Barbecue v Čechách | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Barbecue v Čechách

Chystáte se grilovat? Nezapomeňte, že na podařenou grilovačku je důležité nejen dobré maso a další pochoutky, ale hlavně kvalitní gril, na němž je budete připravovat. My vám jej v následujícím manuálu pomůžeme vybrat.

Už s prvním sluníčkem se vidíme, jak pořádáme večírek pod širým nebem, a je jedno, zda máme jen obyčejný balkon nebo rozlehlou zahradu. A pořádná garden party se přece neobejde bez barbecue. Proto je nejvyšší čas pořídit si všechno potřebné příslušenství, abyste se stali mistry grilování, jejichž výkony budou hosté obdivovat a sousedé závistivě obhlížet přes plot. Stačí se držet našich rad.

JAK VYBÍRAT?

Pokud grilujete často, a navíc ve velkém objemu, rozhodně si vyberte některý z velkých plynových grilů, na něž sázejí i profesionálové. Plynové grily můžeme rozdělit na tři základní typy – kontaktní, lávové a s technologií RBS. Technologie RBS je nejmodernějším a nejzdravějším způsobem grilování. V tomto případě jsou keramické hořáky umístěny na bocích grilovací vany, což vylučuje vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv. Zároveň lze u těchto grilů přesněji regulovat teplotu.

Nejoblíbenější jsou však stále grily na dřevěné uhlí, a to nejen kvůli nižší pořizovací ceně. Když si takový gril budete vybírat, hleďte nejen na kvalitu materiálu, velikost roštu, ale též na to, aby gril měl spodní odvětrávání. Pak na něm můžete grilovat i nepřímo. Při metodě nepřímého grilování nejsou rozpálené uhlíky pod pokrmem, ale na stranách grilu v palivových koších. Díky ventilačním otvorům horko cirkuluje v uzavřeném grilu a jakýkoli pokrm se peče stejnoměrně.

Při přímém grilování je naopak pokrm umístěn přímo nad zdrojem žáru tak, jak jsme většinou zvyklí. Hodí se nejlépe pro steaky, které se grilují méně než 25 minut. I při přímém grilování je ale praktické využít poklop grilu. Grilování je pak zdravější. Ventilační otvory sice umožní přístup kyslíku tak, aby uhlí či brikety nezhasínaly, ale není ho tolik, aby se vzňaly kapky šťávy, které na ně dopadají. Toho, aby se tuk nepálil na uhlících a grilování tak bylo zdravější, můžete dosáhnout též použitím oblíbených grilovacích tácků.

Klepněte pro větší obrázek

RYCHLÝ START

Jako jedna z největších nevýhod grilů na dřevěné uhlí se uvádí pomalý start. Dlouho trvá, než se tento gril rozpálí na tu správnou teplotu – nejdřív se snažíte podpálit papír a třísky, od nichž by mělo chytnout dřevěné uhlí, někdo si tuto „zálesáckou“ cestu usnadní použitím tekutého podpalovače, dobrou službu může udělat i elektrická opalovačka primárně určená na odstraňování starých laků. Každopádně čekání, než se uhlíky rovnoměrně rozhoří natolik, aby se na nich dalo grilovat, chce trpělivost.

Avšak i to lze dnes urychlit. Pokud na dřevěné uhlí či brikety použijete takzvaný startovací komín, do něhož se vejde přesná dávka paliva na jedno grilování, můžete se připravit na to, že maso začnete grilovat už za 20 minut od podpálení. Další možností jsou grily, které mají plynovou kartuš, díky níž se uhlí rozhoří dokonce už za deset minut.

A propos – dřevěné uhlí, nebo brikety? Pokud se v supermarketu či u benzínky rozmýšlíte, po čem sáhnout, poradíme vám. Vyberte brikety. Jsou totiž energeticky výhřevnější než uhlí, které rychleji odhoří. Ty kvalitní dokážou hořet až čtyři hodiny v kuse. Navíc je díky jejich stejné velikosti teplo na grilu rozloženo rovnoměrně.

JAKO V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ

O metodě nepřímého grilování jsme se již zmínili. K čemu se však hodí konkrétně a v čem je tak specifická? Gril při ní funguje jako horkovzdušná trouba, tudíž na něm lze upéct cokoli. I štrúdl nebo bábovku. Při metodě nepřímého grilování nejsou rozpálené brikety pod pokrmem, ale na stranách grilu v palivových koších.

Díky ventilačním otvorům pak horko cirkuluje v uzavřeném grilu kolem dokola a jakýkoli pokrm se peče stejnoměrně. Metoda nepřímého grilování je vhodná zejména pro větší kusy masa, které se musejí péct déle než 25 minut. Na palivový rošt se v takovém případě umístí miska s vodou, která zajistí to, aby se maso nevysušovalo, a navíc do ní odkapává šťáva. Na této misce lze zároveň s masem připravit i přílohu – například brambory či zeleninu.

