Čekanka na talíři: Vyzkoušejte naše recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tento lahodný a ve středomořské kuchyni nepostradatelný druh salátu má své jedinečné kouzlo. Ne každému vyhovuje jeho nahořklá chuť, jídlům ale právě ona propjčuje zajímavost. Dejte jí šanci. Věříme, že vás nezklame.

Čekanka na talíři: Vyzkoušejte naše recepty!

Salát s čekankou a granátovým jablkem

4 porce příprava: 35 minut

120 g pancetty, 400 g ve slupce vařených brambor, slunečnicový olej, 1 hlávka salátu frisée, 1 bílá a 1 červená čekanka, 5 lžic balzamika, 50 ml olivového oleje, sůl a pepř, 1 vyloupané granátové jablko

Pancettu nakrájenou na malé kostičky opékejte na pánvi, dokud nezačne zlátnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ty osmažte na slunečnicovém oleji dozlatova. Salát a čekanku očistěte a rozeberte na lístky, ty čekankové natrhejte na kousky. Připravte zálivku z balzamika, olivového oleje, soli a pepře. Vše promíchejte a podávejte posypané granátovým jablkem.

Gratinované čekankové puky

4 porce příprava: 55 minut

8 bílých čekanek, 8 plátků vařené šunky, 40 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml plnotučného mléka, 150 ml smetany ke šlehání, 50 g ementálu, sůl a muškátový oříšek

Čekanku omyjte a osušte. Vyřízněte košťálovitý střed a vložte do něj šunku. Takto připravené puky položte vedle sebe do zapékací misky. Troubu zapněte na 190 °C. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Postupně vmíchejte mléko a smetanu, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte k varu, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Čekanku zalijte omáčkou a pečte asi 25 minut dozlatova. Jako příloha se hodí petrželové brambory.

Grilovaný chléb se žampiony a čekankou

4 porce příprava: 20 minut

5–6 hub pečárek (nebo portobello), 1 malé červené čekanky, 2 mozzarelly v nálevu (250 g), 4 plátky chleba, 1 lžíce másla, sůl a pepř, olivový olej, 4 lžíce krémového balzamika, čerstvé oregano na ozdobu

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Čekanku omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Chleba opečte v topinkovači. Houby orestujte na kousku másla dozlatova. Osolte a opepřete. Každý plátek chleba zakápněte asi lžící oleje a navrstvěte na něj houby a mozzarellu. Posypte čekankou a pokapejte balzamikem. Ozdobte oreganem a podávejte. Náš TIP: Houby použijte podle sezony, k čekance se hodí i hnědé žampiony nebo hlíva ústřičná.

Čekankový salát se slaninou

4 porce příprava: 25 minut

120 g anglické slaniny, 2 červené čekanky, 4 bílé čekanky, 5 lžic bílého balzamika, 1 lžička ostřejší hořčice, 1 lžička krupicového cukru, 50 ml olivového oleje, 30 g pekanových ořechů

Plátky slaniny opečte na pánvi dokřupava. Oba druhy čekanky omyjte, očistěte a nakrájejte na nudličky. Balzamiko rozmíchejte s hořčicí, cukrem a olivovým olejem. Pak promíchejte s čekankou a nechte asi 5 minut odležet. Vmíchejte nahrubo nasekané ořechy a podávejte ozdobené slaninou. Náš TIP: Slaninu vyměňte za tyrolský špek. V severní Itálii je kombinace červené čekanky a špeku velmi oblíbená – i na těstoviny.

Zbavte čekanku hořkosti

Pokud vám je hořká chuť čekanky nepříjemná, můžete se jí částečně zbavit. Košťál dole trochu seřízněte a čekanku na čerstvý řez postavte do slané vody. Ta z ní hořkost vytáhne. Pomáhá také povařit ji ve vodě s citronem. Hořčejší je světlá čekanka, která se pěstuje pod zemí – hořkne totiž až na světle. Správně by se proto měla prodávat zabalená do tmavé fólie nebo papíru.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Včera | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…