Kuchyně této země je plná kouzelných barev a pikantních vůní. Spojují se v ní vlivy nedalekého ohnivého Španělska i tajemného orientu. Pokud se tam třeba letos chystáte na dovolenou, určitě si nenechte ujít zdejší specialitu tažin a nezapomeňte si dovézt domů také jedlé suvenýry.
Arašídy v růžové vodě
6 porcí - příprava: 35 minut
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 2 hrnky nasucho opečených nesolených arašídů
- 1,5 lžičky růžové vody
Asi 1/4 hrnku vody dejte vařit do hrnce, přidejte cukr a míchejte, až se úplně rozpustí. Pak vmíchejte arašídy a na mírném ohni za občasného promíchání vařte asi 8 minut.
Přidejte špetku soli a stále pomalu vařte do té doby, až cukr začne hnědnout. Pak odstavte ze sporáku a vmíchejte růžovou vodu. Kandované buráky rozprostřete na potravinovou fólii a nechte vychladnout.
Náš TIP: Růžovou vodu, která je součástí marockých dezertů, můžete koupit nebo si ji připravit doma. Recept najdete níže.
Fazole s rozinkami a piniovými oříšky
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- špetka šafránu
- 1 lžíce oleje
- 100 g krájených loupaných rajčat
- 300 g uvařených bílých fazolí (nebo z konzervy)
- 1/2 hrnku rozinek
- sůl, římský kmín
- 1/2 hrnku piniových oříšků
- lístky koriandru
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Šafrán namočte do mističky s teplou vodou. Cibuli a česnek orestujte na oleji. Přidejte rajčata a promíchejte. Vmíchejte slité fazole, rozinky a šafrán i s vodou, ve které se louhoval. Osolte a dochuťte. Ještě 5 minut prohřívejte a podávejte s restovanými piniovými oříšky a bylinkami.
Kuře s citronem a olivami
4 porce - příprava: 60 minut + odležení
- 4 stehenní kuřecí řízky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule kůra z 1 citronu (nejlépe nakládaného)
- sůl a pepř
- 2 hrsti zelených oliv
- 1 hrst rozinek
- koriandr a plocholistá petrželka na ozdobu
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. Všechno koření smíchejte v misce, trochu osolte a ve směsi obalte kousky kuřete. Nechte odpočívat v chladu asi hodinu.
Pak na pánvi nebo v hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej a opečte v něm zprudka kořeněné maso. Po několika minutách přidejte česnek a cibuli, dochuťte solí a pepřem a duste asi 15 minut.
Pak promíchejte, přidejte citronovou kůru, olivy a rozinky, podlijte asi 100 ml vody a ještě asi 30 minut duste na mírném plameni. Podávejte s kuskusem nebo rýží posypané čerstvým koriandrem a plocholistou petrželkou.
Náš TIP: Servírujte spolu s nakládaným citronem, který jste nakrájeli na čtvrtiny.
Tažin s cuketou a cizrnou
4 porce - příprava: 45 minut
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 cukety
- hrst sušených meruněk
- 400 g cizrny v konzervě
- 300 g passaty
- 1 lžíce medu
- 1 lžička pasty harissa (recept níže)
- sůl a pepř
- hrst čerstvého koriandru
- zakysaná smetana nebo smetanový jogurt řeckého typu
V hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nasekanou cibuli a česnek s kořením. Asi po minutě, kdy se krásně rozvoní, přidejte nakrájenou cuketu a sušené meruňky. Několik minut opékejte, zalijte asi 50 ml vody, promíchejte a duste přibližně 15 minut.
Pak vmíchejte slitou a propláchnutou cizrnu i rajčatové pyré smíchané s medem a harissou. Dochuťte solí a pepřem a ještě 5 až 10 minut duste pod pokličkou. Tažin podávejte s kuskusem, posypaný čerstvým koriandrem a s lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu.
Náš TIP: Pokud máte speciální nádobu na tažin, připravte pokrm v ní. Harissu si můžete namíchat sami doma nebo koupit v obchodě již hotovou.
Mandlové sušenky
na 1 plech - příprava: 35 minut
- 350 g mandlí
- 2 vejce
- 150 g moučkového cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička prášku do pečiva
- olej
- loupané mandle na ozdobu
Mandle (nemusíte je loupat) umelte na jemnou mouku. Tu smíchejte se žloutky, cukrem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte sníh a zapracujte ho do žloutkové směsi. Z těsta tvarujte malé kuličky, které splácněte a klaďte na plech s pečicím papírem (aby se vám těsto nelepilo na ruce, namočte si je v trošce oleje). Doprostřed každé placičky vmáčkněte mandli.Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 15 minut.
Rybí tažin s rozinkami
4 porce - příprava: 45 minut + marinování
- 700 g rybích filetů
- 2 cibule
- 1 cuketa
- 4 střední rajčata
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g rajčatového protlaku
- rybí vývar
- sůl a pepř
- 1 nakládaný citron
- hrst rozinek
- hrst lístků koriandru
HARISSA:
- 1 sušená červená chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička semínek koriandru
- 1 lžíce římského kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- kůra a šťáva z 1/2 bio citronu
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1/2 lžičky soli
Suroviny na harissu rozmixujte na pastu. Vykostěné rybí filety opláchněte, osušte a potřete pastou. Zakryjte a nechte marinovat. Cibuli nasekejte, cuketu a rajčata nakrájejte na kousky. Na lžíci oleje opečte cuketu a dejte ji stranou.
Na další lžíci oleje orestujte cibuli, přidejte zbytek harissy a nechte rozvonět. Vmíchejte cuketu, rajčata a protlak. Podlijte vývarem a povařte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
Poklaďte rybou, rozinkami a citronem, podlijte, přiklopte a duste 20 minut. Podávejte s kuskusem a lístky koriandru.
Jak chutná Maroko?
- HARISSA – ostrá kořeněná pasta, která je součástí mnoha severoafrických specialit; můžete ji koupit již hotovou.
- RŮŽOVÁ VODA – u nás není snadno k dostání, ale můžete si ji připravit doma. Lístky růží (chemicky neošetřené) zalijte horkou vodou v poměru 1 : 2 a nechte louhovat. Přeceďte a skladujte v chladničce.
- TAŽIN (TAJINE) – nádoba, ve které se připravuje stejnojmenný marocký pokrm.
- NAKLÁDANÉ CITRONY – citrony v soli jsou tradiční ingrediencí arabské i židovské kuchyně.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.