Brambory na vánoční salát: Jak vybrat správný typ?

| Autor: Ivana Štědrá | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Není brambora jako brambora a nesprávným výběrem můžete leccos pokazit. Ne každý druh brambor se totiž hodí na přípravu bramborového salátu, který je majstrštykem každé hospodyňky. O přípravu a správné chutě bramborového salátu se v některých rodinách vedou dlouholeté soutěže, v horších případech poziční války o nejlepší salát. Každý jsme totiž ze své rodiny zvyklý na trochu jinou chuť, s níž máme Vánoce spojené, a rozhodně se jí nechceme vzdát.

Brambory na vánoční salát: Jak vybrat správný typ?

Základní chyba? Vybírat podle vzhledu

Nejvíc se kupují velké brambory s hladkou slupkou, protože se nejen lépe perou, ale i škrábou. Jenže zase mají vodnatou chuť. Nejlepší jsou brambory středně velké. Nevybírejte je podle barvy slupky, ale podle varného typu, tedy podle písmen A, B, C.

Kupujte brambory mechanicky nepoškozené, bez naklíčení (naklíčené a zelené brambory radil léčitel páter František Ferda rovnou bez milosti vyhazovat), bez hniloby a plísně, mechanické chyby bramboře ani vám vadit nebudou, ty můžete nožem vykrojit.

Následující »

Další články z rubriky

Nejen pro bioženy: Kompostovat můžete i v bytě díky vermikompostéru

Nejen pro bioženy: Kompostovat můžete i v bytě díky vermikompostéru

Včera | Naučíme vás, jak na vermikompostování. Ušetříte za odvoz odpadu a k tomu zdarma získáte…

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

25. 6. | Hortenzie se svými kulovitými květy vykvétají celou škálou barev. Některé připomínají středověký…

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

24. 6. | Je elegantní a praktický. Uložit do něj můžete klubíčka vlny, hračky, deku k televizi, různé…

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

23. 6. | Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z…