Chladivá kávová svěžest

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Čtyři osvěžující tipy pro kávoholiky, kteří si svůj milovaný nápoj potřebují vychutnávat v každou roční dobu, nabízí známá baristka Petra Veselá.

Káva je báječný nápoj. Povzbudí, v létě také osvěží a v každé roční době vytvoří lahodné pouto mezi lidmi na schůzkách či přátelském posezení. Její příprava i vychutnávání nabízí bezpočet možností. Můžete ji dokonce degustovat podobně jako víno.

Na zdraví

Káva obsahuje mnoho pro tělo prospěšných látek. Velkou skupinu tvoří antioxidanty, bojovníci proti volným radikálům. Účastní se imunitních procesů a oxidace cholesterolu, který se pak tolik neukládá do cév. Káva zrychlí srdeční činnost a mírně zvýší tlak. Její přiměřená konzumace je také prevencí proti Parkinsonově chorobě, obezitě a diabetu. Díky kávě před i po jídle se dobře nastartovává trávení.

Bižudrink

1 porce - příprava: 10 minut

* 1 kopeček vanilkové zmrzliny
* 1/2 vanilkového pudinku Danette
* 30 ml espresa
* 10 ml mléka

Nejdřív si připravte espreso. Můžete použít i jinou kávu, například z moka kávovaru. Do mixovací nádoby přidejte všechny suroviny a umixujte.

Nápoj nalijte do čtvrtlitrové sklenice. Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky a dvěma kávovými zrnky.

Ledové caffé latte

1 porce - příprava: 8 minut

* 200 ml mléka
* 30 ml espresa

Do sklenice o obsahu 0,33 l vložte několik kostek ledu, zalijte mlékem a nakonec vlijte malé espreso.

Frappé

1 porce - příprava: 5 minut

* instantní káva určená na přípravu frappé
* mléko a cukr (není nutné)

Kávu smíchejte s vodou (či mlékem) a rozmixujte. Nalijte do vysoké sklenice a doplňte ledem.

Miramare

1 porce - příprava: 7 minut

* 30 ml espresa
* 1 kopeček vanilkové zmrzliny
* 10 ml pomerančového džusu
* 2 ml pomerančového sirupu
* kousek pomeranče na ozdobu

Kávu, zmrzlinu a džus spolu prošlehejte. Okraj sklenky namočte v sirupu a poté v cukru. Vlijte nápoj a ozdobte dílkem pomeranče.


Petra Veselá

baristka a autorka Knihy o kávě

Kávě se Petra profesionálně věnuje již téměř deset let. Je dvojnásobnou mistryní ČR ve vaření kávy a Česko reprezentovala i na mistrovství světa v této disciplíně. Absolvovala řadu odborných školení, je certifikovanou Espresso Italiano Specialist a členkou mezinárodního svazu degustátorů kávy. Věnuje se také tzv. „latte artu“ (dozdobování hotové kávy). Má vlastní tréninková centra pro kávové specialisty v Brně a ve své kavárně U Zlatého korálku v Jílovém.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jak uplést vánočku

Jak uplést vánočku

20. 12. 2017 | Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct…

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Další články z rubriky

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Včera | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

20. 1. | Zima je tu. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní…

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

19. 1. | Polštáře a polštářky všech tvarů a velikostí nemohou v domácnosti chybět. Prozáří nejen ložnici,…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

18. 1. | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…