Brambory rozhodně nejsou nuda!

Brambory rozhodně nejsou nuda!

Děláte stále dokola jen brambory vařené, pečené či šťouchané? Je čas na změnu. Ta vám zabere minimum času a vy zjistíte, že z těchto okopanin můžete vykouzlit neotřelou přílohu. Rané jsou stoprocentně nejchutnější.

Plněný řízek s bramborami

4 porce příprava: 40 minut

4 tence nařezané krůtí řízky po 120 g, sůl a pepř, 1 hrst plocholisté petržele, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 150 g měkkého másla, asi 100 g strouhanky, 2–3 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 600 g brambor typu B uvařených ve slupce, olej na smažení

Troubu zapněte na 220 °C. Maso přes fólii naklepejte, z obou stran osolte a opepřete. Polovinu petržele a šalotku nasekejte najemno, česnek utřete a smíchejte se 4 lžícemi měkkého másla. Zbytek petržele smíchejte se strouhankou. Doprostřed každého plátku masa dejte kousek másla, překlopte, spojte párátky a obalte v trojobalu. Brambory podélně rozpulte a na řezu několikrát nařízněte. Poklaďte šupinkami zbylého ochuceného másla a dopečte v troubě. Řízky usmažte a podávejte s bramborami.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 6

Smažené brambory se sázeným vejcem

4 porce příprava: 30 minut

1 kg brambor typu A uvařených ve slupce, 1 cibule, řepkový olej, sůl a pepř, 100 g nakládaných cibulek, 120 g menších kyselých okurek, 1 lžíce másla, 4 vejce, koriandr na ozdobu

Brambory uvařte den dopředu. Oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozehřejte větší množství řepkového oleje a pečte na něm asi 5 minut brambory. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte ještě asi 10 minut dozlatova. Vyjměte, osolte, opepřete a nechte okapat. V jiné pánvi mezitím rozehřejte máslo a na něm usmažte sázená vejce. Žloutky osolte a opepřete. Cibulky a okurky sceďte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Podávejte s bramborami a sázeným vejcem. Posypte koriandrem.

Náš TIP: Rané brambory jsou dokonalé samy o sobě, proto to s dalšími surovinami nemusíte přehánět. Když k nim přidáte jemně nasekaný libeček s jeho silnou masitou „magi“ chutí a vůní, jistě uspokojíte i „masožravce“.

Pokračování 3 / 6

Bramborový gratin s lososem

4 porce příprava: 95 minut

600 g brambor typu A, sůl a pepř, 50 g másla + na formu, 4 filety z lososa s kůží po 125 g, šťáva z 1 citronu, 2 rajčata, 1 mozzarella v nálevu, hrst bazalky

Troubu rozehřejte na 220 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky nebo je nastrouhejte na kolečka. Osolte je, opepřete a promíchejte. Zapékací misku vymažte kouskem másla a brambory do ní navrstvěte střídavě se šupinkami másla. Vložte asi na 30 minut do trouby. Lososa osušte, zakápněte citronovou šťávou a osolte a opepřete. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Brambory vyjměte z trouby, rozprostřete na ně lososa, mozzarellu, rajčata a část bazalky a 20 minut zapékejte. Podávejte posypané bazalkou.

Pokračování 4 / 6

Bílá ryba s koprovými bramborami

4 porce příprava: 95 minut

1 červená chilli paprička, 300 g fenyklu, 300 g rebarbory, olivový olej, 2 lžíce medu, 1 špetka kari koření, sůl a pepř, 600 g menších brambor typu A ,4 filé z bílé ryby (pstruh, treska, candát…), 1 lžíce citronové šťávy, 4 rajčata, 1 červená cibule, 3 lžíce másla, 1 lžíce kopru

Troubu zapněte na 200 °C. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Očistěte a na malé kousky nakrájejte fenykl a rebarboru. Fenyklové listy si odložte. Vše smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, medem, kari, solí a pepřem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut doměkka. Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Nechte lehce zchladnout a oloupejte je. Ryby osušte, zakápněte citronovou šťávou a na oleji z obou stran opečte dozlatova, celkem asi 4–5 minut. Uložte do tepla. Rajčata nakrájejte na osminky, cibuli na tenké proužky. Obojí lehce osmahněte na 1 lžíci másla. Dochuťte solí a pepřem a smíchejte s pečenou zeleninou. Zbylé máslo přepusťte, vmíchejte 1 lžíci olivového oleje, nasekaný kopr a fenyklové lístky. Prohřejte v něm brambory. Rybu podávejte se zeleninou a bramborami.

Pokračování 5 / 6

Plněné sladké brambory

4 porce příprava: 110 minut

4 velké batáty, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, rostlinný olej, 400 g mletého hovězího masa, 200 ml masového vývaru, sůl a pepř, mletý římský kmín, 1 cuketa

DIP: 200 g řeckého jogurtu, 100 g tvarohu, 1–2 polévkové lžíce pasty tahini, 1–2 lžíce citronové šťávy

Troubu zapněte na 190 °C. Batáty důkladně očistěte kartáčem a omyjte. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a 50–60 minut pečte doměkka. Mezitím cibuli a česnek nakrájejte najemno. Zpěňte na troše oleje, přidejte maso a restujte tak dlouho, až přestane dělat hrudky. Podlijte vývarem a nechte za občasného promíchání asi 30 minut dusit doměkka. Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte se solí, pepřem a římským kmínem. Batáty vyjměte z trouby a podélně rozpulte. Vnitřek trochu vydlabejte, naplňte masovou směsí a navrch dejte cuketu. Vložte ještě na 10 minut do trouby. Podávejte s dipem, který vznikne smícháním všech uvedených surovin.

Pokračování 6 / 6

Cajunské brambory

4–6 porcí příprava: 35 minut

10 menších brambor typu B, 3 menší cibule, 1 lžíce cajunského koření, 2 lžíce rostlinného oleje, kajenský pepř, sůl a pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a propíchejte vidličkou, budou křupavější. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny. Olej rozehřejte na pánvi, přidejte brambory a zasypte kořením. Přidejte cibuli. Osmahněte dozlatova, pak přendejte do pekáčku a pečte ještě asi 15 minut doměkka.

Doporučujeme

Články odjinud