Co dát na víkendový stůl?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jedny z nejpříjemnějších chvil, které spolu stráví rodinní příslušníci, bývají u společného stolu. Dobrou chuť!

Květáková polévka s parmazánem

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 1/2 většího květáku
* 40 g másla
* 40 g hladké mouky
* špetka muškátového květu
* 150 ml smetany
* 15 g parmazánu
* 1 lžíce petrželky
* sůl na dochucení

Očistěný a omytý květák rozeberte na růžičky. Vařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě do poloměkka. Z poloviny másla a mouky připravte světle žlutou jíšku. Uvařený květák vyndejte na talíř. Odkrájejte velké košťály. Do vody, ve které se vařil, vmíchejte připravenou jíšku a velké košťály. Na mírném ohni vařte ještě asi 15 minut.

Pak polévku ochuťte muškátovým květem a rozmixujte na hladký krém. Zbylé povařené růžičky překrájejte. Na pánvi rozpusťte zbylé máslo, květák na něm opečte a přidejte do polévky. Nakonec přilejte smetanu a asi pět minut provařte na mírném ohni.

Rozdělte do talířů, posypte plátky sýra a najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.

Žampionové hlavičky plněné bylinkami

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 12 středně velkých žampionů
* 1 šalotka
* 10 g másla
* 1 plátek toastového chleba
* 3 lžíce smetany ke šlehání
* 2 snítky petržele
* 1 žloutek
* sůl a pepř

Žampiony očistěte. Oddělte nožičky a nakrájejte je nadrobno. V kastrůlku nechte na rozpuštěném másle zesklovatět najemno nasekanou šalotku. Přidejte nakrájené žampiony a asi 2 minuty je restujte.

Z toastového chleba odkrojte kůrky a rozdrobte ho k houbám. Přilejte smetanu a duste další tři minuty, až směs zhoustne. Sundejte z ohně a přisypte najemno nasekanou petrželku. Přidejte žloutek, osolte, opepřete a promíchejte.

Směsí naplňte hlavičky žampionů. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací mísy a zapečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Kotletka v bylinkové strouhance s hráškem

Příprava: 40 minut

4 porce:
* 4 kotlety s kostí
* 150 g strouhanky
* 1 lžíce petrželky
* 1 lžička lístků tymiánu
* 100 g hladké mouky
* 2 vejce
* olej na smažení
* 50 g másla
* 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
* 50 g strouhaného parmazánu
* sůl a pepř

Maso lehce naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Strouhanku smíchejte s bylinkami. Kotlety obalujte v mouce, pak v prošlehaných vejcích a v bylinkové strouhance. Obalené maso smažte asi 4 minuty na mírném ohni. Pak je obraťte a smažte další 4 minuty, až budou upečené hezky dozlatova. Přemístěte je na papírový kuchyňský ubrousek a nechte okapat.

Na rozpuštěné máslo vsypte hrášek. Podlejte dvěma lžícemi horké vody, osolte a zakryté duste asi 3 minuty. Podávejte s hráškem a strouhaným sýrem.

Jahodová zemlbába

Příprava: 35 minut

6–8 porcí:
* 1 vánočka
* 10 g másla na vymazání formy
* 3 žloutky
* 250 ml mléka
* 200 g měkkého tvarohu
* 200 g jahod
* 50 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr

Vánočku nakrájejte na plátky. Pekáček nebo zapékací formu vymažte máslem. Troubu předehřejte na 200 °C. Jeden žloutek rozšlehejte s mlékem v misce, do směsi namáčejte plátky vánočky a ty pak klaďte do zapékací mísy.

Další vrstvu bude tvořit tvaroh rozmíchaný s cukrem, 4 lžícemi mléka a zbylými žloutky. Poklaďte kousky jahod prosypanými cukrem. Pokračujte opět vrstvou namočené vánočky, tvarohem a jahodami tak, aby vršek tvořila vánočka.

Pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a je pěkně křupavý. Nechte lehce vychladnout a pak noste na stůl.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…