Čerstvé bylinky v kuchyni: Jak je použít a uchovat?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V českých kuchyních při vaření opět objevujeme čerstvé bylinky, které dovedou z obyčejného jídla udělat kulinářský zážitek. Jak s nimi efektivně pracovat a jak je uchovat i na později?

Čerstvé bylinky v kuchyni: Jak je použít a uchovat?

Chuť a vůni čerstvě utržených bylinek nelze prakticky ničím plně nahradit. Jestliže najdete v kuchyni alespoň kousek vhodného místa pro květináče nebo truhlíky, rozhodně jejich pěstování vyzkoušejte.

Vhodnější budou určitě květináče, protože různé druhy bylinek vyžadují jiný způsob péče, například zavlažování. Je také třeba mít na paměti, že v našich zeměpisných šířkách nebudou mít všechny druhy takové podmínky k dozrávání jako v jejich domovině, tedy především dostatek sluníčka a tepla. Počítejte s tím a nebuďte zklamaní, že třeba vaše domácí máta nebude mít takové aroma jako ta z Maroka a některým druhům bylinek se tady dařit vůbec nebude. To ovšem neznamená, že byste se o to alespoň neměli pokusit.

Kromě toho, že si ty správné bylinky vypěstujete, měli byste je umět i správně zpracovat. Přinášíme vám několik tipů na ty domácí pomocníky, s nimiž vám to půjde mnohem lépe.

Jak uchovat bylinky?

SUŠENÍ – nejlépe v sušičce, bylinky svažte do svazečků, zavěste a sušte na teplém místě mimo dosah slunečního světla. Uchovávejte je v nádobě s těsnicím uzávěrem v temnu a chladu.

ZAMRAZENÍ – opláchnuté bylinky jemně nasekejte, vsypte do tvořítek na led, zalijte vodou a zamrazte.

NAKLÁDÁNÍ DO OLEJE – nasekané bylinky si skvěle uchovávají chuť i aroma ve kvalitním oleji. Sklenici je třeba denně po dobu dvou týdnů protřepat.

NAKLÁDÁNÍ DO OCTA – nasekané nebo drcené bylinky nasypte do sklenice a přelijte kvalitním octem, vinným nebo jablečným. Pravidelně je protřepávejte.

VAKUOVÁNÍ – s kvalitní vakuovačkou, která zvládne uchovat i tekutiny, můžete bylinky zavakuovat a uložit do mrazničky.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Dnes | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Včera | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…