Bramboráky na 4 způsoby

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Milovaly je naše babičky, zbožňujeme je i my. Placky z brambor nemusejí být stále stejné. zkuste je se sýrem, špenátem nebo nasladko.

Bramboráky na 4 způsoby

Bramboráky se špenátem a čedarem

4 porce příprava: 40 minut

6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, sůl a pepř, 5 stroužků česneku, 300 g čerstvého špenátu, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 100 g čedaru

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem.

Bramboráky plněné játry

4 porce příprava: 40 minut

6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 3 šalotky, 400 g drůbežích jater, kmín

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky.

Bramboráky se slaninou a batáty

4 porce příprava: 50 minut

3 velké brambory typu B, 3 batáty, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 5 stroužků česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 300 g anglické slaniny, 3 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení

Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky.

„Bramboráky“ s mrkví a jablky

4 porce příprava: 30 minut

3 velká jablka, 6 větších mrkví, 100 ml plnotučného mléka, 3 vejce, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 80 g čerstvého sýra

Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem.

Další články z rubriky

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Dnes | Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v…

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Včera | Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba…

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

18. 11. | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…