Praktickou pomůcku si můžete pořídit na pečení celých kuřat právě touto metodou. Je to dutý držák s odkapávací miskou. Do ní se nalije tekutina, která znovu zajistí, aby nebylo maso vysušené, a zároveň může dát chuť i posléze vypečené šťávě, například voda s bylinkami, s citronovou šťávou nebo pivo.

UZENÉ Z GRILU

A díky jedné malé drobnosti může gril fungovat také jako udírna. Jsou to lupínky z tvrdého dřeva, které dodá masu výrazné aroma. Používá se dřevo z bílého nebo pekanového ořechu, třešňové či jabloňové dřevo. Lupínky se před použitím namočí, aby z nich šel aromatický dým, ale aby se rychle nevzňaly. Posypou se jimi brikety a může se grilovat. Nejvhodnější je použití „dřevěného“ aroma na hovězí maso či na rybu. Pokud posypete lupínky brikety v postranních koších při nepřímém grilování a na rošt dáte celého lososa, budete ho mít brzy krásně vyuzeného i bez udírny.

Pro intenzivnější vůni se mohou štěpky používat též u grilů plynových, stačí je položit na lávové kameny. Podobně dodávají intenzivnější vůni masu při grilování na plynu též tekutiny (pivo, víno, okořeněná voda) ve speciálních nerezových nádržkách. U některých plynových grilů si můžete vybrat speciální rošt s vyměnitelným středem – do něj lze dát wok, litinovou pánev nebo speciální kámen na pizzu. Jak vidíte, na zahradě opravdu můžete připravit snad jakékoli menu, na které si vzpomenete. Ostatně výběr kvalitního roštu je klíčový i u grilů na dřevěné uhlí. Měl by být nerezový nebo litinový s kvalitním smaltem a měl by zabírat maximální plochu grilu.

JDE TO I BEZ KOUŘE

Pokud chcete grilovat i v chladnějším období na kryté terase či doma, doporučujeme elektrický gril. To, že budete při přípravě masa ochuzeni o tu správnou grilovací vůni, pravděpodobně ocení též sousedé na okolních balkonech. U menších elektrických grilů je obvykle na grilovací plochu použita teflonová deska, pod kterou je elektrická spirála, větší grily mají klasický grilovací rošt. Při koupi dbejte na to, aby spirála byla lehce přístupná z důvodu snadného čištění.

Plocha roštu by pak měla být lehce vyjímatelná, aby ji bylo možné dobře umýt (některé lze mýt i v myčce na nádobí). Ale pozor, na silnější plátky masa není elektrický gril příliš vhodný, přece jen by se nemusely dobře propéct. I když pomůže varianta, kdy je možné gril uzavřít a grilovat maso zároveň svrchu i zespodu – pokud upřednostňujete tuto možnost, dívejte se po grilech kontaktních.

POMŮCKY A VYCHYTÁVKY

Už jsme se tu zmiňovali o některých speciálních roštech, grilovacích miskách či startovacím komínu, ale pomůcky ke grilování vydají na samostatný byznys. Praktické jsou samozřejmě různé obracečky a další náčiní, pomocí něhož s lahůdkami na roštu můžete snadno manipulovat. Hodí se také štětec na marinády, milovníci steaků ocení teploměry do masa, k dostání jsou též obracečky na křehké ryby, rošt na kuře či jehly na špízy.

Na čištění roštu si kupte speciální kartáč. Od věci není při grilování ani chňapka a zástěra. Na dřevěné uhlí zase budete potřebovat lopatku a pravděpodobně i pohrabáč. Je toho dost, a tak aby vás příchod grilovací sezony nezaskočil, raději se připravte co nejdříve.


10 TIPŮ PRO BBQ MISTRY

1. Steaky se snažte grilovat na jedno otočení. 2. Grilované kusy masa by měly být stejně silné – 2 až 3 cm. 3. Marinády na nakládání se nesolí, maso solte až těsně před grilováním. 4. Silnější plátky masa si můžete předpéct v troubě. 5. Maso při pečení nepropichujte. 6. Na konci grilování můžete pro vůni na uhlíky přihodit namočené snítky jalovce či česnek. 7. Česnekovo-kurkumová omáčka prý snižuje obsah škodlivin v grilovaném mase o 50 %. 8. Podobně budou zdravější steaky propečené méně než ty, které jsou ugrilované více. 9. Pro vaše zdraví bude přínosné i to, že zapijete grilované maso nápojem s antioxidanty – vsaďte na zelený čaj či červené víno. 10. Pokud grilujete vepřové, sáhněte po panence, krkovičce či kotletě. Kýta by se příliš vysušila.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud