Belgické speciality

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Země, která dala světu vafle a hranolky, nabízí spoustu dalších zajímavých sladkých i slaných receptů. Vliv okolních kuchyní ani v tomto případě není na škodu.

Carbonnade a la Flamande

4 porce - příprava: 2,5–3 hodiny

* 800 g hovězího masa z falešné svíčkové
* sůl a pepř
* 2 lžíce oleje
* 100 g slaniny
* 3 velké cibule
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce hladké mouky
* 750 ml tmavého belgického piva
* masový vývar
* hořčice
* 1/2 lžičky sušeného tymiánu
* 2 bobkové listy
* 1 lžíce barevného pepře na ozdobu

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte ze všech stran na oleji. Maso i vzniklou šťávu dejte stranou. Slaninu nakrájejte na kostky a opečte ji v hrnci (ideálně litinovém) dozlatova. Vyjměte a dejte k masu.

Cibuli oloupejte, nakrájejte a asi 15 minut restujte na tuku ze slaniny. Až začne zlátnout, přisypte cukr. Když cibule zkaramelizuje, zaprašte ji moukou a restujte. Přidejte maso se šťávou, slaninu a zalijte pivem. Můžete přilít trochu vývaru. Promíchejte a přiveďte k varu.

Pak přidejte koření, zmírněte plamen a duste 2 hodiny za občasného promíchání a přilití vývaru. Pak přidejte hořčici, dochuťte a vařte, až bude maso měkké a bude se rozsýpat. Ozdobte barevným pepřem a tymiánem, podávejte s pečivem nebo smaženými hranolky.


Zapečené čekankové puky

6 porcí - příprava: 35 minut

* 6 čekankových puků
* 2 lžíce oleje
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky muškátového oříšku
* 6 plátků šunky nebo anglické slaniny
* 1/2 lžičky semínek fenyklu
* 100 g sýra gruyère

Troubu předehřejte na 180 °C. Čekankové puky dejte na pařák nebo do parního hrnce a 8 až 10 minut je nechte vařit v páře. Pak je opatrně pomocí kuchyňské papírové utěrky osušte, ale dejte pozor, abyste je nerozmačkali. Zapékací misku vytřete olejem, čekankové puky ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, zabalte je do plátků šunky a naskládejte do misky. Nakonec je posypte semínky fenyklu a nastrouhaným sýrem. Zapékejte asi 10 minut dozlatova.


Kynuté vafle z Liege

12–14 kousků - příprava: 45 minut + kynutí

* 700 ml plnotučného mléka
* 250 gramů polohrubé mouky
* 1 sáček sušeného droždí
* 40 g krupicového cukru
* špetka soli
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 1 vejce + 1 žloutek
* lžička vanilkového extraktu
* 50 g másla
* moučkový cukr a šlehačka k podávání

Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Ostatní ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V míse smíchejte mouku, droždí, cukr, sůl a skořici, přidejte vlažné mléko, vejce, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Zpracujte v hladké těsto, zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout nejméně hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Pak těsto znovu propracujte, rozdělte na stejně velké části, udělejte z nich bochánky a nechte na válu kynout ještě asi 20 minut. Rozpalte vaflovač a upečte je v něm dozlatova. Vafl e podávejte horké s moučkovým cukrem, případně ozdobené šlehačkou.

Teplý salát se slaninou a fazolkami

4 porce - příprava: 30 minut

* 5 velkých brambor typu B
* 400 g zelených fazolek
* 2 lžíce másla
* 1 velká cibule
* 200 g slaniny
* pepř a sůl
* 3 lžíce vinného octa
* hrst nasekané petrželky

Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Fazolky dejte vařit do slané vody na 5 minut, musejí zůstat křupavé. Pak je blanšírujte ledovou vodou, sceďte a nechte okapat. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky, orestujte ji ve velké pánvi na másle dosklovata, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a ještě chvíli opékejte. Plátky brambor opečte na pánvi a spolu s fazolkami je vmíchejte k cibuli se slaninou. Zakápněte vinným octem a prohřejte. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.


Dort Misérable

1 dortová forma - příprava: 40 minut + chladnutí

TĚSTO:
* 8 bílků
* 25 g polohrubé mouky
* 250 g mletých mandlí
* 25 g kukuřičného škrobu
* 230 g moučkového cukru

KRÉM:
* 2 vejce
* 250 g moučkového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 300 g másla + moučkový cukr
* strouhaný kokos

Z bílků ušlehejte sníh. Do mísy dejte mouku, mleté mandle, škrob a cukr. Opatrně zapracujte sníh. Formu vyložte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a pečte 20 minut při 190 °C. Vejce s cukrem utřete, přidejte semínka z vanilkového lusku a zašlehejte máslo. Vyndejte z trouby. Úplně vychladlý korpus prokrojte, potřete krémem, přiklopte a poprašte moučkovým cukrem. Ozdobte strouhaným kokosem.


Mušle na belgickém pivě

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 šalotky
* 1 cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 hrnek strouhaného celeru
* 1,5 kg omytých a očištěných mušlí
* 1 l belgického piva
* 1 lžička tymiánu
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce másla
* sůl a pepř

Šalotky a cibuli oloupejte a nakrájejte. Ve větším hrnci zahřejte olej, vhoďte cibuli se šalotkou a strouhaný celer a za stálého míchání restujte asi 5 minut. Pak přidejte mušle, pivo, koření a máslo, dochuťte solí a pepřem, přikryjte poklicí a na mírném plameni duste za občasného míchání 5 až 6 minut, dokud se všechny mušle neotevřou. Pak odstraňte ty, které se případně neotevřely, a podávejte spolu s pivní šťávou a pečivem nebo typickou belgickou přílohou – smaženými hranolky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…