Bramborové těsto krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Bramborové těsto je naprosto perfektní základní surovina - je totiž univerzální. Uděláte z něj hromadu věcí, které si pak většinou můžete dávat na slano nebo na sladko, jak vám to víc chutná. Naučte se s naší redaktorkou Janou, jak na něj.

Základní bramborové těsto + roláda

Těsto:
* 1,5 kg brambor typu C
* 1 vejce
* 600-700 g hrubé mouky
* 2 lžičky soli

Roláda:
* 1 dávka základního bramborového těsta
* 250 g dušeného a zahuštěného špenátu
* 300 g uvařeného a nakrájeného uzeného masa

„Možnosti, jak udělat bramborové těsto, jsou v zásadě dvě - buď je připravíte z horkých, nebo ze studených brambor,“ vysvětluje Jana. „Mě je učila moje maminka, a vždycky mi kladla na srdce, že brambory musejí být tak horké, abych měla tak trochu popálené ruce. Jen tak budou knedlíky krásně hedvábné. A to opravdu jsou.“

1. Všechny moje recepty počítají s větší společností, protože právě pro tyhle příležitosti je bramborové těsto ideální. Množství si můžete jednoduše přizpůsobit. Vydrhnuté brambory uvařím ve slupce v mírně osolené vodě doměkka. Brambory sliju a oloupu a uchovám pod pokličkou, aby nechladly.

2. Vál nebo pracovní plochu důkladně a zeširoka posypu moukou a hned, dokud jsou brambory horké, je na podsypanou plochu rozmačkám nabo nastrouhám na hrubém struhadle.

3. Do hromádky rozmačkaných brambor vyklepnu vejce a posypu ji solí a moukou. Mouku nepoužiji hned všechnu - každé brambory jsou jiné a je klidně možné, že ji nevstřebají všechnu.

4. V této chvíli je čas také na různé další vylepšovací přísady - když dělám knedlíky, dám do těsta špetku muškátového oříšku a pro barvu trošičku šafránu. Když připravuji placky, přidám najemno nakrájené uzené či škvarky, do kroket zapracuju česnek nebo bylinky a strouhaný sýr...

5. Rukama všechno smíchám a vypracuju měkké pružné těsto, které nelepí. Z něj pak udělám bochánek, který hned zpracovávám dále.

6. Teď z těsta vytvořím roládu. Rozdělím ho na dvě části. Každou rozválím na pomoučněném valu na obdélníkový plát asi půl centimetru silný.

7. Každý plát potřu rozpuštěným máslem a rozprostřu na něj pruh špenátu a vedle pruh nakrájeného uzeného. Asi třetinu nechám volnou na zabalení.

8. Pláty stočím do rolád a ty zabalím do potravinářské fólie a na koncích pevně utáhnu.

9. Balíčky vhodím do vroucí v vody a vařím je 20 až 25 minut. Hotové rolády nakrájím na plátky a posypu osmaženou cibulkou. Roládu můžete také upéct jako závin v troubě při 160 °C, před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut.

Knedlíky s pečenými stehýnky a domácím zelím

8 porcí (6 šišek knedlíků) - příprava: 2 hodiny

NA MASO:
* 8 kuřecích stehen
* 1 lžíce oleje
* sůl
* 4 velké cibule
* 2 velké mrkve
* 4 stroužky česneku
* 2 bobkové listy
* 4 hřebíčky
* 8 plátků anglické slaniny
* 2 oříšky másla

NA ZELÍ:
* 1 menší hlávka zelí
* 2 lžíce oleje nebo sádla
* 3 cibule
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1 lžička kmínu
* 1 střední brambora
* ocet podle chuti

NA KNEDLÍKY:
* 1 dávka základního těsta
* špetka muškátového oříšku
* hrubá mouka na vál
* máslo na potření

Maso potřete olejem a osolte. Cibuli a mrkev nakrájejte na kusy a rozložte je do pekáče. Přidejte neoloupané stroužky česneku, bobkové listy, hřebíčky a slaninu. Navrch rozložte stehna a plátky másla. Za stálého podlévání pečte zakryté v troubě předehřáté na 160 °C asi hodinu. Potom odkryjte a pečte ještě půl hodiny.

