Bramborový salát 3x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ke štědrovečerní večeři v našich krajích neodmyslitelně patří bramborový salát. Ale kdo říká, že to musí být jenom ten klasický? Vyzkoušejte letos kromě něj i jiné varianty.

Salát s vejci a majonézou

  • domácí klasika

4 porce - příprava: 30 minut + rozležení

* 650 g brambor typu A
* 1 velká mrkev
* 1 malá cibule
* 200 g šunkového salámu
* 2-3 sterilované okurky
* 1/2 jablka
* 2-3 vejce uvařená natvrdo
* 4-6 lžic majonézy (podle chuti)
* sůl a čerstvě mletý pep
* citronová šťáva nebo ocet na dochucení

NA OZDOBU:
* ředkvička
* kousek vařeného vajíčka
* jablko
* zelené bylinky

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte doměkka a nechte vychladnout.

Brambory, mrkev a všechny ostatní ingredience nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je dohromady a promíchejte s majonézou.

Salát osolte a opepřete, případně okyselte, a nechte důkladně proležet v chladu.


Pikantní salát s cibulí a chilli

  • německá kuchyně

4 porce - příprava: 20 minut + rozležení

* 850 g brambor typu A
* 3 lžíce slunečnicového oleje
* 2 velké cibule
* nasekaná zelená petrželka

ZÁLIVKA:
* 100 ml octa
* 3 lžíce krupicového cukru
* 2 lžičky soli
* 1 chilli paprička nakrájená na jemno
* mletý barevný pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte na dno mísy. Do hrnce dejte olej a na kolečka nakrájenou cibuli a chvilku nechte prohřát.

Mezitím připravte ze všech surovin a 1 litru vody sladkokyselou zálivku, přilijte ji k cibuli a oleji a všechno přiveďte k bodu varu. Nálevem zalijte brambory, nechte vychladnout a nejméně dvě hodiny proležet.

Salát před podáváním sceďte a ozdobte nasekanou zelenou petrželkou.


Zdravý salát s avokádem

  • trocha exotiky

4 porce - příprava: 25 minut

* 850 g brambor typu A
* 1 avokádo hrst mandlí
* 2 hrsti klíčků
* fazole
* mungo

DRESINK:
* šťáva z 1 limetky
* 3 lžíce panenského avokádového oleje (může být i olivový)
* sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Avokádo vypeckujte, zbavte slupky a nakrájejte na plátky. V míse smíchejte brambory nakrájené na větší kousky, avokádo, mandle a 1 hrst klíčků.

Smíchejte všechny ingredience na dresink a prošlehávejte je tak dlouho, dokud nezhoustnou a dokonale se nespojí. Salát promíchejte s dresinkem a nakonec ho navrch ozdobte zbylými klíčky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D..

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Dnes | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…