Carbonnade à la Flamande Zdroj: Profimedia.cz

Carbonnade à la Flamande Zdroj: Profimedia.cz

Zapečené čekankové puky Zdroj: Profimedia.cz
Kynuté vafle z Liège Zdroj: Profimedia.cz
Dort Misérable Zdroj: Profimedia.cz
Teplý salát se slaninou a fazolkami Zdroj: Profimedia.cz
6
Fotogalerie

Belgické speciality

Země, která dala světu vafle a hranolky, nabízí spoustu dalších zajímavých sladkých i slaných receptů. Vliv okolních kuchyní ani v tomto případě není na škodu.

Carbonnade a la Flamande

4 porce - příprava: 2,5–3 hodiny

  • 800 g hovězího masa z falešné svíčkové
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g slaniny
  • 3 velké cibule
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 750 ml tmavého belgického piva
  • masový vývar
  • hořčice
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce barevného pepře na ozdobu

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte ze všech stran na oleji. Maso i vzniklou šťávu dejte stranou. Slaninu nakrájejte na kostky a opečte ji v hrnci (ideálně litinovém) dozlatova. Vyjměte a dejte k masu.

Cibuli oloupejte, nakrájejte a asi 15 minut restujte na tuku ze slaniny. Až začne zlátnout, přisypte cukr. Když cibule zkaramelizuje, zaprašte ji moukou a restujte. Přidejte maso se šťávou, slaninu a zalijte pivem. Můžete přilít trochu vývaru. Promíchejte a přiveďte k varu.

Pak přidejte koření, zmírněte plamen a duste 2 hodiny za občasného promíchání a přilití vývaru. Pak přidejte hořčici, dochuťte a vařte, až bude maso měkké a bude se rozsýpat. Ozdobte barevným pepřem a tymiánem, podávejte s pečivem nebo smaženými hranolky.


Zapečené čekankové puky

6 porcí - příprava: 35 minut

  • 6 čekankových puků
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 6 plátků šunky nebo anglické slaniny
  • 1/2 lžičky semínek fenyklu
  • 100 g sýra gruyère

Troubu předehřejte na 180 °C. Čekankové puky dejte na pařák nebo do parního hrnce a 8 až 10 minut je nechte vařit v páře. Pak je opatrně pomocí kuchyňské papírové utěrky osušte, ale dejte pozor, abyste je nerozmačkali. Zapékací misku vytřete olejem, čekankové puky ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, zabalte je do plátků šunky a naskládejte do misky. Nakonec je posypte semínky fenyklu a nastrouhaným sýrem. Zapékejte asi 10 minut dozlatova.


Kynuté vafle z Liege

12–14 kousků - příprava: 45 minut + kynutí

  • 700 ml plnotučného mléka
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 40 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • lžička vanilkového extraktu
  • 50 g másla
  • moučkový cukr a šlehačka k podávání

Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Ostatní ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V míse smíchejte mouku, droždí, cukr, sůl a skořici, přidejte vlažné mléko, vejce, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Zpracujte v hladké těsto, zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout nejméně hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Pak těsto znovu propracujte, rozdělte na stejně velké části, udělejte z nich bochánky a nechte na válu kynout ještě asi 20 minut. Rozpalte vaflovač a upečte je v něm dozlatova. Vafle podávejte horké s moučkovým cukrem, případně ozdobené šlehačkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Teplý salát se slaninou a fazolkami

4 porce - příprava: 30 minut

  • 5 velkých brambor typu B
  • 400 g zelených fazolek
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 200 g slaniny
  • pepř a sůl
  • 3 lžíce vinného octa
  • hrst nasekané petrželky

Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Fazolky dejte vařit do slané vody na 5 minut, musejí zůstat křupavé. Pak je blanšírujte ledovou vodou, sceďte a nechte okapat. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky, orestujte ji ve velké pánvi na másle dosklovata, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a ještě chvíli opékejte. Plátky brambor opečte na pánvi a spolu s fazolkami je vmíchejte k cibuli se slaninou. Zakápněte vinným octem a prohřejte. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.


Dort Misérable

1 dortová forma - příprava: 40 minut + chladnutí

TĚSTO:

  • 8 bílků
  • 25 g polohrubé mouky
  • 250 g mletých mandlí
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 230 g moučkového cukru

KRÉM:

  • 2 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 g másla + moučkový cukr
  • strouhaný kokos

Z bílků ušlehejte sníh. Do mísy dejte mouku, mleté mandle, škrob a cukr. Opatrně zapracujte sníh. Formu vyložte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a pečte 20 minut při 190 °C. Vejce s cukrem utřete, přidejte semínka z vanilkového lusku a zašlehejte máslo. Vyndejte z trouby. Úplně vychladlý korpus prokrojte, potřete krémem,přiklopte a poprašte moučkovým cukrem. Ozdobte strouhaným kokosem.


Mušle na belgickém pivě

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 šalotky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek strouhaného celeru
  • 1,5 kg omytých a očištěných mušlí
  • 1 l belgického piva
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř

Šalotky a cibuli oloupejte a nakrájejte. Ve větším hrnci zahřejte olej, vhoďte cibuli se šalotkou a strouhaný celer a za stálého míchání restujte asi 5 minut. Pak přidejte mušle, pivo, koření a máslo, dochuťte solí a pepřem, přikryjte poklicí a na mírném plameni duste za občasného míchání 5 až 6 minut, dokud se všechny mušle neotevřou. Pak odstraňte ty, které se případně neotevřely, a podávejte spolu s pivní šťávou a pečivem nebo typickou belgickou přílohou – smaženými hranolky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud