Beránek naslano i nasladko | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Beránek naslano i nasladko

Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí. Upečte si letos tuhle beránkovou dvojku z jedné formy, která potěší každého.

Slaný: Nádivkový beránek

1 forma - příprava: 2 hodiny

  • 4 rohlíky
  • 350 g uzeného boku
  • 100 g baby špenátu
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • strouhanka
  • máslo na vymazání

Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutky, a nechte je chvíli nasáknout. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Zapracujte nakrájené maso a špenát, nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Přendejte do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Zakryjte druhou částí formy. Pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 80 až 90 minut. Ke konci pečení sejměte zadní díl, aby měla nádivka kůrku.

Klepněte pro větší obrázek

Sladký: Beránek ze šlehačky

1 forma - příprava: 80 minut

  • 220 g smetany 31%
  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na formu
  • 2 hřebíčky na ozdobu

V míse (nejlépe pomocí robota) šlehejte smetanu, vejce a oba cukry do pěny. Pak zapracujte mouku s práškem do pečiva. Obě části formy na beránka vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou, do hluboké části nalijte těsto a přiklopte. Pečte v předehřáté formě na 175 °C asi 60 minut. Opatrně sejměte zadní díl a zkuste špejlí, jestli těsto nelepí. Mírně zchladlého beránka vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout. Udělejte oči pomocí hřebíčků a ozdobte barevnou stužkou. Náš TIP: Do těsta můžete přidat lžíci strouhaného kokosu nebo kakaa. Beránek bude krásně vypadati dobře chutnat, když ho ozdobíte čokoládovou polevou.

Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud