Beránek naslano i nasladko

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí. Upečte si letos tuhle beránkovou dvojku z jedné formy, která potěší každého.

Slaný: Nádivkový beránek

1 forma - příprava: 2 hodiny

* 4 rohlíky
* 350 g uzeného boku
* 100 g baby špenátu
* 200 ml plnotučného mléka
* 4 vejce
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky muškátového oříšku
* strouhanka
* máslo na vymazání

Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutky, a nechte je chvíli nasáknout. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Zapracujte nakrájené maso a špenát, nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Přendejte do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Zakryjte druhou částí formy. Pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 80 až 90 minut. Ke konci pečení sejměte zadní díl, aby měla nádivka kůrku.

Sladký: Beránek ze šlehačky

1 forma - příprava: 80 minut

* 220 g smetany 31%
* 4 vejce
* 200 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* 300 g polohrubé mouky
* 1 lžíce prášku do pečiva
* máslo a hrubá mouka na formu
* 2 hřebíčky na ozdobu

V míse (nejlépe pomocí robota) šlehejte smetanu, vejce a oba cukry do pěny. Pak zapracujte mouku s práškem do pečiva. Obě části formy na beránka vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou, do hluboké části nalijte těsto a přiklopte. Pečte v předehřáté formě na 175 °C asi 60 minut. Opatrně sejměte zadní díl a zkuste špejlí, jestli těsto nelepí. Mírně zchladlého beránka vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout. Udělejte oči pomocí hřebíčků a ozdobte barevnou stužkou. Náš TIP: Do těsta můžete přidat lžíci strouhaného kokosu nebo kakaa. Beránek bude krásně vypadat i dobře chutnat, když ho ozdobíte čokoládovou polevou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Velikonoční nádivka krok za krokem

Velikonoční nádivka krok za krokem

24. 3. 2016 | Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud…

Další články z rubriky

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Dnes | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Včera | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Včera | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

21. 9. | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…