Bramborový salát 3x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ke štědrovečerní večeři v našich krajích neodmyslitelně patří bramborový salát. Ale kdo říká, že to musí být jenom ten klasický? Vyzkoušejte letos kromě něj i jiné varianty.

Salát s vejci a majonézou

  • domácí klasika

4 porce - příprava: 30 minut + rozležení

* 650 g brambor typu A
* 1 velká mrkev
* 1 malá cibule
* 200 g šunkového salámu
* 2-3 sterilované okurky
* 1/2 jablka
* 2-3 vejce uvařená natvrdo
* 4-6 lžic majonézy (podle chuti)
* sůl a čerstvě mletý pep
* citronová šťáva nebo ocet na dochucení

NA OZDOBU:
* ředkvička
* kousek vařeného vajíčka
* jablko
* zelené bylinky

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte doměkka a nechte vychladnout.

Brambory, mrkev a všechny ostatní ingredience nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je dohromady a promíchejte s majonézou.

Salát osolte a opepřete, případně okyselte, a nechte důkladně proležet v chladu.


Pikantní salát s cibulí a chilli

  • německá kuchyně

4 porce - příprava: 20 minut + rozležení

* 850 g brambor typu A
* 3 lžíce slunečnicového oleje
* 2 velké cibule
* nasekaná zelená petrželka

ZÁLIVKA:
* 100 ml octa
* 3 lžíce krupicového cukru
* 2 lžičky soli
* 1 chilli paprička nakrájená na jemno
* mletý barevný pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte na dno mísy. Do hrnce dejte olej a na kolečka nakrájenou cibuli a chvilku nechte prohřát.

Mezitím připravte ze všech surovin a 1 litru vody sladkokyselou zálivku, přilijte ji k cibuli a oleji a všechno přiveďte k bodu varu. Nálevem zalijte brambory, nechte vychladnout a nejméně dvě hodiny proležet.

Salát před podáváním sceďte a ozdobte nasekanou zelenou petrželkou.


Zdravý salát s avokádem

  • trocha exotiky

4 porce - příprava: 25 minut

* 850 g brambor typu A
* 1 avokádo hrst mandlí
* 2 hrsti klíčků
* fazole
* mungo

DRESINK:
* šťáva z 1 limetky
* 3 lžíce panenského avokádového oleje (může být i olivový)
* sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Avokádo vypeckujte, zbavte slupky a nakrájejte na plátky. V míse smíchejte brambory nakrájené na větší kousky, avokádo, mandle a 1 hrst klíčků.

Smíchejte všechny ingredience na dresink a prošlehávejte je tak dlouho, dokud nezhoustnou a dokonale se nespojí. Salát promíchejte s dresinkem a nakonec ho navrch ozdobte zbylými klíčky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D..

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Dnes | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Včera | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…