Čerstvá Itálie také u vás doma

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Silné chutě, na které nelze zapomenout. Podmanivost italské kuchyně je jednoznačně v čerstvosti, perfektní kondici surovin a v jednoduchosti receptur.

Těstoviny s hráškem a chřestem

4 porce, příprava: 15 minut

* 500 g čerstvých těstovin
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 6 stonků zeleného chřestu
* 100 g fazolových lusků
* 100 g hrášku
* 200 g cherry rajčat
* 200 ml kuřecího vývaru
* 40 g parmazánu
* bazalka
* sůl a pepř

Těstoviny uvařte na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekané jarní cibulky, přidejte nakrájený chřest, fazolky, hrášek a cherry rajčata. Zalijte troškou vývaru, osolte, opepřete a restujte asi 2 minuty tak, aby zelenina zůstala křupavá. Podávejte smíchané s těstovinami, nastrouhaným parmazánem a ozdobte bazalkou.


Gnocchi s pestem z vlašských ořechů

4 porce, příprava: 25 minut

* 500 g čerstvých gnocchi
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 houby portobello
* 100 g sušených rajčat v oleji
* 2 lžíce másla
* hrst bazalky
* 100 g rukoly

PESTO

* 150 g vlašských ořechů
* 1 stroužek česneku
* 60 g parmazánu
* 100 ml olivového oleje
* 1 citron
* sůl a pepř

Vlašské ořechy nasucho orestujte na pánvi a spolu s česnekem, strouhaným parmazánem a olivovým olejem rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem. Na oleji orestujte na plátky nakrájené houby spolu s rajčaty, osolte a opepřete. Gnocchi uvařte podle návodu na obalu, smíchejte je s pestem, přidejte houby a rajčata, ozdobte na másle orestovanou rukolou a bazalkou.


Mini pizzy s rajčatovým sugem

4 porce, příprava: 20 minut

* 2 chlazená pizza těsta
* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* 1 konzerva loupaných rajčat (400 g)
* oregano a bazalka
* olivový olej
* sůl a pepř

Připravte si rajčatové sugo. Na oleji orestujte najemno nasekanou šalotku a česnek. Přidejte oloupaná rajčata, rozmačkejte, dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Nechte zredukovat přebytečnou tekutinu. Těsta na pizzu rozválejte a vykrojte kolečka. Potřete je troškou olivového oleje, pokryjte sugem a ingrediencemi podle chuti. Pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 10 minut.


Risotto se šafránem a chřestem

4 porce, příprava: 35 minut

* 4 lžíce olivového oleje
* 2 šalotky
* 15 stonků zeleného chřestu
* 1 pórek
* 400 g rizoto rýže Carnaroli
* 250 ml suchého bílého vína
* 1 l zeleninového vývaru
* 10 snítek šafránu
* 100 g gorgonzoly
* 2 lžíce másla
* hrst petržele
* sůl a pepř

V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte nasekanou šalotku. Přidejte spodní části nadrobno nakrájeného chřestu, na kolečka nakrájený pórek, vmíchejte rýži a krátce orestujte. Dochuťte solí a zalijte bílým vínem. Přidejte šafrán namočený v malém množství vývaru. Poté průběžně podlévejte horkým vývarem a za stálého míchání vařte asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidejte špičky chřestu a vmíchejte nadrolenou gorgonzolu. Na závěr risotto zjemněte máslem a dochuťte nasekanou petrželkou, která mu dodá svěží vůni.


Vegetariánské lasagne s rajčaty

4 porce, příprava: 70 minut

* 9–12 čerstvých lasagní
* 500 g čerstvého špenátu
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 40 g gorgonzoly
* 80 g mozzarelly
* olivový olej
* sůl a pepř
* rajčatové sugo (recept viz pizza)
* 100 cherry rajčátek
* parmazán na posypání

BEŠAMEL

* 60 g másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 600 ml mléka
* 80 g parmazánu
* špetka muškátového oříšku

Špenát spařte vroucí vodou a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Na oleji orestujte nasekanou šalotku, česnek, přidejte špenát, sýry, dochuťte solí a pepřem. V hrnci rozehřejte máslo, vmíchejte mouku a připravte světlou jíšku, zalijte ji mlékem, přidejte muškátový oříšek a nastrouhaný parmazán. Míchejte, dokud nevznikne hustší hmota. Na dno zapékací formy dejte trochu bešamelu. Navrch položte plát lasagní, na něj vrstvu špenátové směsi, dále lasagne, bešamel, rajčatové sugo, vše opakujte. Poslední vrstvu zakončete lasagnemi a bešamelem, ozdobte plátky rajčat a posypejte strouhaným parmazánem. Pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova 45 až 50 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…