Beránek naslano i nasladko

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí. Upečte si letos tuhle beránkovou dvojku z jedné formy, která potěší každého.

Slaný: Nádivkový beránek

1 forma - příprava: 2 hodiny

* 4 rohlíky
* 350 g uzeného boku
* 100 g baby špenátu
* 200 ml plnotučného mléka
* 4 vejce
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky muškátového oříšku
* strouhanka
* máslo na vymazání

Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutky, a nechte je chvíli nasáknout. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Zapracujte nakrájené maso a špenát, nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Přendejte do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Zakryjte druhou částí formy. Pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 80 až 90 minut. Ke konci pečení sejměte zadní díl, aby měla nádivka kůrku.

Sladký: Beránek ze šlehačky

1 forma - příprava: 80 minut

* 220 g smetany 31%
* 4 vejce
* 200 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* 300 g polohrubé mouky
* 1 lžíce prášku do pečiva
* máslo a hrubá mouka na formu
* 2 hřebíčky na ozdobu

V míse (nejlépe pomocí robota) šlehejte smetanu, vejce a oba cukry do pěny. Pak zapracujte mouku s práškem do pečiva. Obě části formy na beránka vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou, do hluboké části nalijte těsto a přiklopte. Pečte v předehřáté formě na 175 °C asi 60 minut. Opatrně sejměte zadní díl a zkuste špejlí, jestli těsto nelepí. Mírně zchladlého beránka vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout. Udělejte oči pomocí hřebíčků a ozdobte barevnou stužkou. Náš TIP: Do těsta můžete přidat lžíci strouhaného kokosu nebo kakaa. Beránek bude krásně vypadat i dobře chutnat, když ho ozdobíte čokoládovou polevou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Dnes | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Včera | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Včera | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

21. 11. | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…