Buďte vybíravá

| Autor: Jak chutna podzim | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

[Soutěž] Bez čerstvého a křupavého pečiva si málokdo z nás dovede představit byť jeden jediný den. Na trhu je ho velké množství. Umíme ho správně vybrat?

Buďte vybíravá

U každého potravinářského výrobku musejí být uvedeny základní informace, z čeho je vyroben. Zákon předepisuje, že toto oznámení musí být sestupné. Pokud je tedy například u chleba uvedeno, že je žitno-pšeničný, převažuje u něho žitná mouka. U pšenično-žitného zase převažuje pšenice.

Dobrou volbou je žitné pečivo, protože obsahuje víc vlákniny, vitaminů a minerálů. Navíc bývá chutnější a déle vydrží. Zdravé pečivo obsahuje co nejvíce vlákniny a co nejmenší podíl sodíku. Vláknina je pro člověka velmi důležitá, přestože neslouží jako zdroj energie. Dobře sytí, pomáhá při hubnutí, snižuje glykemický index potravin a hladinu cholesterolu, udržuje stálou hladinu krevního cukru a má velký význam pro prevenci rakoviny tlustého střeva. Denní příjem vlákniny dospělého člověka by měl být alespoň 25 g. Pečivo by proto mělo obsahovat šest a více procent vlákniny, tedy 6 gramů na 100 gramů. Vyšší obsah vlákniny obsahuje celozrnné pečivo, při jehož výrobě nebyly odstraněny otruby, klíčky.

Pokud kupujete takzvané vícezrnné pečivo, znamená to, že je vyrobeno z několika druhů mouky – pšeničné, žitné, ovesné. Ale vůbec v něm nemusíte najít mouku celozrnnou. Zárukou pečiva celozrnného není ani tmavá barva. Co je tmavé, může být obarvené.

Pro lepší orientaci: cereální = vyrobené z mouky, vícezrnné = vyrobené z více druhů mouky (nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou), celozrnné = obsah celozrnné mouky je alespoň 80 %. Než půjdete nakupovat, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim/.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

Dnes | Je elegantní a praktický. Uložit do něj můžete klubíčka vlny, hračky, deku k televizi, různé…

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Včera | Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z…

Sucho útočí, nejvyšší čas vybudovat nádrž na vodu. Teď lze získat i dotaci

Sucho útočí, nejvyšší čas vybudovat nádrž na vodu. Teď lze získat i dotaci

22. 6. | Dešťová voda je vhodná především na zalévání zahrady, ale i úklid, praní a splachování toalety. Kdo…

4 báječné recepty z lipového květu: Zkuste sirup nebo bonbony proti kašli

4 báječné recepty z lipového květu: Zkuste sirup nebo bonbony proti kašli

21. 6. | Čaj z lipového květu pijeme asi všichni. Patří k nejoblíbenějším nápojům při chřipce a nachlazení.…