva beránci nedílnou součástí Velikonoc. Zkoušela jsem již mnohé recepty, ale nakonec jsem se vždy vrátila k tomuto. Ta úžasná vůně, která se line z trouby široko daleko, ve mně vždy probudí správnou sváteční atmosféru.

Pokud dostatečně vyšleháte žloutky s cukrem a opatrně zapracujete tuhý sníh, dosáhnete toho správného výsledku – jemné, ale plné chuti a nadýchané konzistence.

Uvedené množství vystačí přesně na jednoho beránka. Pokud máte také formu na malého beránka, zvyšte dávky o čtvrtinu.

Babiččin staročeský beránek

* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 250 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 300 g polohrubé mouky
* 200 ml slunečnicového oleje
* 1 prášek do pečiva
* kůra z 1/2 citronu
* špetka soli
* sádlo na vymazání formy
* hrubá mouka na vysypání formy

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky utřete společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny (můžete vyšlehat také v kuchyňském robotu).

2. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou, až se směs zcela spojí.

3. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Opět promíchejte. Nyní přilijte asi 100 ml vody, aby bylo těsto spíš řidší.

4. Ve zvláštní misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Na začátku přidejte špetku soli, která vám pomůže, aby byl sníh co nejpevnější. Opatrně ho po částech zapracujte do těsta, spíše ho zatírejte, než abyste míchali.

5. Formu důkladně vymažte sádlem. Díky tomu půjde beránek po upečení krásně vyklopit (a sádlo je k tomuto účelu skutečně bezkonkurenční).

6. Vymaštěnou formu vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Měli byste spěchat, aby vám nespadl sníh a beránek v troubě správně vyběhl a byl nadýchaný. Pokud to chcete provést v klidu a důkladně, vymažte si formu rovnou na začátku.

7. Těsto nalijte až po okraj připravené přední části formy, přiklopte druhou půlkou (pokud ji forma má), postavte na plech, vložte do trouby a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut.

8. Pokud máte jako my beránka i se zády, po upečení tento díl odklopte, aby mohl beránek chladnout. Až bude vlažný, vyklopte ho z formy úplně. Posypte cukrem a dozdobte podle fantazie tak, aby se co nejlépe vyjímal na sváteční tabuli.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 3/2013.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Beránek naslano i nasladko

Beránek naslano i nasladko

25. 3. 2016 | Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí.…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…