Bramboráky na 4 způsoby

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Milovaly je naše babičky, zbožňujeme je i my. Placky z brambor nemusejí být stále stejné. zkuste je se sýrem, špenátem nebo nasladko.

Bramboráky na 4 způsoby

Bramboráky se špenátem a čedarem

4 porce příprava: 40 minut

6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, sůl a pepř, 5 stroužků česneku, 300 g čerstvého špenátu, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 100 g čedaru

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem.

Bramboráky plněné játry

4 porce příprava: 40 minut

6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 3 šalotky, 400 g drůbežích jater, kmín

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky.

Bramboráky se slaninou a batáty

4 porce příprava: 50 minut

3 velké brambory typu B, 3 batáty, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 5 stroužků česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 300 g anglické slaniny, 3 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení

Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky.

„Bramboráky“ s mrkví a jablky

4 porce příprava: 30 minut

3 velká jablka, 6 větších mrkví, 100 ml plnotučného mléka, 3 vejce, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 80 g čerstvého sýra

Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem.

Další články z rubriky

Nejen pro bioženy: Kompostovat můžete i v bytě díky vermikompostéru

Nejen pro bioženy: Kompostovat můžete i v bytě díky vermikompostéru

Dnes | Naučíme vás, jak na vermikompostování. Ušetříte za odvoz odpadu a k tomu zdarma získáte…

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

25. 6. | Hortenzie se svými kulovitými květy vykvétají celou škálou barev. Některé připomínají středověký…

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

24. 6. | Je elegantní a praktický. Uložit do něj můžete klubíčka vlny, hračky, deku k televizi, různé…

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

23. 6. | Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z…