Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí. Upečte si letos tuhle beránkovou dvojku z jedné formy, která potěší každého.
Slaný: Nádivkový beránek
1 forma - příprava: 2 hodiny
- 4 rohlíky
- 350 g uzeného boku
- 100 g baby špenátu
- 200 ml plnotučného mléka
- 4 vejce
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- strouhanka
- máslo na vymazání
Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutky, a nechte je chvíli nasáknout. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Zapracujte nakrájené maso a špenát, nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Přendejte do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Zakryjte druhou částí formy. Pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 80 až 90 minut. Ke konci pečení sejměte zadní díl, aby měla nádivka kůrku.
Sladký: Beránek ze šlehačky
1 forma - příprava: 80 minut
- 220 g smetany 31%
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- máslo a hrubá mouka na formu
- 2 hřebíčky na ozdobu
V míse (nejlépe pomocí robota) šlehejte smetanu, vejce a oba cukry do pěny. Pak zapracujte mouku s práškem do pečiva. Obě části formy na beránka vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou, do hluboké části nalijte těsto a přiklopte. Pečte v předehřáté formě na 175 °C asi 60 minut. Opatrně sejměte zadní díl a zkuste špejlí, jestli těsto nelepí. Mírně zchladlého beránka vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout. Udělejte oči pomocí hřebíčků a ozdobte barevnou stužkou. Náš TIP: Do těsta můžete přidat lžíci strouhaného kokosu nebo kakaa. Beránek bude krásně vypadati dobře chutnat, když ho ozdobíte čokoládovou polevou.