Připravte zelí: Hlávku nakrouhejte na proužky. Na tuku opečte nakrájenou cibuli dozlatova. Zasypte cukrem, nechtě zkaramelizovat a přidejte zelí. Restujte ho na mírném ohni, dokud „nepovolí“, pak je osolte a okmínujte, podlijte trochou vody a duste za stálého podlévání a hlídání na mírném plameni pod pokličkou, dokud nezměkne tak, aby vám chutnalo. Hotové zelí okyselte octem, dosolte a doslaďte podle vlastní chuti.

Teď knedlíky: připravte si velký hrnec s osolenou vroucí vodou. Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučněném valu z každé vytvarujte válec a ten rozválejte rukama do dlouhého válečku asi 5-6cm v průměru, který rozkrájejte na šišky podle velikosti hrnce. Konce začistěte a knedlíky vložte do vody a vařte 20 minut - hned po zavaření je opatrně odmíchávejte ode dna hrnce, během varu je zlehka obraťte. Hotové knedlíky vyjměte a ještě než je nakrájíte, celé šišky potřete máslem.


Bylinkovo-sýrové kroketky

6 porcí - příprava: 60 minut

* 1/2 dávky základního těsta
* 2 lžíce čerstvých nesekaných bylinek
* 4 lžíce jemně nastrouhaného sýra
* 1-2 vejce
* strouhanka na obalení
* olej na smažení

Z těsta, do něhož jste zapracovali bylinky a sýr, oddělujte lžící menší kousky, vytvarujte z nich koule, obalujte je v rozšlehaných vejcích a strouhance a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova ze všech stran. Podávejte jako přílohu nebo samostatně s různými dipy a zeleninovými saláty.


Sladké šišky

6 porcí - příprava: 20 minut

* 1/2 dávky základního těsta
* máslo na pomastění šišek a na polévání
* 5 lžic strouhanky
* moučkový cukr podle chuti

Z těsta oddělujte lžící stejné kousky a tvarujte z nich malé válečky o průměru 2-3 cm. Ty vhoďte (raději ve více dávkách) do vroucí vody, vařte je asi 5 minut a jeden vyzkoušejte (když budou po 5 minutách uvnitř syrové, vařte ještě chvíli).

Hotové šišky slijte, promastěte je kouskem másla a uchovejte v teple. Strouhanku osmažte nasucho dozlatova a potom ji smíchejte s cukrem. Šišky posypte sladkou strouhankou, polijte máslem a pocukrujte.


Maminčiny placky

30-40 placek - příprava: 60 minut

* 1 dávka základního bramborového těsta
* hrubá mouka na vál
* olej nebo sádlo na smažení
* uzené maso nakrájené na kostičky

Část těsta oddělte, na pomoučněném valu je rozválejte na plát asi 5 mm silný. Z něj vykrajujte, nejlépe obrácenou skleničkou, kolečka a opékejte je na středním plameni na pánvi na trošce rozpáleného tuku dozlatova z obou stran.

Pokud budete placky podávat na slano, můžete do těsta zapracovat uzené maso nakrájené na kostičky.

PLACIČKOVÉ VARIACE...

  • Jestli připravujete placky na slano, zkuste do těsta zapracovat třeba škvarky. Takto ochucené placky můžete podávat jako chuťovku, třeba s nějakým ostrým a pikantním čatní. Nebo jako přílohu masitého chodu společně například se špenátem.
  • V některých regionech České republiky se bramborové placky podávají k hustým polévkám místo pečiva, takové jídlo pak poslouží jako hlavní chod.
  • Když si chcete dopřát placky jako sladkou pochoutku, dejte si k nim určitě nějakou pikantní, například rybízovou, marmeládu a chuť pak ještě můžete zjemnit nočkem lučiny či mascarpone nebo lžičkou zakysané smetany.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Včera | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…