Čajové pochutnání

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Dnes jeden z nejpopulárnějších čajů přivezl do Evropy hrabě Charles Grey z Číny. Nápoj s nezaměnitelnou chutí a vůní je skvělý nejen v šálku.

Čokoládové koláčky s želé

4 koláčky o ø 12 cm - příprava: 45 minut + chlazení

* 300 g křehkého těsta (koupíte v supermarketech)
* hladká mouka na vál
* fazole na zatížení
* 3 plátky želatiny
* 125 ml plnotučného mléka
* 125 ml velmi silného čaje Earl Grey
* 1 vanilkový lusk
* 200 g tmavé kvalitní čokolády
* 1 lžíce kakaa na posypání
* kandované fialky

Troubu předehřejte na 180 °C. Rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte na pomoučněném válu malé placičky. Formičky vymažte a vyložte je těstem. Propíchejte, zasypte fazolemi a předpečte asi 10–12 minut. Pak vysypte luštěniny a nechte 3 minuty dopéct. Nechte vychladnout na mřížce.

Želatinu připravte podle návodu. Mléko s čajem přiveďte k varu. Vmíchejte vnitřek vanilkového lusku, prošlehejte s želatinou, přidejte nasekanou čokoládu a šlehejte dohladka. Potom nalijte do předpečených korpusů a dejte zchladit. Zdobte kakaem a fialkami.


Čajové tiramisu s kompotem

4 porce - příprava: 35 minut

* 175 ml velmi silného čaje Earl Grey
* 75 g krupicového cukru
* 250 ml smetany ke šlehání 33%
* 125 g mascarpone
* 16 cukrářských piškotů
* 300 g kompotovaných meruněk
* kakao na posypání

Asi 50 ml čaje smíchejte s cukrem ve větší míse, přidejte smetanu a mascarpone a šlehejte do zhoustnutí. Do zbývajícího čaje namočte rozlámané piškoty a vyložte jimi dna misek nebo pohárů. Přidejte vrstvu smetanové směsi, na ni vrstvu okapaných nakrájených meruněk a nakonec poháry dokončete poslední vrstvou smetanové směsi. Hotové dezerty dejte na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě prolnuly, a potom je před servírováním posypte špetkou kakaa.


Japonská rybí polévka

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 l rybího vývaru
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce rýžového vína
* 2 lžičky rýžového octa (nebo více, podle chuti)
* 1 lžička třtinového cukru
* 150 g nakrájené vodnice nebo bílé ředkve
* 150 g nudlí (nejlépe rýžových)
* 200 g čerstvého lososa
* 1/2 lžičky lístků čaje Earl Grey
* sůl

V hrnci rozmíchejte a dejte vařit vývar, sójovou omáčku, víno, ocet a cukr. Přidejte nakrájenou vodnici nebo bílou ředkev a po 10 minutách vhoďte nudle. Nakonec asi 5 minut před koncem varu vložte do vývaru lososa nakrájeného na větší kousky. Do hotové polévky po odstavení z plamene nasypte ještě čajové lístky, dosolte, pokud je to třeba, a ihned podávejte.

Náš TIP: Místo lososa můžete do polévky přidat jiné rybí maso nebo mořské plody. Pokud je máte mražené, nechte je nejdříve rozmrznout na sítu, okapat a teprve potom přidejte do polévky a nechte lehce provařit.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…