Chcete nakoupit kvalitní potraviny a nevíte, jak na to? Poradíme vám!

| Autor: PR | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení | komerční sdělení

Ať už hypermarkety, supermarkety, nebo i menší obchody – všichni dnes nabízejí nepřeberné množství potravin. Jak si ale má spotřebitel vybrat ty skutečně kvalitní?

Chcete nakoupit kvalitní potraviny a nevíte, jak na to? Poradíme vám!

Ve své podstatě je to jednoduché – když půjdete nakupovat, nedávejte zboží do košíku bezhlavě, ale vybírejte si značky, které vám vyhovují, a především čtěte etikety. Napomoci může značka kvality KLASA, která je na obalech viditelná na první pohled a zaručuje kvalitu produktů. Popisky a složení potravin je důležité sledovat, abychom koupili skutečně kvalitní výrobek a ne jeho náhražku. Na obale musí být uveden název potraviny, z čeho je vyrobena, přesné jméno a adresa výrobce nebo dovozce, prodávajícího či balírny. Dále musí být na obalu zřejmé, co konkrétně daná potravina obsahuje, jaké jsou její výživové hodnoty, postupy skladování a datum spotřeby. Potraviny s prošlým datem spotřeby se nesmí dál prodávat, ty s prošlým datem minimální trvanlivosti lze prodávat dál ve slevě, na což ale musí být spotřebitel upozorněn. Jde-li o balení určené pro české spotřebitele, musí být údaje uvedeny v češtině. Etiketu musí být zákazník schopen bez problémů přečíst, nečitelné písmo je protizákonné. Rozhodně je lepší pročíst etikety, zjistit konkrétnější informace o výrobku a pak si prohlédnout, zda výrobek nemá poškozený obal. Kupující by si měl uvědomit, že jeho zdraví z velké části závisí právě na tom, co konzumuje. A rozhodně se neorientujte jen podle ceny zboží. Ta nemusí vždy odrážet kvalitu, a proto se nevyplatí řídit se pouze podle rovnice drahé, rovná se kvalitní a naopak.

Pokud se vám nechce postávat dlouho u regálů a pročítat drobná písmena na obalech, pak sledujte alespoň logo ocenění KLASA, která napoví, že vybrané výrobky splňují všechna kritéria kvality.

Více informací zde.

Další články z rubriky

Do mrazáku je nastrouhejte aneb Triky, jak zpracovat cukety na zimu

Do mrazáku je nastrouhejte aneb Triky, jak zpracovat cukety na zimu

Dnes | Také máte cuket, že nevíte co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená…

Cukety v hlavní roli: Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety v hlavní roli: Pět nejlepších receptů z cukety

Včera | Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak…

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

26. 7. | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

25. 7. | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…