Pro třetinu světové populace je černá rýže základem jídelníčku. Většina Evropanů ale tento pokrm vůbec nezná. Přitom zdravotní účinky černé rýže jsou podle řady objevů ohromující.
Látky obsažené v černých otrubách hnědé rýže mají totiž v mnoha ohledech pozitivní účinky na zdraví. Podle nové kalifornské studie pak mohou pomáhat osobám postiženým astmatem a alergií. Po konzumaci černé rýže totiž dochází ke snížení zánětlivosti tkání.
Záněty přitom nevznikají jen při alergii a astmatu, ale vyskytují se v mnoha tkáních, které poškozují. Záněty jsou také často předvojem velmi nebezpečných onemocnění včetně chorob srdce a cév.
Černá rýže je vlastně hnědá rýže s otrubami na svém povrchu. Léčivé jsou přitom právě tyto otruby, které obsahují látky potlačující produkci a aktivitu histaminu, látky vyvolávající zánět v těle.
Při laboratorních pokusech bylo prokázáno, že při konzumaci otrub z černé rýže se snížila výrazně především kožní dráždivost vůči alergenům.
ČTĚTE TAKÉ:
Co na sebe na Silvestra?
STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU