Čajové pochutnání

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Dnes jeden z nejpopulárnějších čajů přivezl do Evropy hrabě Charles Grey z Číny. Nápoj s nezaměnitelnou chutí a vůní je skvělý nejen v šálku.

Čokoládové koláčky s želé

4 koláčky o ø 12 cm - příprava: 45 minut + chlazení

* 300 g křehkého těsta (koupíte v supermarketech)
* hladká mouka na vál
* fazole na zatížení
* 3 plátky želatiny
* 125 ml plnotučného mléka
* 125 ml velmi silného čaje Earl Grey
* 1 vanilkový lusk
* 200 g tmavé kvalitní čokolády
* 1 lžíce kakaa na posypání
* kandované fialky

Troubu předehřejte na 180 °C. Rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte na pomoučněném válu malé placičky. Formičky vymažte a vyložte je těstem. Propíchejte, zasypte fazolemi a předpečte asi 10–12 minut. Pak vysypte luštěniny a nechte 3 minuty dopéct. Nechte vychladnout na mřížce.

Želatinu připravte podle návodu. Mléko s čajem přiveďte k varu. Vmíchejte vnitřek vanilkového lusku, prošlehejte s želatinou, přidejte nasekanou čokoládu a šlehejte dohladka. Potom nalijte do předpečených korpusů a dejte zchladit. Zdobte kakaem a fialkami.


Čajové tiramisu s kompotem

4 porce - příprava: 35 minut

* 175 ml velmi silného čaje Earl Grey
* 75 g krupicového cukru
* 250 ml smetany ke šlehání 33%
* 125 g mascarpone
* 16 cukrářských piškotů
* 300 g kompotovaných meruněk
* kakao na posypání

Asi 50 ml čaje smíchejte s cukrem ve větší míse, přidejte smetanu a mascarpone a šlehejte do zhoustnutí. Do zbývajícího čaje namočte rozlámané piškoty a vyložte jimi dna misek nebo pohárů. Přidejte vrstvu smetanové směsi, na ni vrstvu okapaných nakrájených meruněk a nakonec poháry dokončete poslední vrstvou smetanové směsi. Hotové dezerty dejte na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě prolnuly, a potom je před servírováním posypte špetkou kakaa.


Japonská rybí polévka

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 l rybího vývaru
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce rýžového vína
* 2 lžičky rýžového octa (nebo více, podle chuti)
* 1 lžička třtinového cukru
* 150 g nakrájené vodnice nebo bílé ředkve
* 150 g nudlí (nejlépe rýžových)
* 200 g čerstvého lososa
* 1/2 lžičky lístků čaje Earl Grey
* sůl

V hrnci rozmíchejte a dejte vařit vývar, sójovou omáčku, víno, ocet a cukr. Přidejte nakrájenou vodnici nebo bílou ředkev a po 10 minutách vhoďte nudle. Nakonec asi 5 minut před koncem varu vložte do vývaru lososa nakrájeného na větší kousky. Do hotové polévky po odstavení z plamene nasypte ještě čajové lístky, dosolte, pokud je to třeba, a ihned podávejte.

Náš TIP: Místo lososa můžete do polévky přidat jiné rybí maso nebo mořské plody. Pokud je máte mražené, nechte je nejdříve rozmrznout na sítu, okapat a teprve potom přidejte do polévky a nechte lehce provařit.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Znáte svídy? Výrazné keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady

Znáte svídy? Výrazné keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady

Dnes | Svídy budete znát z výslunných strání, kde jsou přes zimu jejich pruty nápadně zbarveny do vínově…

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

20. 8. | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…