Biofarma u Jihlavy

| Autor: Libka Safr (My life) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Další důležitou inovací těchto jatek je absolutní odmítnutí elektrických poháněčů. Není to povinnost, ale tady vše řeší nadstandardně, a tak i v tomto případě se jich zřekli.





Testováno na lidech


Zasmáli jsme se u historky, jak k tomu došlo: „Měli jsme tu jednoho divočáka, který nešel ovládat. Nevěděli jsme, co s ním. A tak jsem udělal červený elektrický kruh, že až do něj narazí hlavou, tak ho to omráčí, ale protože vše testuji nejdřív na sobě, abych zvířatům neublížil, tak jsem si to zkusil. Viděl jsem všechny svatý a všechny elektrické nástroje ihned vyhodil,“ vypráví s úsměvem hospodář.







Po zralé úvaze


Pustili se tu také do zajímavého experimentu, kdy nechávají hovězí maso zrát. Je to běžný způsob zpracování masa ve všech okolních zemích, ale u nás se rozšiřuje teprve odnedávna. Proslavené steakhousy v Praze prodávají jihoamerické maso, které považujeme za největší lahůdku.



Ovšem kouzlo chuti není v původu, ale v jeho zrání. Celý projekt prodeje zralého masa je teprve v plenkách, ale jak jsem poznala pana Sklenáře, určitě ho brzy ochutnáme v těch nejznámějších restauracích po celé republice.



K sobě blíž


Základní myšlenkou podpory ekologického zemědělství je především podpora a rozvoj místních farmářů, kteří by měli nejen rekultivovat půdu, ale hlavně se starat o přísun kvalitních čerstvých potravin do našich domácností. Jeden z největších problémů je tedy logistika.



Zajímala jsem se o distribuční sítě i možnosti nákupu a byla jsem mile překvapena moderním přístupem. Veškerý sortiment si totiž můžete koupit přes internetovou prodejnu www.biofarma. cz a rozvozy se každých čtrnáct dnů postarají o donášku až domů.



Tento způsob zvolili zcela záměrně poté, co ukončili spolupráci se supermarkety a dali se cestou přímého spotřebitele. Biofarma chce být se svými zákazníky v úzkém kontaktu, a tak jim zaručit čerstvost i správné uchování masa před jeho konzumací.



Kvalita je tu na prvním místě. Mezi další produkty, které tu můžete zakoupit, patří třeba biouherák nebo biošunka, zajímavá je také výroba biobramborových polotovarů.







Hned po návratu z exkurze jsem sedla k počítači a objednala jsem si biokrkovici a biobramborový knedlík, k tomu červené biovíno. Těším se, až zazvoní závozník a v ruce bude držet tašku s mojí zásilkou.



Nebudu už nikdy muset přesvědčovat své známé, že jíst bio rozhodně není příliš náročné ani komplikované. Uvidíme, co řeknou na moje bio knedlo zelo vepřo… Dobrou chuť a děkuji, pane Sklenáři.








„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My Life.„




ČTĚTE TAKÉ:
První biojatka u nás



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Dnes | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

19. 5. | Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží…