Barevné bydlení

Barevné bydlení

Máte rádi střídmé barvy, nebo spíš divočinu? A co odstíny – teplé, či chladné? Každý z nás má jiný vkus a cítí se dobře v jinak vybarveném prostředí. Ostatně svůj domov si můžete vymalovat po svém.

Máte svou barevnou favoritku? Určitě ano, ale barvy byste nikdy neměli vybírat odděleně od ostatních prvků v interiéru. A pokud si na to netroufáte sami, pozvěte si na pomoc odborníka.

Designérka Jitka Kobzová z firmy Home Staging upozorňuje, že ještě než začnete vytvářet barevné schéma svého domova, musíte u každého prostoru zvážit: K jakým účelům se používá, na kterou světovou stranu je orientovaný, jak velká jsou okna a jaké závěsy/záclony se zdají nejvhodnější, jaký je tvar a velikost místností, jak jsou zařízené, z jakých materiálů je podlaha a nábytek. A ze všeho nejdůležitější je vkus a osobní preference majitele.

Je ti teplo, děvenko?

Interiér se dá chytře zateplit pomocí hřejivých podzimních barev. Teplé tóny spadající do skupin červených, oranžových a žlutých odstínů mají tendenci vzbuzovat aktivitu. Zcela samostatnou kapitolu tvoří žlutá, která patří k vůbec nejpoužívanějším barvám v interiérech. Oranžová je energická barva, která dodá domovu teplý náboj. S červenou zacházejte opatrně, zejména na velkých plochách. V každém případě dojmu tepla dosáhnete nejen barvami, ale také tkaninami a bytovými doplňky. Místnosti doplňte lampičkami, přidejte zrcadla a obrázky nebo rodinné fotky. Pak už stačí jen zapálit pár svíček a zima zůstane za dveřmi.

BíloČerný luxus

Bílá přispívá k pocitu vyrovnanosti, harmonie, něhy, svěžesti a vzdušnosti. Skvěle se kombinuje s dalšími barvami a doplňky, navíc odráží světlo, čímž zvětšuje a odlehčuje prostor. Je zkrátka všestranná. A komu vadí, že je náročná na úklid, může zvolit omyvatelné materiály. Černá působí stroze, ovšem i ona se výborně kombinuje s ostatními barvami, kromě bílé se k ní hodí například žlutá, oranžová nebo fialová. Velmi oblíbené jsou černobílé kombinace.

„Vytvářejí pocit luxusu a elegance a nejvíce sluší moderním a minimalistickým interiérům. Na někoho ale působí odměřeným dojmem,“ říká Jitka Kobzová a upozorňuje, že s černou musíte nakládat obezřetně. Jako dominující barva může působit příliš ostře. Černá, stejně jako většina tmavých barev, vyžaduje více péče v oblasti úklidu. Neutrální barvy (kromě bílé a černé jde o šedou a hnědou) jsou pak často základem barevného schématu mnoha interiérů.

Kam s nimi

Červená barva podporuje energii. V obývacím pokoji a jídelně vybízí ke konverzaci, ve vchodové hale zaručuje silný první dojem.

Žlutá zachycuje sluneční svit a přináší veselost. Hodí se do kuchyní, jídelen a dětských pokojů.

Modrá je uklidňující barva, často se doporučuje do ložnic a koupelen. Buďte ale opatrní, pastelová modrá může v reálu působit chladně, a to hlavně tam, kde je málo denního světla.

Zelená dává nejvíc odpočinout vašemu zraku. V kombinaci s osvěžující modrou a veselou žlutou se hodí téměř všude.

Fialová ve svých nejtmavších tónech (například lilková) je dramatická a sofistikovaná. Většinou v lidech vzbuzuje pocit přepychu a kreativity, jako doplňující barva dodává interiéru hloubku. Jemnější odstíny (lila a levandulová) přinášejí do ložnic stejně uklidňující nádech jako modrá.

Oranžová je velmi energická barva. Pro obývací pokoj nebo ložnici se nedoporučují výrazné odstíny, ale oranžovocihlová nebo tzv. „africká zem“ působí dobře kdekoli.

Atmosféra prostoru

„Hlavní barva interiéru by měla pokrýt 60 % ploch, většinou jde o výmalbu stěn, případně v kombinaci s tapetami. Druhé barvě a jejím odstínům dopřejte 30 % povrchů, například koberce, nábytek, podlahové krytiny nebo okenní dekorace. A zbývajících 10 % použitých barev může být rozmanitých, místnost oživí na bytových doplňcích, kusech nábytku nebo na uměleckých předmětech,“ vysvětluje Jitka Kobzová.

Neznamená to však, že byste měli vycházet z barvy zdí a těm přizpůsobit zařízení interiéru. Naopak – máteli například svůj oblíbený obraz, může se stát základem pro výběr barev. Nejprve si vyberte odstíny nábytku, látek, koberce, až potom řešte tón výmalby.

Malé velké vychytávky

Subtilní čtvercové místnosti budou vypadat větší, když natřete stejnou barvou (zejména tmavou) dvě protilehlé stěny. Ovšem jde to i jinak – chladné světlé barvy na stěnách, stropě, podlaze a nábytku zvětšují malý prostor. Naproti tomu teplé odstíny, třeba červená, přibližují a tím prostor opticky zmenšují.

Více tepla dodají zemité tóny ve výklencích nebo výstupcích na stěnách. Dojem výšky získáte i použitím tapety se svislými pruhy nebo „vytažením“ barvy ze stěny několik centimetrů do stropu. Další fígl, jak „nafouknout“ místnost, nabízí sladění odstínů bytových textilií a nábytku, tím se totiž ztrácejí hranice mezi jednotlivými prvky. Výsledkem bude harmonický vzhled a útulný dojem.

Časté chyby

Výběr barvy jen na základě toho, že se vám líbila někde jinde.

Jen proto, že vás určitá barva někde uchvátila, neznamená, že bude stejně dobře vypadat u vás doma. Volba barev je osobní záležitost, a proto vybírejte takové, které sedí vám, vašemu životnímu stylu a vaší rodině.

Oblíbená barva musí být všude.

Pokud máte svoji jasnou favoritku, nevolte ji jako hlavní a nepoužívejte ji na výmalbu, protože by se vám brzy okoukala. Raději dejte přednost jemnějšímu a tlumenějšímu řešení, které dovolí předmětům ve vaší oblíbené barvě vyniknout.

Lesk za každou cenu.

Lidé často používají lesklé nátěry, protože dodávají interiéru punc exkluzivity. Lesklé barvy jsou sice dobrou volbou pro malou tmavou místnost, které je třeba dodat více světla, ale třeba do místností orientovaných na jih se nehodí.

Doporučujeme

Články odjinud