Báječné chutě Maroka. Vyzkoušejte jejich speciality

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kuchyně této země je plná kouzelných barev a pikantních vůní. Spojují se v ní vlivy nedalekého ohnivého Španělska i tajemného orientu. Pokud se tam třeba letos chystáte na dovolenou, určitě si nenechte ujít zdejší specialitu tažin a nezapomeňte si dovézt domů také jedlé suvenýry.

Arašídy v růžové vodě

6 porcí - příprava: 35 minut

* 3/4 hrnku krupicového cukru
* 2 hrnky nasucho opečených nesolených arašídů
* 1,5 lžičky růžové vody

Asi 1/4 hrnku vody dejte vařit do hrnce, přidejte cukr a míchejte, až se úplně rozpustí. Pak vmíchejte arašídy a na mírném ohni za občasného promíchání vařte asi 8 minut.

Přidejte špetku soli a stále pomalu vařte do té doby, až cukr začne hnědnout. Pak odstavte ze sporáku a vmíchejte růžovou vodu. Kandované buráky rozprostřete na potravinovou fólii a nechte vychladnout.

Náš TIP: Růžovou vodu, která je součástí marockých dezertů, můžete koupit nebo si ji připravit doma. Recept najdete níže.


Fazole s rozinkami a piniovými oříšky

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* špetka šafránu
* 1 lžíce oleje
* 100 g krájených loupaných rajčat
* 300 g uvařených bílých fazolí (nebo z konzervy)
* 1/2 hrnku rozinek
* sůl, římský kmín
* 1/2 hrnku piniových oříšků
* lístky koriandru

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Šafrán namočte do mističky s teplou vodou. Cibuli a česnek orestujte na oleji. Přidejte rajčata a promíchejte. Vmíchejte slité fazole, rozinky a šafrán i s vodou, ve které se louhoval. Osolte a dochuťte. Ještě 5 minut prohřívejte a podávejte s restovanými piniovými oříšky a bylinkami.


Kuře s citronem a olivami

4 porce - příprava: 60 minut + odležení

* 4 stehenní kuřecí řízky
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1 lžička kurkumy
* 1/2 lžičky mleté skořice
* olivový olej
* 2 stroužky česneku
* 1 cibule kůra z 1 citronu (nejlépe nakládaného)
* sůl a pepř
* 2 hrsti zelených oliv
* 1 hrst rozinek
* koriandr a plocholistá petrželka na ozdobu

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. Všechno koření smíchejte v misce, trochu osolte a ve směsi obalte kousky kuřete. Nechte odpočívat v chladu asi hodinu.

Pak na pánvi nebo v hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej a opečte v něm zprudka kořeněné maso. Po několika minutách přidejte česnek a cibuli, dochuťte solí a pepřem a duste asi 15 minut.

Pak promíchejte, přidejte citronovou kůru, olivy a rozinky, podlijte asi 100 ml vody a ještě asi 30 minut duste na mírném plameni. Podávejte s kuskusem nebo rýží posypané čerstvým koriandrem a plocholistou petrželkou.

Náš TIP: Servírujte spolu s nakládaným citronem, který jste nakrájeli na čtvrtiny.


Tažin s cuketou a cizrnou

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžičky mleté papriky
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 2 cukety
* hrst sušených meruněk
* 400 g cizrny v konzervě
* 300 g passaty
* 1 lžíce medu
* 1 lžička pasty harissa (recept níže)
* sůl a pepř
* hrst čerstvého koriandru
* zakysaná smetana nebo smetanový jogurt řeckého typu

V hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nasekanou cibuli a česnek s kořením. Asi po minutě, kdy se krásně rozvoní, přidejte nakrájenou cuketu a sušené meruňky. Několik minut opékejte, zalijte asi 50 ml vody, promíchejte a duste přibližně 15 minut.

Pak vmíchejte slitou a propláchnutou cizrnu i rajčatové pyré smíchané s medem a harissou. Dochuťte solí a pepřem a ještě 5 až 10 minut duste pod pokličkou. Tažin podávejte s kuskusem, posypaný čerstvým koriandrem a s lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu.

Náš TIP: Pokud máte speciální nádobu na tažin, připravte pokrm v ní. Harissu si můžete namíchat sami doma nebo koupit v obchodě již hotovou.


Mandlové sušenky

na 1 plech - příprava: 35 minut

* 350 g mandlí
* 2 vejce
* 150 g moučkového cukru
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžička prášku do pečiva
* olej
* loupané mandle na ozdobu

Mandle (nemusíte je loupat) umelte na jemnou mouku. Tu smíchejte se žloutky, cukrem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte sníh a zapracujte ho do žloutkové směsi. Z těsta tvarujte malé kuličky, které splácněte a klaďte na plech s pečicím papírem (aby se vám těsto nelepilo na ruce, namočte si je v trošce oleje). Doprostřed každé placičky vmáčkněte mandli. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 15 minut.


Rybí tažin s rozinkami

4 porce - příprava: 45 minut + marinování

* 700 g rybích filetů
* 2 cibule
* 1 cuketa
* 4 střední rajčata
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g rajčatového protlaku
* rybí vývar
* sůl a pepř
* 1 nakládaný citron
* hrst rozinek
* hrst lístků koriandru

HARISSA:
* 1 sušená červená chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička semínek koriandru
* 1 lžíce římského kmínu
* 1/2 lžičky skořice
* kůra a šťáva z 1/2 bio citronu
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 1/2 lžičky soli

Suroviny na harissu rozmixujte na pastu. Vykostěné rybí filety opláchněte, osušte a potřete pastou. Zakryjte a nechte marinovat. Cibuli nasekejte, cuketu a rajčata nakrájejte na kousky. Na lžíci oleje opečte cuketu a dejte ji stranou.

Na další lžíci oleje orestujte cibuli, přidejte zbytek harissy a nechte rozvonět. Vmíchejte cuketu, rajčata a protlak. Podlijte vývarem a povařte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Poklaďte rybou, rozinkami a citronem, podlijte, přiklopte a duste 20 minut. Podávejte s kuskusem a lístky koriandru.

Jak chutná Maroko?

  • HARISSA – ostrá kořeněná pasta, která je součástí mnoha severoafrických specialit; můžete ji koupit již hotovou.
  • RŮŽOVÁ VODA – u nás není snadno k dostání, ale můžete si ji připravit doma. Lístky růží (chemicky neošetřené) zalijte horkou vodou v poměru 1 : 2 a nechte louhovat. Přeceďte a skladujte v chladničce.
  • TAŽIN (TAJINE) – nádoba, ve které se připravuje stejnojmenný marocký pokrm.
  • NAKLÁDANÉ CITRONY – citrony v soli jsou tradiční ingrediencí arabské i židovské kuchyně.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Dnes | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Včera | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

18. 2. | Pusťte se do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový…

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

17. 2. | Podlehněte svodům pečení s čokoládou. Tyto recepty jsou jednoduché a přitom dokonale uspokojí vaše…