Chuť sektu propůjčují bublinky

| Autor: Pluspress | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tradice oslavovat příchod Nového roku s lahví šumivého vína v ruce je prastarého data. Zrodila se v dobách třicetileté války, kdy lidé věřili, že bouchání zátek při otvírání šampaňského zažene od jejich prahu nejen zlé duchy, ale také nepřátele. Teprve nyní však vědci přišli na to, že chuť perlivého moku je přímo závislá na velikosti a množství bublinek, které z něho stoupají.

Badatelé z Université de Reims Champange-Ardenne zjistili, že řetězce bublinek stoupající ze dna láhve mají schopnost vázat na sebe molekuly látek, které vínu propůjčují chuť a vůni.

"Čím jsou tyto bublinky menší a četnější, tím intenzivnější je aroma," uvádějí na stránkách odborného časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
"Na kvalitu nápoje však nemá v žádném případě vliv množství oxidu uhličitého, který obsahuje," zdůrazňují, i když právě z nich bublinky sestávají.

"Současně však také obsahují rozpuštěné soli, cukry a minerály, které dávají jednotlivým druhům šumivého vína jejich nezaměnitelnou chuť, přestože obsah oxidu uhličitého je u všech značek zhruba stejný," vysvětlili badatelé.

Závěry, k nimž dospěli, chtějí francouzští vědci, kteří úzce spolupracují s vinnými sklepy Möet & Chardone, využít k přípravě šumivého vína s co možná nejmenšími bublinkami. Jak uvedl vedoucí výzkumného týmu Gérald Liger-Belair, pracují na počítačovém programu, který by umožnil tvorbu optimálních bublinek ve "zrajících" lahvích sektu. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Včera | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

11. 12. | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…