Není brambora jako brambora a nesprávným výběrem můžete leccos pokazit. Ne každý druh brambor se totiž hodí na přípravu bramborového salátu, který je majstrštykem každé hospodyňky. O přípravu a správné chutě bramborového salátu se v některých rodinách vedou dlouholeté soutěže, v horších případech poziční války o nejlepší salát. Každý jsme totiž ze své rodiny zvyklý na trochu jinou chuť, s níž máme Vánoce spojené, a rozhodně se jí nechceme vzdát.
Základní chyba? Vybírat podle vzhledu
Nejvíc se kupují velké bramborys hladkou slupkou, protože se nejen lépe perou, ale i škrábou. Jenže zase mají vodnatou chuť. Nejlepší jsou brambory středně velké. Nevybírejte je podle barvy slupky, ale podle varného typu, tedy podle písmen A, B, C.
Kupujte brambory mechanicky nepoškozené, bez naklíčení (naklíčené a zelené brambory radil léčitel páter František Ferda rovnou bez milosti vyhazovat), bez hniloby a plísně, mechanické chyby bramboře ani vám vadit nebudou, ty můžete nožem vykrojit.
Pokračování 2 / 8
Vybírejte podle písmen
Varný typ brambor vám řekne, jak se budou brambory chovat po uvaření. Označují se písmeny A, B, C, D. (Déčko ale v obchodech vůbec nepotkáte, tyhle brambory jsou určené pro průmyslové zpracování.)
Existuje ale i typ A-B nebo B-C. První písmeno znamená, že varný typ bude spíše inklinovat k písmenu prvnímu.
Pokračování 3 / 8
Typ A – označený zeleně
Jaká bude po uvaření:
Brambora s tímto označením bude po uvaření mít pevnou lojovitou dužinu. Nebude moučnatá a nerozvaří se, ani když hrnec zapomenete na plotně o chvilku déle.
K čemu se hodí:
Do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha k jídlům. Právě tenhle typ nebo maximálně typ A-B bychom měli koupit jako základní surovinu na náš vánoční bramborový salát.
Pokračování 4 / 8
Typ B – označený červeně
Jaká bude po uvaření:
Brambora se po uvaření maličko rozpadne a bude moučnatá.
K čemu se hodí:
Jako univerzální příloha – do salátu, polévek, těsta, pro restování.
Pokračování 5 / 8
Typ C – označený modře
Jaká bude po uvaření:
Brambora po uvaření bude mít měkkou dužinu, rozsype se, snadno se rozvaří.
K čemu se hodí:
Na přípravu kaší, těst, hranolek, bramboráků, k pečení ve slupce a v alobalu.
Pokračování 6 / 8
Rané, pozdní, nové, staré…
Nové brambory najdeme v obchodech od května. Jsou malé a sklízejí se mladé. Ty se na varné typy nerozlišují. Později přicházejí do obchodu brambory pozdní. Právě ty nás budou teď zajímat, protože je budeme potřebovat na náš bramborový salát.
Jsou totiž mnohem vhodnější k celoročnímu skladování. Od raných brambor je poznáme podle toho, že jsou větší a nejsou tak pevné jako brambory rané.
Pokračování 7 / 8
Nekupujte zajíce v pytli
V pytli si kupte klidně brambory, ale dejte si pozor na jejich označení. Brambory zabalené i prodávané volně by měly obsahovat označení odrůdy (konzumní rané, pozdní), varný typ, název odrůdy, zemi, v níž byly vypěstované, nebo alespoň adresu výrobce, dovozce nebo prodejce.
I tak si dobře prohlédněte to, co si budete odnášet domů – i brambory se totiž u nás začaly zaměňovat nebo míchat dohromady. Může se vám tak stát, že z jednoho hrnce pak bude polovina brambor nedovařená a druhá převařená.
Jakmile se vám brambory nebudou v obchodě zdát dostatečně v pořádku, neváhejte a jděte nakupovat jinam.
Pokračování 8 / 8
Topinambury a další kuriozity
V poslední době začínají být ve velké oblibě topinambury, kterým se říká také židovské brambory.
Věděli jste také, že existují skořicové brambory? Zde se o nich dozvíte víc.