Čekankové puky - recepty

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Čekanka listová je listová dvouletá zelenina, která vytváří v prvním roce řepovitý kořen a listovou růžici, spadá do čeledi hvězdnicovité. Pěstuje se pro tzv. čekankové puky, jež jsou dnes k dostání prakticky ve všech supermarketech a jsou výbornou přísadou do zeleninových salátů. Mimo použití čerstvé čekanky je možné ji i tepelně upravovat jako ostatní, známější druhy zeleniny.

Čekankový salát s plísňovým sýrem a pršutem



- 2 lžíce loupaných dýňových semínek
- 2,5 lžíce Oleje z hořčičných semínek
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 svazeku pažitky, jemně nasekané
- mořská sůl
- černý pepř drcený
- 3 rozpůlené puky čekanky
- 100 g měkkého sýra s modrou plísní
- 6 plátků šunky pršut

Dýňová semínka pražte krátce na suché nepřilnavé pánvi na středním plameni za občasného promíchávání asi 3 až 4 minuty. Prošlehejte olej, ocet a nasekanou pažitku. Vsypte dýňová semínka, osolte a opepřete. Čekanku, sýr a pršut rozložte na talíř, zakápněte zálivkou, posypte drceným pepřem a podávejte, nejlépe s křupavým čerstvým pečivem.

Zapékaná čekanka po francouzsku





- 4 puky čekanky
- 4 plátky drůbeží šunky
- sýr plísňový modrý (Rokfór, Niva)
- kozí sýr
- kousek máslo

Čekankové puky (syrové) podélně rozpůlíme, mezi půlky čekanky vložíme plátky nakrájeného sýra (nešetříme!), zabalíme do plátku šunky a propíchneme párátkem, aby se balíček nerozbaloval. Takto zabalenou čekanku vložíme do máslem vymaštěného pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a 15 minut zapékáme. Posledních několik minut přepneme trobu na gril, aby se sýr opekl dohněda. Vzhledem k množství sýra je to jídlo celkem vydatné.

Podáváme s čerstvou bagetou a sklenkou vína.

Zeleninový salát s lososem



2 puky čekanky
200 g fazolových klíčků
4 ks žampionů
100 g černých oliv
100 g uzeného lososa
1 citron

Všechnu zeleninu očistíme, žampiony nakrájíme na plátky, čekanku posekáme na proužky. Na talíři zeleninu obložíme plátky ryby a podáváme s tmavým pečivem.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!






ČTĚTE TAKÉ:
Recepty z hlávkového salátu






Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…