Země, která dala světu vafle a hranolky, nabízí spoustu dalších zajímavých sladkých i slaných receptů. Vliv okolních kuchyní ani v tomto případě není na škodu.
Carbonnade a la Flamande
4 porce - příprava: 2,5–3 hodiny
- 800 g hovězího masa z falešné svíčkové
- sůl a pepř
- 2 lžíce oleje
- 100 g slaniny
- 3 velké cibule
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 750 ml tmavého belgického piva
- masový vývar
- hořčice
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce barevného pepře na ozdobu
Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte ze všech stran na oleji. Maso i vzniklou šťávu dejte stranou. Slaninu nakrájejte na kostky a opečte ji v hrnci (ideálně litinovém) dozlatova. Vyjměte a dejte k masu.
Cibuli oloupejte, nakrájejte a asi 15 minut restujte na tuku ze slaniny. Až začne zlátnout, přisypte cukr. Když cibule zkaramelizuje, zaprašte ji moukou a restujte. Přidejte maso se šťávou, slaninu a zalijte pivem. Můžete přilít trochu vývaru. Promíchejte a přiveďte k varu.
Pak přidejte koření, zmírněte plamen a duste 2 hodiny za občasného promíchání a přilití vývaru. Pak přidejte hořčici, dochuťte a vařte, až bude maso měkké a bude se rozsýpat. Ozdobte barevným pepřem a tymiánem, podávejte s pečivem nebo smaženými hranolky.
Zapečené čekankové puky
6 porcí - příprava: 35 minut
- 6 čekankových puků
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 6 plátků šunky nebo anglické slaniny
- 1/2 lžičky semínek fenyklu
- 100 g sýra gruyère
Troubu předehřejte na 180 °C. Čekankové puky dejte na pařák nebo do parního hrnce a 8 až 10 minut je nechte vařit v páře. Pak je opatrně pomocí kuchyňské papírové utěrky osušte, ale dejte pozor, abyste je nerozmačkali. Zapékací misku vytřete olejem, čekankové puky ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, zabalte je do plátků šunky a naskládejte do misky. Nakonec je posypte semínky fenyklu a nastrouhaným sýrem. Zapékejte asi 10 minut dozlatova.
Kynuté vafle z Liege
12–14 kousků - příprava: 45 minut + kynutí
- 700 ml plnotučného mléka
- 250 gramů polohrubé mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 40 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 vejce + 1 žloutek
- lžička vanilkového extraktu
- 50 g másla
- moučkový cukr a šlehačka k podávání
Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Ostatní ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V míse smíchejte mouku, droždí, cukr, sůl a skořici, přidejte vlažné mléko, vejce, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Zpracujte v hladké těsto, zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout nejméně hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
Pak těsto znovu propracujte, rozdělte na stejně velké části, udělejte z nich bochánky a nechte na válu kynout ještě asi 20 minut. Rozpalte vaflovač a upečte je v něm dozlatova. Vafle podávejte horké s moučkovým cukrem, případně ozdobené šlehačkou.
Teplý salát se slaninou a fazolkami
4 porce - příprava: 30 minut
- 5 velkých brambor typu B
- 400 g zelených fazolek
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 200 g slaniny
- pepř a sůl
- 3 lžíce vinného octa
- hrst nasekané petrželky
Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Fazolky dejte vařit do slané vody na 5 minut, musejí zůstat křupavé. Pak je blanšírujte ledovou vodou, sceďte a nechte okapat. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky, orestujte ji ve velké pánvi na másle dosklovata, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a ještě chvíli opékejte. Plátky brambor opečte na pánvi a spolu s fazolkami je vmíchejte k cibuli se slaninou. Zakápněte vinným octem a prohřejte. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.
Dort Misérable
1 dortová forma - příprava: 40 minut + chladnutí
TĚSTO:
- 8 bílků
- 25 g polohrubé mouky
- 250 g mletých mandlí
- 25 g kukuřičného škrobu
- 230 g moučkového cukru
KRÉM:
- 2 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 300 g másla + moučkový cukr
- strouhaný kokos
Z bílků ušlehejte sníh. Do mísy dejte mouku, mleté mandle, škrob a cukr. Opatrně zapracujte sníh. Formu vyložte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a pečte 20 minut při 190 °C. Vejce s cukrem utřete, přidejte semínka z vanilkového lusku a zašlehejte máslo. Vyndejte z trouby. Úplně vychladlý korpus prokrojte, potřete krémem,přiklopte a poprašte moučkovým cukrem. Ozdobte strouhaným kokosem.
Mušle na belgickém pivě
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 šalotky
- 1 cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek strouhaného celeru
- 1,5 kg omytých a očištěných mušlí
- 1 l belgického piva
- 1 lžička tymiánu
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř
Šalotky a cibuli oloupejte a nakrájejte. Ve větším hrnci zahřejte olej, vhoďte cibuli se šalotkou a strouhaný celer a za stálého míchání restujte asi 5 minut. Pak přidejte mušle, pivo, koření a máslo, dochuťte solí a pepřem, přikryjte poklicí a na mírném plameni duste za občasného míchání 5 až 6 minut, dokud se všechny mušle neotevřou. Pak odstraňte ty, které se případně neotevřely, a podávejte spolu s pivní šťávou a pečivem nebo typickou belgickou přílohou – smaženými hranolky.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.