Červené zelí: Dokonalý životabudič. Připravte si 4 originální recepty.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů jeho rudého bratra.

Vegetariánské kuličky v pita chlebu

4 porce - příprava: 40 minut

* 400 g konzervované cizrny
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce hladké mouky
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1/2 lžičky mleté papriky (může být i pálivá)
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 2–3 lžíce olivového oleje
* 1 velká mrkev
* 1/2 malé salátové okurky
* 4 lžíce nakrouhaného červeného zelí
* 4 pita chleby

NA DOPLNĚNÍ:
* 200 ml zakysané smetany
* 1–2 stroužky česneku
* 1 lžička olivového oleje
* 2 lžičky nasekaného čerstvého koriandru

Troubu předehřejte na 180 °C. Okapanou cizrnu rozmačkejte a smíchejte ji s nakrájenou cibulí, rozetřeným česnekem, moukou, kořením, solí a práškem do pečiva.

Menší pekáček vymažte olejem. Z cizrnové hmoty dělejte kuličky a skládejte je do pekáčku, pokapejte olejem a vložte do trouby asi na 20 minut.

Očištěnou nastrouhanou mrkev a plátky okurky smíchejte se zelím. Pita chleby naplňte zeleninou, přidejte kuličky a podávejte se zakysanou smetanou smíchanou s utřeným česnekem, olejem a koriandrem.


Pohár se zelím, jablky a česnekovou remuládou

4 porce - příprava: 10 minut + rozležení

* 1 velké kyselejší jablko (například Granny Smith)
* citronová šťáva
* 4 hrsti nakrouhaného červeného zelí
* 2 natvrdo vařená vejce

REMULÁDA:
* 125 g smetanového bílého jogurtu
* 3 lžíce majonézy
* 2 prolisované stroužky česneku
* špetka mleté papriky (může být i pálivá)
* 1/2 lžičky hořčice
* citronová šťáva podle chuti
* 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky + celé stonky na ozdobení
* sůl a čerstvě mletý pepř

Nejprve připravte remuládu. Všechny ingredience smíchejte, důkladně prošlehejte metličkou a nechte chvilku proležet v chladu.

Jablko nastrouhejte na hrubém struhadle nebo najemno nakrájejte i se slupkou a zakapejte ho citronovou šťávou, aby nezhnědlo.

Do misek nebo sklenek dejte na dno vždy nakrouhané zelí, na ně přidejte nastrouhané jablko a zakončete remuládou. Nakonec poháry ozdobte vždy polovinou vařeného vajíčka a několika stonky pažitky.

Podávejte jako předkrm nebo zdravou odpolední svačinku s opečeným toastem.


Klobásky v zelném pekáčku

6–8 porcí - příprava: 60 minut

* 1 malá hlávka červeného zelí
* 3 kyselá jablka
* 3 cibule
* 200 g anglické slaniny
* tuk na vymazání pekáčku
* krupicový cukr podle chuti
* sůl a mletý pepř
* 200 ml červeného vína
* ocet podle chuti
* 4–6 utřených stroužků česneku
* 6 rozdrcených hřebíčků
* 8 nožiček párků nebo klobás
* nasekaný estragon nebo petrželka na posypání

Zelí nakrájejte na tenké proužky, oloupaná jablka na jemné plátky, cibuli na tenká půlkolečka a slaninu na kostičky.

Malý pekáček vymažte tukem a skládejte do něj vrstvy: zelí, na něj jablečné a cibulové plátky a nakonec slaninu. Dokončenou vrstvu mírně ocukrujte, osolte a opepřete, zakapejte vínem a octem, ochuťte česnekem a špetkou hřebíčku a pokračujte další vrstvou, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva by měla být zelí.

Do pekáčku vlijte zbytek vína (pokud vám nějaké zbylo), přiklopte jej a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Za občasného zkontrolování pečte zelí téměř doměkka, asi 35 minut. Potom ho odkryjte, nahoru položte klobásky nebo párky a dopečte. Podávejte s chlebem sypané bylinkami.


Krůtí bagetky se zelím a kukuřicí

4 porce - příprava: 25 minut + proležení

* 400 g krůtích prsíček v celku
* olej na opečení
* sůl a mletý pepř
* 4 ciabatty nebo menší světlé bagetky
* 4 lžíce jemně nakrouhaného červeného zelí
* 2 lžíce nakládané kukuřice

DRESINK:
* 5 lžic smetanového bílého jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* 1 lžíce kvalitního kečupu
* 1 jemně nakrájená chilli paprička
* 1 jemně nakrájená jarní cibulka

Nejprve si připravte dresink. Všechny ingredience na něj smíchejte, přidejte sůl a pepř a prošlehejte ho důkladně metličkou. Hotovou směs dejte do ledničky proležet a naopak maso nechte před tepelnou úpravou asi hodinu při pokojové teplotě.

Prsíčka potřete olejem, rozpalte pánev a maso zprudka opečte na oleji (asi 4 minuty z každé strany). Vyjměte je z pánve, osolte a opepřete a nechte chvilku odpočinout před krájením.

Mezitím prokrojte podélně bagetky a z vnitřní strany je nechte chvilku opéct v troubě, aby pěkně křupaly.

Maso nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Na spodní polovinu bagetek dejte vždy lžíci dresinku, na něj rozložte krůtí plátky, přidejte zelí a kukuřici, opět zakápněte jogurtovým dipem a přiklopte vrchní půlkou bagety. Zbytek podávejte v misce vedle.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…