Chorvatsko na talíři

| Autor: Veronika Zavřelová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jedete letos na dovolenou jenom na chatu? Tak si přivolejte chuť a vůni oblíbené letní destinace Čechů alespoň prostřednictvím národních specialit.

Houbová čorba

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 lžíce oleje
* 1 cibule
* 100 g slaniny
* 1 lžíce hladké mouky
* 300 g hub (hříbků)
* 2 brambory
* sůl a pepř
* 1 lžička majoránky
* zakysaná smetana a nasekaná petrželka na ozdobu (nemusí být)

Na rozpáleném oleji osmažte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Přidejte nadrobno nakrájenou slaninu, zaprašte lžící hladké mouky a promíchejte. Přidejte očištěné a nakrájené houby i oloupané a na drobné kostky nakrájené brambory. Zalijte zhruba litrem vody. Přidejte sůl, pepř a majoránku.

Vařte doměkka, asi 30 minut (houby je nutné dobře povařit, minimálně 15 minut). Na talíři ozdobte kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou.

NÁŠ TIP: Pokud používáte sušené houby, namočte je předem do studené vody.


Makaruni s lanýžovým krémem

4 porce - příprava: 60 minut

* 200 g hladké mouky
* 1 velké vejce
* olivový olej
* 4 lžičky lanýžového másla (k dostání např. ve Wine Food Marketu)
* 50 ml smetany
* sůl a pepř
* 50 g parmazánu

V prosáté mouce vytvořte důlek, přidejte vejce, olej, lžičku soli a 4 lžíce vody. Vypracujte těsto a rozdělte na 4 díly a z každého vytvořte váleček. Všechny rozkrájte asi na 20 kousků a ty ručně zpracujte na noky, které se ke krajům zužují.

Vařte v osolené vodě 15 minut. Rozehřejte lanýžové máslo, přidejte smetanu, sůl a pepř. Uvařené makaruni sceďte, přidejte lanýžový krém, parmazán a promíchejte.


Ryba gregada

4 porce - příprava: 50 minut

* 500 g brambor
* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* 800 g tresky
* 2 dl bílého vína
* 4 lístky bobkového listu
* sůl a pepř

Brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. V hrnci zalijte vodou, přiveďte k varu, vypněte a nechte stát ve vodě.

Ve velké silnostěnné pánvi rozpalte olivový olej, přidejte najemno utřený česnek a přidejte kousky ryby nakrájené na asi sedmicentimetrové kousky. Když se rybí maso začne přichytávat k pánvi, podlijte bílým vínem. Přidejte scezené brambory, bobkový list, sůl a pepř. Podlijte vodou a vařte zakryté asi 20 minut.


Čočka se smetanou

4 porce - příprava: 2 hodiny + namáčení

* 800 g čočky
* sádlo
* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce hladké mouky
* 50 g slaniny
* sůl a pepř
* 50 g zakysané smetany

Čočku přeberte, propláchněte a nechte namočenou ve studené vodě alespoň 6 hodin. Pak opět propláchněte a vařte ve vodě asi 20 minut. Slijte a dejte znovu do studené vody.

V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nakrájenou cibuli a osmažte doměkka. Přidejte najemno utřený česnek, promíchejte a zaprašte lžící hladké mouky. Pražte dozlatova, pak zalijte 150 ml vody a promíchejte.

Přidejte uvařenou čočku, dolejte vodou těsně nad ni. Přidejte nakrájenou slaninu, osolte, opepřete. Vařte asi 30 minut na mírném ohni, přidejte zakysanou smetanu a pořádně promíchejte.

NÁŠ TIP: Servírujte jako hlavní jídlo s různě upravenými vejci (pošírované, natvrdo vařené apod.), případně jako přílohu ke grilovaným masům či klobásám.


Blitva

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 kg špenátových (mangoldových) listů
* 100 g másla
* 250 g zakysané smetany
* 1 lžíce najemno nasekané pažitky
* špetka nastrouhaného muškátového oříšku
* sůl a pepř
* 4 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu

Listy špenátu (nebo mangoldu) pořádně operte, očistěte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte špenátové či mangoldové listy. Postupně nechte obalit máslem. Přidejte polovinu zakysané smetany, pažitku, muškátový oříšek, sůl i pepř a prohřívejte asi 5 minut.

Přendejte do zapékací misky, zalijte zbytkem zakysané smetany, posypte parmazánem a zapékejte v troubě 10 minut na 200 ° C. Blitvu podávejte teplou s chlebovými plackami.


Okurkový salát

4 porce - příprava: 10 minut

* 800 g salátových okurek
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce octa
* olivový olej
* sůl a pepř

Okurky omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemné plátky. Přidejte najemno utřený česnek. Přidejte zálivku z octa a oleje, osolte a opepřete. Před podáváním dobře vychlaďte.


Sekaná s vejcem

6 porcí - příprava: 30 minut + 1 hodina pečení

* 4 vejce
* 2 středně velké cibule
* 1 stroužek česneku
* 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
* 1 rohlík (tvrdší, nakrájený na kostky)
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
* sůl a pepř
* 100 g slaniny

Uvařte dvě vejce natvrdo a oloupejte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z mletého masa, cibule, česneku, rohlíku nakrájeného na kostky, hořčice, petrželky a dvou čerstvých vajec utvořte směs, kterou osolte a opepřete.

Směs přeneste do alobalu a rozprostřete do čtverce o velikosti asi 20 x 20 cm. Doprostřed čtverce vložte natvrdo uvařená vejce a směs zabalte jako roládu do alobalu a nechte odpočinout v chladu asi 30 minut.

Pekáček vyložte plátky slaniny. Sekanou vyjměte z alobalu a položte do pekáčku na plátky slaniny. Povrch poklaďte zbylými plátky slaniny. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi hodinu. Během pečení sekanou přelévejte vysmaženou šťávou.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…